Πλήρης αλληλεγγύη σε Ελλάδα και Κύπρο από τους Ευρωπαίους υπουργούς Εξωτερικών

Πλήρης αλληλεγγύη σε Ελλάδα και Κύπρο από τους Ευρωπαίους υπουργούς Εξωτερικών
(Ξένη Δημοσίευση) Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας (Α) με τον Αυστριακό ομόλογό του Αλεξάντερ Σάλενμπεργκ (Δ) και τον αναπληρωτή υπουργός Εξωτερικών αρμόδιο για τα ευρωπαϊκά θέματα Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη (δεν εικονίζεται), συμμετέχουν στο έκτακτο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, στη Βιέννη, την Παρασκευή 14 Αυγούστου 2020. Ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, μετέβη σήμερα στη Βιέννη, για να συναντηθεί με τον Αμερικανό ομόλογό του, Μάικ Πομπέο, και τον Αυστριακό, Αλεξάντερ Σάλενμπεργκ. Επίσης, κατά την επίσκεψή του στην αυστριακή πρωτεύουσα θα συμμετάσχει μέσω τηλεδιάσκεψης, από κοινού με τον Αυστριακό ομόλογό του, στο έκτακτο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, το οποίο συνεκλήθη κατόπιν σχετικού ελληνικού αιτήματος προκειμένου να συζητηθούν οι παράνομες ενέργειες της Τουρκίας σε περιοχή ελληνικής υφαλοκρηπίδας. Στο έκτακτο Συμβούλιο ο ΥΠΕΞ Νίκος Δένδιας, θα ενημερώσει τους ομολόγους του, μεταξύ άλλων, για τα πραγματικά γεγονότα των τελευταίων ημερών ως προς τα επιχειρησιακά συμβάντα στην περιοχή. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΥΠΕΞ/ΧΑΡΗΣ ΑΚΡΙΒΙΑΔΗΣ Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ο ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ, Γιοζέπ Μπορέλ

Την απόλυτη αλληλεγγύη της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε Ελλάδα και την Κύπρο εξέφρασαν οι υπουργοί Εξωτερικών των «27» που συνεδρίασαν  μέσω τηλεδιάσκεψης, όπως ανακοίνωσε ο ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ, Γιοζέπ Μπορέλ.

Όπως αναφέρει σε ανάρτησή του στο Twitter o Μπορέλ, το Συμβούλιο των Ευρωπαίων υπουργών Εξωτερικών, ολοκληρώθηκε “καλά και εποικοδομητικά” και καλεί την Τουρκία να προχωρήσει σε άμεση αποκλιμάκωση και να επιστρέψει στον διάλογο.

Δένδιας: Η αποχώρηση του Oruc Reis, προϋπόθεση για την αποκλιμάκωση

Η Τουρκία είναι η μόνη υπαίτια για την κλιμάκωση της έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο και οφείλει να αποχωρήσει άμεσα από την ελληνική υφαλοκρηπίδα, τόνισε στο Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ  ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, προσθέτοντας πως αποτελεί απαρέγκλιτη προϋπόθεση ώστε να μπορέσουμε να έχουμε αποκλιμάκωση της κατάστασης. Όπως σημειώνει σε δήλωσή του μετά την ολοκλήρωση του Συμβουλίου, τη θέση αυτή συμμερίζονται όλοι οι συνομιλητές του και επιβεβαιώθηκε από το σημερινό έκτακτο Συμβούλιο υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ.

Σε ό,τι αφορά στον κατάλογο κυρώσεων που έχει ζητήσει το Συμβούλιο από τις υπηρεσίες της ΕΕ, ενημέρωσε πως καταρτίζεται και τόνισε ότι θα αποτελέσει αντικείμενο της προσεχούς συζήτησης του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων, στο Βερολίνο στο τέλος του μήνα. Ως προς αυτό, ο κ. Δένδιας είπε πως στόχος μας είναι να υπάρχει ένα έτοιμο εργαλείο στα χέρια της ΕΕ αν χρειαστεί, ένα εργαλείο που θα ωθήσει την Τουρκία να επανέλθει στον δρόμο της νομιμότητας και του διεθνούς δικαίου.

Ο υπουργός Εξωτερικών υπογραμμίζει πως οι προσχηματικές εκκλήσεις της τουρκικής ηγεσίας για διάλογο καταρρίπτονται συνεχώς από τις απροκάλυπτες απειλές που πάντα τις συνοδεύουν.

Εστιάζοντας στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Υπουργών Εξωτερικών, είπε πως στο Συμβούλιο παρουσίασε με στοιχεία την ακριβή εικόνα της επιχειρησιακής κατάστασης στην περιοχή, ώστε να διαπιστώσουν οι φίλοι και οι εταίροι μας τι αντιμετωπίζει η Ελλάδα. Η Ελλάδα είναι μια χώρα φιλειρηνική, επιλύει τα όποια ζητήματα μέσω του διαλόγου και με βάση το διεθνές δίκαιο, προσέθεσε ο υπουργός Εξωτερικών και επισήμανε πως οι πρόσφατες συμφωνίες με την Ιταλία και την Αίγυπτο το αποδεικνύουν. Συμπλήρωσε πως η Ελλάδα παραμένει ανοιχτή σε διάλογο και με την Τουρκία, όχι όμως υπό το κράτος πίεσης και εκβιασμών. Διάλογος, συνέχισε, διεξάγεται υπό τους κανόνες του διεθνούς δικαίου και του δικαίου της Θάλασσας και επί της μόνης πραγματικής μεταξύ μας διαφοράς, όχι επί παντός του επιστητού.

Αυστριακός ΥΠΕΞ: Οι μονομερείς ενέργειες της Τουρκίας παραβιάζουν διεθνείς νόμους

Τη σαφέστατη θέση ότι οι μονομερείς ενέργειες της Τουρκίας παραβιάζουν διεθνείς νόμους και ότι η ΕΕ πρέπει να επιδείξει “πλήρη αλληλεγγύη με την Ελλάδα και την Κύπρο”, διατυπώνει σε μήνυμα του μέσω Twitter, ο Αυστριακός υπουργός Εξωτερικών Αλεξάντερ Σάλενμπεργκ.

Ο κ. Σάλενμπεργκ είχε σήμερα στη Βιέννη συνομιλίες με τον Έλληνα ομόλογό του Νίκο Δένδια, που το απόγευμα συναντήθηκε στην αυστριακή πρωτεύουσα με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Μάικ Πομπέο, στον οποίο ανέπτυξε την κατάσταση που επικρατεί στην Ανατολική Μεσόγειο, όπου η Τουρκία κλιμακώνει την παραβατική της συμπεριφορά, επιδιώκοντας την επιβολή τετελεσμένων.

Ο Αυστριακός υπουργός Εξωτερικών είχε δηλώσει «πολύ ανήσυχος και σε κατάσταση συναγερμού», ήδη κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Αμερικανό ομόλογό του Μάικ Πομπέο το μεσημέρι, τονίζοντας ότι «η κατάσταση είναι επικίνδυνη και μπορεί να κλιμακωθεί», και ότι η Ευρώπη πρέπει να επανεξετάσει τη στάση της απέναντι στην Τουρκία.

Νωρίτερα, σε δηλώσεις του στο Αυστριακό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΡΑ), ο Αυστριακός υπουργός Εξωτερικών, είχε τονίσει πως οι επικίνδυνες εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο είναι ανησυχητικές.

Ασκώντας κριτική στην στάση της Τουρκίας, επισήμανε ότι «η τουρκική πολιτική – μεταξύ άλλων στη Λιβύη και στη Συρία – όπως επίσης πρόσφατα η μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, θα πρέπει να μας κινητοποιήσει στην Ευρώπη σε αλλαγή σκέψης. Για το λόγο αυτό, η Αυστρία συνεχίζει να ζητά την διακοπή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία».

Διαβάστε ακόμη: Τετ α τετ Δένδια – Πομπέο: Το μήνυμα της Ελλάδας στις ΗΠΑ για τις τουρκικές προκλήσεις