Επίθεση με επιστολή-βόμβα στα γραφεία του ΔΝΤ στο Παρίσι

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μια υπάλληλος τραυματίστηκε ελαφρά. Καταδίκη από Ολάντ και Λάγκαρντ.

Παγιδευμένη επιστολή εξερράγη στα γραφεία στο Παρίσι του ΔΝΤ και τραυμάτισε μια διοικητική υπάλληλο, μια ενέργεια την οποία ο πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ χαρακτήρισε αμέσως «επίθεση».

«Είμαστε ακόμη αντιμέτωποι με μια επίθεση, δεν υπάρχει άλλη λέξη απέναντι σε ένα παγιδευμένο δέμα», δήλωσε ο γάλλος πρόεδρος. Η Κριστίν Λαγκάρντ, διευθύντρια του ΔΝΤ, καταδίκασε από την πλευρά της μια «δειλή πράξη βίας».

«Είμαστε πάντα στο στόχαστρο. Εδώ, είναι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, αλλά βρίσκεται στη Γαλλία, είναι η Γαλλία (…) Μας αφορά άμεσα», δήλωσε στο περιθώριο μιας επίσκεψης.

«Υπάρχει κατάσταση έκτακτης ανάγκης, ανακοίνωσα ότι πρέπει να παραταθεί έως τις 15 Ιουλίου», υπενθύμισε.

Ο πρωθυπουργός Μπερνάρ Καζνέβ, που βρισκόταν εκτός Παρισιού, συντόμευσε την επίσκεψή του μετά την έκρηξη στην οποία ήρθε να προστεθεί λίγο αργότερα πυροβολισμοί που προκάλεσαν τραυματισμούς σε ένα λύκειο της Γκρας, στη νοτιοανατολική Γαλλία.

Η έκρηξη του παγιδευμένου δέματος στην έδρα του ΔΝΤ «τραυμάτισε ελαφρά» στα χέρια και στο πρόσωπο τη γραμματέα που βρισκόταν στο γραφείο, σύμφωνα με την αστυνομική διεύθυνση του Παρισιού.

Η έκρηξη στα γραφεία στο Παρίσι του ΔΝΤ προκλήθηκε από «σχετικά αυτοσχέδιο» μηχανισμό, ο οποίος προκάλεσε «αρκετά περιορισμένες ζημιές στο γραφείο» όπου εξερράγη, δήλωσε ο διευθυντής της Αστυνομίας Μισέλ Καντό σε σύντομη διάσκεψη Τύπου που δόθηκε στο σημείο.

Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία της έρευνας, ο εκρηκτικός μηχανισμός μπορεί να ήταν βαρελότο. Πολλοί άνθρωποι απομακρύνθηκαν για προληπτικούς λόγους μετά την έκρηξη που σημειώθηκε γύρω στις 12:30 ώρα Ελλάδας.

Η διεύθυνση κατά της τρομοκρατίας της εισαγγελίας του Παρισιού ξεκίνησε έρευνα μετά την έκρηξη που σημειώθηκε στο κτίριο του ΔΝΤ, στο κέντρο του Παρισιού, όχι μακριά από την Αψίδα του Θριάμβου, κοντά στα Ηλύσια Πεδία.

«Ο στόχος και ο τρόπος λειτουργίας» καθιστά αυτή τη σύνδεση «λογική» δήλωσε πηγή που πρόσκειται στην έρευνα.

Η αυτόφορη έρευνα άνοιξε για απόπειρα δολοφονίας και καταστροφή με εκρηκτικά μέσα σε σχέση με τρομοκρατική επιχείρηση, και τρομοκρατική εγκληματική σύνδεση με κακοποιούς, ανακοίνωσε η εισαγγελία. Οι έρευνες ανατέθηκαν στην Υποδιεύθυνση κατά της τρομοκρατίας (Sdat) και στη Γενική Διεύθυνση Εσωτερικής Ασφάλειας (DGSI), διευκρινίζει η εισαγγελία.

Αστυνομικοί της διεύθυνσης εγκληματολογικών ερευνών έχουν σταλεί στο σημείο.