Πληρωμές μέσω blockchain θα λανσάρει τραπεζικός κολοσσός

Πληρωμές μέσω blockchain θα λανσάρει τραπεζικός κολοσσός

Η μεγαλύτερη τράπεζα της Ιαπωνίας αναμένεται να λανσάρει πληρωμές μέσω blockchain το 2020.

του Robert Hackett

Η μεγαλύτερη τράπεζα της Ιαπωνίας έχει αναπτύξει ένα νέο blockchain (κατανεμημένο χρηματοοικονομικό καθολικό) για την επιτάχυνση των πληρωμών και τη μείωση του κόστους τους.

Εδώ και ενάμισι χρόνο, ο όμιλος Mitsubishi UFJ Financial Group (MUFG) συνεργάζεται με την Akamai, μια αμερικανική εταιρεία τεχνολογίας, πάνω στον σχεδιασμό ενός blockchain που μπορεί να διαχειρίζεται 1 εκατομμύριο συναλλαγές ανά δευτερόλεπτο με λανθάνουσα περίοδο μικρότερη των 2 δευτερολέπτων (ο χρόνος που απαιτείται για την επικύρωση ενός συνόλου συναλλαγών στο ledger).

Όπως αναφέρουν οι ίδιες οι εταιρείες, οι οποίες δεσμεύτηκαν να συνεχίσουν τις προσπάθειες βελτίωσης της τεχνολογίας, η υπηρεσία θα είναι σε θέση να διαχειρίζεται 10 εκατομμύρια συναλλαγές ανά δευτερόλεπτο.

Αντιθέτως, το Bitcoin – το αρχικό κρυπτονόμισμα που υποστηρίζεται από το πρώτο blockchain του κόσμου – μπορεί να επεξεργάζεται 7 συναλλαγές ανά δευτερόλεπτο με λανθάνουσα περίοδο που ξεπερνά τα 10 λεπτά.

Σε αντίθεση με το blockchain του Bitcoin, εκείνο των MUFG και Akamai είναι «εξουσιοδοτημένο», που σημαίνει ότι στο δίκτυο που παραγγέλνει και επικυρώνει πληρωμές μπορούν να εισέλθουν μόνο συγκεκριμένοι, εγκεκριμένοι ηλεκτρονικοί υπολογιστές. Αυτό το blockchain κατασκευάζεται στην υπηρεσία cloud της Akamai με την επωνυμία Akamai Intelligent Platform.

Η τεχνολογία blockchain έχει αναδειχθεί σε «καυτό» ζήτημα μεταξύ των τραπεζών και άλλων εταιρειών που επιζητούν να ανακαινίσουν τις βάσεις δεδομένων τους. Η συγκεκριμένη τάση έχει προσελκύσει το ενδιαφέρον μεγάλων ονομάτων, όπως οι JP Morgan Chase, Walmart, IBM, Maersk, Daimler, και Airbus.

«Εδώ και χρόνια, ο χρηματοπιστωτικός κλάδος προσπαθεί να χρησιμοποιήσει το blockchain για να επιταχύνει και να καταστήσει ασφαλή την επεξεργασία συναλλαγών, παράλληλα με τη μείωση του κόστους τους» ανέφερε σε δήλωσή του ο Nobuyuki Hirano, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ομίλου MUFG.

Η εταιρεία του, όπως τόνισε ο ίδιος, πιστεύει με βεβαιότητα ότι η νέα τεχνολογία «θα υποστηρίξει σημαντικά μεγαλύτερους όγκους συναλλαγών πληρωμών υψηλής ταχύτητας χωρίς συμβιβασμούς στο επίπεδο της ασφάλειας που απαιτείται για την καταπολέμηση των δόλιων συναλλαγών».