Πληθωρισμός: Ανησυχεί η αύξηση με διψήφιο ποσοστό

Πληθωρισμός: Ανησυχεί η αύξηση με διψήφιο ποσοστό
Με στοιχεία για τον πληθωρισμό ανοίγει η εβδομάδα ενόψει των ανακοινώσεων της ΕΛΣΤΑΤ, που εκτιμάται ότι θα επιβεβαιώσει τις ανησυχίες για διατήρηση της αύξησης του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή σε διψήφιο ποσοστό.

Με ενδιαφέρον αναμένεται και ο δείκτης τιμών παραγωγού στη βιομηχανία, μετά το ράλι του Αυγούστου (αύξηση 39,5%).

Είχαν προηγηθεί προ ημερών στοιχεία της Eurostat που έδειξαν ότι ο δείκτης τιμών καταναλωτή κινείται στα υψηλότερα επίπεδα από την είσοδο της χώρας στην Ευρωζώνη, 12,1% τον Σεπτέμβριο από 11,2% τον Αύγουστο.Η Ελλάδα εμφάνισε τον Σεπτέμβριο τον έκτο υψηλότερο πληθωρισμό στην Ευρωζώνη και την μεγαλύτερη μηνιαία αύξηση, της τάξης του 3%, μεταξύ των 19 χωρών μελών.

Με τις τιμές στην ενέργεια να διατηρούν τη δυναμική τους και τις αυξήσεις τιμών στα τρόφιμα να συνεχίζουν κατά κύματα τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ προβλέπεται να επιβεβαιώσουν ότι οι πληθωριστικές πιέσεις παραμένουν ισχυρές.

Υπενθυμίζεται ότι τον Αύγουστο ο ΔΤΚ εμφάνισε αύξηση 11,4% έναντι αύξησης 1,9% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του δείκτη  2021 με 2020. Ο μέσος ΔΤΚ του δωδεκαμήνου Σεπτεμβρίου 2021 – Αυγούστου 2022, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του δωδεκαμήνου Σεπτεμβρίου 2020 – Αυγούστου 2021, παρουσίασε αύξηση 7,9%.

Η επιβάρυνση αποδίδεται στις αυξήσεις τιμών σε μια σειρά τροφίμων από ψωμί, δημητριακά και καφέ μέχρι κρέατα, ψάρια, γαλακτοκομικά, αυγά και φρούτα. Επιπλέον, ο δείκτης επιβαρύνθηκε από τις αυξήσεις σε στέγαση, διαρκή αγαθά, φάρμακα, υπηρεσίες εστίασης και φιλοξενίας κ.α..

Ας σημειωθεί ότι σύμφωνα με το προσχέδιο του προϋπολογισμού για το επόμενο έτος, ο ρυθμός πληθωρισμού βάσει του Εν.ΔΤΚ εκτιμάται σε 8,8% στο σύνολο του 2022, ελαφρώς πάνω από τον ρυθμό του α’ εξαμήνου 2022 (8,5%). Εν μέσω υψηλής αβεβαιότητας και μεταβλητότητας στις ευρωπαϊκές τιμές φυσικού αερίου αναμένεται περαιτέρω αναθεώρησή του.

Εντωμεταξύ, από την άνοιξη του 2023, που η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας αναμένεται να ενδυναμωθεί αναμένονται και ηπιότερες πληθωριστικές πιέσεις (3,0% κατά μέσο όρο στο σύνολο του έτους).

Eπίσης διατηρούνται οι θετικές αξιολογήσεις διεθνών οίκων για τις προοπτικές της οικονομίας, με τον οίκο Fitch να διατηρεί την Παρασκευή αμετάβλητη, στη βαθμίδα “ΒΒ”, την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας με θετικό outlook. Προβλέπει ανάπτυξη 5,5% το 2022 αλλά εκτιμά αρνητικό ρυθμό, -0,2%, το 2023, λόγω επιβράδυνσης της οικονομικής δραστηριότητας στο α’ εξάμηνο του επόμενου έτους. Προβλέπει όμως βελτίωση από το 2024, με σταθερή ανάπτυξη 1,8%.

Ο κίνδυνος για την ανάπτυξη

Ο υψηλός πληθωρισμός, η ενεργειακή κρίση και οι διαταραχές στις παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού συνθέτουν ένα σκηνικό μεγάλης αβεβαιότητας για τις οικονομικές προοπτικές της Ευρώπης, με τους αναλυτές να προβλέπουν ύφεση. Τα σενάρια για το μέγεθος της ύφεσης βασίζονται τόσο στις εξελίξεις στο ενεργειακό μέτωπο όσο και στις παρεμβάσεις και τη διαχείριση της κρίσης σε πολιτικό επίπεδο. Πάντως η ευρωπαϊκή οικονομία εισήλθε στην κρίση από ισχυρή θέση ενώ θα πρέπει να σημειωθεί ότι η ελληνική οικονομία συνεχίζει να καταγράφει ισχυρές επιδόσεις, παρά την υψηλή αβεβαιότητα που κυριαρχεί στο διεθνές περιβάλλον.

Επίσης, σύμφωνα με τις πρόσφατες προβλέψεις της ΕΚΤ για την ευρωπαϊκή οικονομία το ΑΕΠ αναμένεται να αυξηθεί στο 3,1% το 2022, να υποχωρήσει στο 0,9% το 2023 και να ανακάμψει στο 1,9% το 2024. Επίσης, στο βασικό σενάριο της ΕΚΤ, ο πληθωρισμός αναμένεται να διαμορφωθεί, κατά μέσο όρο το 2022, στο 8,1% και να αποκλιμακωθεί σταδιακά στο 5,5% το 2023 και στο 2,3% το 2024. Οι πρόσφατες αναθεωρήσεις των εκτιμήσεων της ΕΚΤ για την ανάπτυξη και τον πληθωρισμό ήταν αποτέλεσμα των προσδοκιών για έντονες αυξήσεις στις τιμές φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας τους επόμενους μήνες, ταχύτερη αύξηση των ονομαστικών μισθών και υποτίμηση του ευρώ έναντι του δολαρίου, που καθιστά ακριβότερα τα εισαγόμενα προϊόντα και εισάγει έτσι πληθωριστικές πιέσεις.

Διαβάστε ακόμη:

Αγώνας δρόμου για να σωθεί το «καλάθι της νοικοκυράς»

Πόσο ακρίβυναν καφές, γάλα και ζάχαρη σε όλη την Ευρώπη τον Αύγουστο – Τι έγινε στην Ελλάδα