Πλησιάζει το τέλος των βασιλικών πιγκουίνων;

Πλησιάζει το τέλος των βασιλικών πιγκουίνων;

Η υπερθέρμανση του πλανήτη μειώνει διαρκώς τις πιθανότητες επιβίωσης έως και του 70% των βασιλικών πιγκουίνων στα επόμενα 80 έτη.

της Grace Donnelly

Ο πληθυσμός των βασιλικών πιγκουίνων μπορεί να μειωθεί ακόμα και κατά 70% μέχρι τα τέλη του αιώνα αν δεν μπορέσουν να βρουν έναν νέο νησιωτικό βιότοπο, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Nature Climate Change.

Τα πουλιά ζουν σε νησιά στα ανοικτά της Ανταρκτικής, στους νότιους ωκεανούς της Γης, όπου η υπερθέρμανση του πλανήτη και η κλιματική αλλαγή έχουν οδηγήσει σε αύξηση της στάθμης της θάλασσας και σε λιώσιμο των πάγων.

Αυτοί οι πιγκουίνοι, σε αντίθεση με τους αυτοκρατορικούς πιγκουίνους, ζουν και εκτρέφονται σε νησιά χωρίς πάγο. Οι κατοικίες τους δεν κινδυνεύουν να λιώσουν, αλλά η πηγή της τροφής τους επηρεάζεται από την κλιματική αλλαγή.

Οι πιγκουίνοι βασιλιάδες κολυμπούν μέχρι και 500 χιλιόμετρα για να πιάσουν το φαγητό τους κατά τη διάρκεια της θερμότερης περιόδου του έτους, αλλά οι αυξανόμενες θερμοκρασίες θα οδηγήσουν τα καλαμάρια και τα ψάρια με τα οποία τρέφονται πιο κοντά στον Νότιο Πόλο, αυξάνοντας την απόσταση που θα πρέπει να καλύπτουν οι πιγκουίνοι για το «δείπνο» τους.

Αυτό σημαίνει ότι οι πιγκουίνοι ταξιδεύουν ολοένα και μακρύτερα από τις φωλιές τους και τα πεινασμένα παιδιά τους, για να κυνηγήσουν. Τα μωρά των βασιλικών πιγκουίνων ήδη περιμένουν περισσότερο από μια εβδομάδα για να επιστρέψουν οι γονείς τους με φαγητό και η επιμήκυνση του χρόνου που πεινάνε απειλεί τις πιθανότητες που έχουν να φτάσουν σε ηλικία αναπαραγωγής.

«Γνωρίζουμε ότι οι πληθυσμοί των πιγκουίνων θα καταρρεύσουν σύντομα», δήλωσε μία εκ των συντακτών της μελέτης, η Céline Le Bohec, περιβαλλοντολόγος στο Διεπιστημονικό Ινστιτούτο Hubert Curien της Γαλλίας, στο The Verge. «Μας δείχνουν την κορυφή του παγόβουνου για το τι συμβαίνει στα οικοσυστήματα».

Η Le Bohec και η ερευνητική ομάδα ανέπτυξαν ένα μοντέλο για να προσδιορίσουν ποια νησιά στα οποία ζουν βασιλιάδες πιγκουίνοι θα γίνουν ευάλωτα καθώς θα αυξάνονται οι θερμοκρασίες. Παράλληλα, θέλησαν να βρουν κι εκείνα τα νησιά που μπορεί να καταστούν καταλληλότερα για τα πουλιά. Στη συνέχεια, επικύρωσαν το μοντέλο τους μέσω ιστορικών και γενετικών δεδομένων, ενσωματώνοντας τις κινήσεις των βασιλιάδων πιγκουίνων σε προηγούμενες περιόδους κλιματικής αλλαγής.

Οι μισοί από τους βασιλιάδες πιγκουίνους του κόσμου, που ζουν στα νησιά Crozet και Prince Edward, θα χάσουν εντελώς τον βιότοπό τους μέχρι το 2100, σύμφωνα με το μοντέλο των ερευνητών.

Οι πιγκουίνοι στα νησιά Crozet θα πρέπει να κολυμπήσουν 700 χιλιόμετρα για να τραφούν, σύμφωνα με τον Emiliano Trucchi, εξελικτικό βιολόγο στο Πανεπιστήμιο της Ferrara στην Ιταλία και εκ των συντακτών της μελέτης.

«Θα πρέπει να μετακινηθούν κάπου αλλού αλλιώς θα εξαφανιστούν», είπε ο Trucchi. «Οι μεγαλύτερες αποικίες βρίσκονται σε νησιά που θα είναι πολύ μακριά από την πηγή τροφής».