Πληθαίνουν τα σημάδια για διπλή ύφεση στην Ευρωζώνη, παρά την αύξηση του δείκτη PMI

Πληθαίνουν τα σημάδια για διπλή ύφεση στην Ευρωζώνη, παρά την αύξηση του δείκτη PMI

Αυξάνονται οι οιωνοί και τα σημάδια για διπλή ύφεση στην Ευρωζώνη, σύμφωνα με όσα μεταδίδει το πρακτορείο Reuters. Τα δρακόντεια περιοριστικά μέτρα για την αποφυγή διασποράς της πανδημικής κρίσης και το επακόλουθο «stop» στην οικονομική δραστηριότητα επέφεραν καίριο πλήγμα στις χώρες μέλη. Μοναδική ελπίδα η επέκταση του εμβολιαστικού προγράμματος, που όμως σημειώνει επιβράδυνση, με τα κρούσματα να παραμένουν σε αρκετά υψηλά επίπεδα.

Σε αυτό το κλίμα, ο δείκτης PMI της IHS Markit για τον Φεβρουάριο του 2021, που θεωρείται καθρέπτης οικονομικής υγείας, αυξήθηκε στις 48,8 μονάδες, από τις 47,8 μονάδες. Σημειώνεται πως πάνω οι 50 μονάδες αποτελούν το κατώφλι που διαχωρίζουν την ανάπτυξη από τη συρρίκνωση.

Σε υφεσιακή τροχιά

Η άνοδος αυτή οφείλεται, σε μεγάλο βαθμό, στην αύξηση-ρεκόρ της μεταποίησης, καθώς τα περισσότερα εργοστάσια παρέμειναν ανοιχτά, παρά τους περιορισμούς στην κινητικότητα. «Το ενδεχόμενο τέταρτης διαδοχικής πτώσης στην επιχειρηματική δραστηριότητα θέτει την οικονομία της ευρωζώνης σε τροχιά διπλής ύφεσης» δήλωσε ο Chris Williamson, επικεφαλής οικονομολόγος της IHS Markit.

«Παρότι πολλές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον κλάδο της φιλοξενία και των υπηρεσιών συνεχίζουν να υποφέρουν λόγω των περιορισμών που σχετίζονται με την COVID-19, οι κατασκευές πάνε καλά αμβλύνοντας τον συνολικό οικονομικό αντίκτυπο των lockdown».

Η οικονομία της ζώνης του ευρώ συρρικνώθηκε τα δύο πρώτα τρίμηνα του 2020, ενώ, σύμφωνα με το Reuters, οι εκτιμήσεις συγκλίνουν στο ότι η πορεία θα είναι καθοδική και το τρέχον τρίμηνο.

Οι καθυστερήσεις στους εμβολιασμούς, οι νέες παραλλάξεις του κορωνοϊού και η αύξηση των κρουσμάτων δεν επιτρέπουν την άρση των lockdown, με αποτέλεσμα τη διακοπή της οικονομικής δραστηριότητας και την αύξηση της ανεργίας.

Ο δείκτης PMI για τον κυρίαρχο κλάδο των υπηρεσιών, που επηρεάζεται περισσότερο από τα lockdow, αυξήθηκε στις 45,7 τον περασμένο μήνα, αλλά εξακολουθεί να είναι αρκετά χαμηλά από το νεκρό σημείο (break even). Η ζήτηση μειώθηκε για έναν έβδομο μήνα, παρότι οι επιχειρήσεις μειώνουν τις τιμές των προϊόντων τους.

Ο δείκτης απασχόλησης υπηρεσιών αυξήθηκε στις 50,2 μονάδες τον Φεβρουάριο του 2021, από τις 49,8 μονάδες έναν μήνα νωρίτερα.

Εκστρατεία Covid-19

Η εκστρατεία εμβολιασμού της ΕΕ έχει αμαυρωθεί από τη διάψευση των προσδοκιών, τις καθυστερήσεις στην ανάπτυξη και την άρνηση των πολιτών να εμβολιασθούν. Ωστόσο, ο σύνθετος μελλοντικός δείκτης παραγωγής, ο οποίος μετρά την αισιοδοξία, αναπήδησε στις 67,0 μονάδες τον Φεβρουάριο, από τις 64,2 μονάδες τον Ιανουάριο.

«Οι ελπίδες για μια επιτυχημένη διάθεση εμβολίων και μια αξιοσημείωτη επανάληψη περιορισμών που σχετίζονται με την COVID-19 βοήθησαν στην αύξηση της επιχειρηματικής εμπιστοσύνης», δήλωσε ο Williamson.