Πλεύρης: “Κλείνει” στις 24:00 η διασκέδαση, τηλεργασία στο 50% – Από τις 3 Ιανουαρίου η εφαρμογή των μέτρων

Πλεύρης: “Κλείνει” στις 24:00 η διασκέδαση, τηλεργασία στο 50% – Από τις 3 Ιανουαρίου η εφαρμογή των μέτρων
Ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης μιλάει κατά την διάρκεια ανακοινώσεων στο Υπουργείο Υγείας για την εξέλιξη της πανδημίας, Αθήνα, Τρίτη 2 Νοεμβρίου 2021. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΚΩΣΤΑΣ ΤΣΙΡΩΝΗΣ Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τις κυβερνητικές αποφάσεις μετά την εισήγηση της επιστημονικής επιτροπής ανακοίνωσε ο Θάνος Πλεύρης με τα μέτρα να τίθενται σε ισχύ από τις 3 Ιανουαρίου έως 16 Ιανουαρίου.

Σύμφωνα με τον κ. Πλεύρη, η μετάλλαξη Όμικρον σημειώνει μεγάλη άνοδο, κυρίως στην περιοχή της Αττικής, χωρίς σημαντική επίπτωση στις νοσηλείες.

Το 75% των κρουσμάτων αφορούν τις ηλικίες 20 έως 59 ετών. Μόλις το 6% αφορούν ηλικίες άνω των 60 ετών. Απηύθυνε έκκληση στους νέους ανθρώπους να αποφύγουν την επαφή με μεγαλύτερους σε ηλικία συγγενείς τους ή να γίνεται με πολύ μεγάλη προσοχή. Εκτίμησε δε πως τις επόμενες μέρες θα δούμε περαιτέρω άνοδο των κρουσμάτων και εξέφρασε την ελπίδα να μην έχουν επίπτωση στη λειτουργία του ΕΣΥ.

Τα μέτρα που ισχύουν από τις 03/01 μέχρι και τις 16/01 είναι τα εξής:

  • Υποχρεωτική μάσκα ΚΝ95 ή διπλή μάσκα σε σούπερ μάρκετ και μέσα μεταφοράς αλλά και στο προσωπικό της εστίασης. Σύσταση να επιλέγονται μάσκες υψηλής προστασίας ή διπλή μάσκα όπου υπάρχει συγχωτισμός.
  • Ωράριο έως 24.00 στην διασκέδαση, απαγορεύονται οι όρθιοι. Αν δεν τηρούνται τα μέτρα θα διακοπεί και η μουσική.
  • Στα γήπεδα περιορίζεται η χωρητικότητα στο 10% με ανώτατο όριο τα 1.000 άτομα. Αν δεν τηρηθούν τα μέτρα οι αγώνες θα γίνονται κεκλεισμένων των θυρών.
  • Επισκεπτήριο σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων με PCR 24 ωρών.
  • Τηλεργασία σε δημόσιο και ιδιωτικές εταιρείες έως 50%. Το ποσοστό θα καθοριστεί βάση δυνατοτήτων.

Αναφορικά με τα σχολεία και τον τρόπο λειτουργίας, η συζήτηση θα λήξει την επόμενη εβδομάδα, ωστόσο δεν θα πραγματοποιηθούν σχολικές εκδρομές.