Πλήγμα για την τουρκική οικονομία – Στην «γκρι λίστα» της FATF για ξέπλυμα χρήματος

Πλήγμα για την τουρκική οικονομία – Στην «γκρι λίστα» της FATF για ξέπλυμα χρήματος
epa08272825 Turkish President Recep Tayyip Erdogan listens during a news conference in the Kremlin in Moscow, Russia, 05 March 2020. Russian President Vladimir Putin and his Turkish counterpart, Recep Tayyip Erdogan, say they have reached agreements that could end fighting in northwestern Syria. EPA/PAVEL GOLOVKIN / POOL Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Στην «γκρι λίστα» της Ομάδας Χρηματοοικονομικής Δράσης (FATF), επίσης γνωστή με το γαλλικό της όνομα, Groupe d’action financière, αναμένεται να μπει η Τουρκία, σύμφωνα με όσα μεταδίδουν οι Financial Times.

Σημειώνεται πως η FATF είναι ένας διακυβερνητικός οργανισμός που ιδρύθηκε το 1989 με πρωτοβουλία της G7 για την ανάπτυξη πολιτικών για την καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες.

Ειδικοτέρα, σε μια κίνηση που θα περιορίσει την εισροή ξένων κεφαλαίων, τα μέλη της FATF αναμένεται την Πέμπτη 21 Οκτωβρίου στο Παρίσι να εγκρίνουν απόφαση που θα εντάσσει τη γείτονα στις προς εξέταση χώρες για εισροή βρόμικου χρήματος.

Εκτός από την Τουρκία, στην «γκρι λίστα» είναι ήδη άλλες 22 χώρες, μεταξύ των οποίων η Αλβανία, το Μαρόκο, το Σουδάν και η Υεμένη.

Αν μη τι άλλο, η ένταξη της Τουρκίας στην «γκρι λίστα» αποτελεί μεγάλο οικονομικό πλήγμα για τη χώρα, που ήδη δοκιμάζεται, με τις ξένες επενδύσεις να βρίσκονται στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 20 χρόνων διακυβέρνησης του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Η πολιτική αστάθεια και η ανησυχία σχετικά με τις πολιτικές παρεμβάσεις στη νομισματική πολιτική και το κράτος δικαίου χρησίμευσαν αποτέλεσαν σημαντική τροχοπέδη για την προσέλκυση άμεσων ξένων επενδύσεων, που τόσο χρειάζεται η Άγκυρα.

Σημειώνεται ότι η ένταξη της Τουρκίας στην γκρίζα λίστα της FATF θα επιφέρει ένα ακόμη χτύπημα στη λίρα, που ήδη έχει απολέσει 20% της αξίας της από τις αρχές του έτους έναντι του δολαρίου. Και, παρ’ όλα αυτά, η κεντρική τράπεζα συνεχίζει, καθ’ υπόδειξη του Ερντογάν, να κρατά τα επιτόκια χαμηλά.

Σε αυτό το περιβάλλον, οι συνολικές ξένες επενδύσεις σε μετοχές και ομόλογα ανήλθαν σε μόλις 30,6 δισ. δολάρια στις αρχές Αυγούστου, σύμφωνα με τα στοιχεία της κεντρικής τράπεζας. Οι άμεσες ξένες επενδύσεις ανήλθαν σε 5,7 δισεκατομμύρια δολάρια πέρυσι, σε σύγκριση με περισσότερα από 19 δισεκατομμύρια δολάρια το 2007.

Η Τουρκία ειδοποιήθηκε από τον οργανισμό σε έκθεση που δημοσιεύθηκε τον Δεκέμβριο του 2019. Όπως ειπώθηκε τότε, η Άγκυρα κατανοεί «τους κινδύνους που αντιμετωπίζει από το ξέπλυμα χρήματος και τη χρηματοδότηση της τρομοκρατίας», ωστόσο διαπιστώνονται «σοβαρές ελλείψεις για την καταπολέμηση αυτών των εγκλημάτων».

.