Πληθαίνουν οι μηνύσεις σεξουαλικής παρενόχλησης στο χώρο εργασίας κατά της Tesla

Πληθαίνουν οι μηνύσεις σεξουαλικής παρενόχλησης στο χώρο εργασίας κατά της Tesla
epa08175865 (FILE) - A Tesla logo is seen in a showroom in Berlin, Germany, 13 November 2019 (reissued 29 January 2020). Tesla is to publish their 4th quarter 2019 results on 29 January 2020. EPA/FELIPE TRUEBA *** Local Caption *** 55628218 Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

της Dana Hull

Το εργοστάσιο της Tesla στο Fremont της Καλιφόρνια μοιάζει περισσότερο με φοιτητική αδελφότητα παρά με εγκατάσταση που ανήκει σε μια εταιρεία αιχμής στην καρδιά μιας προοδευτικής περιοχής, ισχυρίστηκαν έξι γυναίκες που είναι νυν και πρώην υπάλληλοι στο τελευταίο μπαράζ αγωγών κατά της Tesla για υποτιθέμενη σεξουαλική παρενόχληση, σύμφωνα με το Bloomberg.

«Παρόλο που η Tesla ισχυρίζεται δημόσια ότι προωθεί ένα ασφαλές περιβάλλον με σεβασμό για τους εργαζομένους της, η αλήθεια είναι ότι για χρόνια η Tesla υποβάλλει τις γυναίκες που εργάζονται στις εγκαταστάσεις του εργοστασίου της στο Fremont σε εφιαλτικές συνθήκες αχαλίνωτης σεξουαλικής παρενόχλησης», σύμφωνα με την αρχική παράγραφο σε καθεμία εκ των καταγγελιών που κατατέθηκαν την Τρίτη στο Ανώτατο Δικαστήριο της κομητείας της Alameda.

Η Tesla δεν απάντησε σε αίτημα για σχόλιο.

Οι καταγγελίες αναφέρουν την παρενόχληση από άνδρες συναδέλφους και προϊσταμένους καθώς και την έλλειψη αντίδρασης από την Tesla όταν οι καταγγελίες αναφέρθηκαν εσωτερικά. Πέντε από τις έξι γυναίκες που έκαναν μήνυση εργάζονταν στο Fremont. Η μια εργαζόταν στη νότια Καλιφόρνια.

Περίπου 10.000 άνθρωποι εργάζονται στο εργοστάσιο του Fremont, όπου η Tesla κατασκευάζει τα ηλεκτρικά Model S, X, 3 και Y. Το εργοστάσιο αποτελεί εδώ και καιρό αντικείμενο καταγγελιών για φυλετική και σεξουαλική παρενόχληση. Πολλές καταγγελίες δεν φτάνουν ποτέ στο δικαστήριο επειδή οι εργαζόμενοι πλήρους απασχόλησης της Tesla υπογράφουν συμφωνίες που απαιτούν τη διεκπεραίωση των διαφορών στο χώρο εργασίας σε διαιτησία κεκλεισμένων των θυρών – κάτι που από μόνο του έχει προκαλέσει τα πυρά των επενδυτών της Tesla.

Τον Μάιο, ένας έγχρωμος πρώην υπάλληλος κέρδισε αποζημίωση 1 εκατομμυρίου δολαρίων μετά από διαιτησία λόγω της αδυναμίας της εταιρείας να εμποδίσει τους προϊσταμένους του να τον αποκαλούν «Νέγρο». Πιο πρόσφατα, ένα ομοσπονδιακό δικαστήριο στο Σαν Φρανσίσκο στάθμισε παρόμοιους ισχυρισμούς από έναν πρώην συμβασιούχο εργαζόμενο που ήταν χειριστής ανελκυστήρων στο εργοστάσιο του Fremont και του επιδίκασε 137 εκατομμύρια δολάρια, που πιστεύεται ότι είναι μια από τις μεγαλύτερες καταδικαστικές αποφάσεις σε υπόθεση φυλετικών διακρίσεων από έναν μόνο ενάγοντα. Η Tesla αμφισβητεί την ετυμηγορία ως «χωρίς προηγούμενο» και ισχυρίστηκε σε κατάθεση στο δικαστήριο ότι «δεν έχει καμία σχέση με τα πραγματικά στοιχεία στη δίκη».

«Η Tesla απέτυχε να αντιμετωπίσει σοβαρά τη σεξουαλική παρενόχληση, από την κορυφή της εταιρείας προς τα κάτω», δήλωσε ο David Lowe, συνεργάτης της δικηγορικής εταιρείας του Σαν Φρανσίσκο Rudy Exelrod Zieff & Lowe. Ο Lowe εκπροσωπεί επίσης την Jessica Barraza, η οποία κατέθεσε μήνυση τον περασμένο μήνα για «αχαλίνωτη» παρενόχληση στις εγκαταστάσεις του Fremont.

Οι έξι καταγγελίες αναφέρθηκαν νωρίτερα σε δημοσίευμα από την Washington Post.

Πηγή: Fortune.com