Πλησιάζουν οι ανακοινώσεις για τον κατώτατο μισθό – Τι θα γίνει με την ακρίβεια στην ενέργεια

Πλησιάζουν οι ανακοινώσεις για τον κατώτατο μισθό – Τι θα γίνει με την ακρίβεια στην ενέργεια
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης (Δ) και ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστής Χατζηδάκης (Α) στην αίθουσα της Ολομέλειας της Βουλής στη συνέχιση της συζήτησης και ψήφιση του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων «Για την Προστασία της Εργασίας - Σύσταση Ανεξάρτητης Αρχής «Επιθεώρηση Εργασίας» - Κύρωση της Σύμβασης 190 της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας για την εξάλειψη της βίας και παρενόχλησης στον κόσμο της εργασίας - Κύρωση της Σύμβασης 187 της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας για το Πλαίσιο Προώθησης της Ασφάλειας και της Υγείας στην Εργασία - Ενσωμάτωση της Οδηγίας (ΕΕ) 2019/1158 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 20ής Ιουνίου 2019 για την ισορροπία μεταξύ της επαγγελματικής και της ιδιωτικής ζωής», Τετάρτη 16 Ιουνίου 2021. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/Παντελής Σαΐτας Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Εξελίξεις αναμένονται για την ανακοίνωση της αύξησης του κατώτατου μισθού από την κυβέρνηση.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έχει σήμερα συνάντηση, στο Μέγαρο Μαξίμου, με τον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστή Χατζηδάκη, για το ζήτημα της αύξησης του κατώτατου μισθού.

“Είμαστε πολύ κοντά στις ανακοινώσεις. Εξαντλήθηκαν όλα τα περιθώρια για να είναι μια ουσιαστική και γενναία ενίσχυση”, δήλωσε ο Γιάννης Οικονόμου για την επικείμενη δεύτερη αύξηση του κατώτατου μισθού μέσα στη χρονιά. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ ανέφερε ότι ο υπουργός Εργασίας, Κωστής Χατζηδάκης, θα ενημερώσει σήμερα αναλυτικά τον πρωθυπουργό για την ολοκλήρωση της διαβούλευσης που προβλέπει ο νόμος για τον κατώτατο μισθό, θα τον ενημερώσει για τις απόψεις όσων συμμετείχαν στη διαβούλευση, για τα συμπεράσματα και τις εισηγήσεις της 5μελους επιτροπής των ειδικών έτσι ώστε η κυβέρνηση να ανακοινώσει τις αποφάσεις της σε ότι αφορά τον κατώτατο μισθό.

“Είμαστε έτοιμοι να ανακοινώσουμε πράγματα σε ό,τι αφορά τον κατώτατο μισθό, κάτι που ο κόσμος το περιμένει”, υπογράμμισε, ενώ δεν απάντησε για το ύψος του.




Σχετικά με την ακρίβεια και τις ανατιμήσεις στην ενέργεια ο κ. Οικονόμου είπε ότι θα συνεχιστεί και τον Μάιο η στήριξη της κυβέρνησης και πως η πολιτική που εφαρμόζεται έχει οδηγήσει τη χώρα μας στην τιμή του καταναλωτή να είναι η 15η σε ακρίβεια στην Ευρώπη.

“Όντως οι τιμές του ρεύματος είναι πάρα πολύ υψηλές. Αυτή η απάντηση που έχουμε δώσει μέχρι τώρα θα συνεχιστεί και τον επόμενο μήνα και περιμένουμε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή την πρότασή της τέλος Μαίου. Ο πρωθυπουργός έχει πρωταγωνιστήσει για τη διαμόρφωσή της. Αν δεν υπάρξει, η κυβέρνηση ήδη επεξεργάζεται το δικό μας εθνικό σχέδιο, μια πολύ δραστική παρέμβαση η οποία θα έχει αποτύπωμα στον καταναλωτή και θα έχει και μεγάλη διάρκεια. Η παρέμβαση θα είναι στον τρόπο με τον οποίο διαμορφώνεται η τιμή σε σχέση με το φυσικό αέριο και εξετάζονται σενάρια που έχουν να κάνουν με τη χρηματοδότηση των πολιτών. Δεν είμαστε ακόμη έτοιμοι να πούμε ποιο δρόμο θα διαλέξουμε και πως ακριβώς θα γίνει αυτό γιατί υπάρχουν και πολλές τεχνικές λεπτομέρειες. Αν δεν υπάρξει ευρωπαϊκή απάντηση η χώρα θα παρέμβει ακόμα πιο δραστικά, πιο αποφασιστικά”, υπογράμμισε.

Ο κ. Οικονόμου είπε ότι στην περίπτωση που κινηθούμε στην κατεύθυνση του εθνικού σχεδίου, σκοπός μετά είναι να γίνει το ταχύτερο δυνατό και ενδεχομένως να έχει και μία αναδρομική ισχύ για ένα κομμάτι.

“Γίνεται σοβαρή προετοιμασία και επεξεργασία για να υπάρξει ουσιαστική και δραστική παρέμβαση που να την αντέξει η οικονομία και ο προϋπολογισμός”, συμπλήρωσε.