Πληθωρισμός: Η παγκόσμια δίνη και τα μηνύματα για την Ελλάδα

Πληθωρισμός: Η παγκόσμια δίνη και τα μηνύματα για την Ελλάδα
France, Paris, 2022-08-12, Illustration of a burning banknote on a gas plate, inflation, economy, crisis, Photograph by Serge Tenani / Hans Lucas, France, Paris, 2022-08-12, Illustration d un billet de banque en feu sur une plaque de gaz, inflation, economie, crise, Photographie de Serge Tenani / Hans Lucas. (Photo by Serge Tenani / Hans Lucas / Hans Lucas via AFP) Photo: AFP
Σε κλοιό οι καταναλωτές σε όλο τον κόσμο. Σενάρια για μέτρα στήριξης στην Ελλάδα με το βλέμμα στον προϋπολογισμό   

Όλες οι χώρες του πλανήτη δοκιμάζονται από τον υψηλό πληθωρισμό, με την αμερικανική Fed να δηλώνει μεν ικανοποίηση από την πρόοδο αλλά να βλέπει ακόμη μακρύ δρόμο μέχρι την αποκλιμάκωση στο 2% και την ΕΚΤ να τηρεί στάση αναμονής βλέποντας τον αντίστοιχο στόχο να μετατίθεται για το 2025 ενώ στην Ελλάδα επικρατεί σχετική ικανοποίηση για την διακύμανση του ΔΤΚ εντός των προβλέψεων. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι καταναλωτές σε όλο τον κόσμο έχουν βρεθεί σε δεινή θέση, ειδικά σε χώρες όπως η Αργεντινή με πληθωρισμό πάνω από 140%, όπου ένα τζιν κοστίζει 2,5 φορές ακριβότερα απ’ ότι ένα χρόνο πριν και η Τουρκία με πληθωρισμό πάνω από 60% με οδηγό τις τιμές στα τρόφιμα. 

Οι τιμές αγαθών και υπηρεσιών συνεχίζουν να αυξάνονται και στις ΗΠΑ καθώς και χώρες της Ευρώπης, με τον πληθωρισμό να παραμένει στο επίκεντρο της προσοχής των κεντρικών τραπεζιτών. Η αυξημένη γεωπολιτική αβεβαιότητα, η ανησυχία για την ανάπτυξη και η αποκλιμάκωση του πληθωρισμού οδήγησαν τη Fed και την ΕΚΤ να διατηρήσουν αμετάβλητα τα βασικά επιτόκιά τους στις πρόσφατες συνεδριάσεις τους αλλά από την άλλη μεριά απέκλεισαν σενάρια για ενδεχόμενη μείωσή τους δίνοντας το στίγμα ότι θα παραμείνουν υψηλά για μακρό χρονικό διάστημα.

Με υψηλό πληθωρισμό και ακριβό χρήμα νοικοκυριά και επιχειρήσεις βρίσκονται σε κλοιό με τις κυβερνήσεις να προσεγγίζουν το πρόβλημα με στήριξη των εισοδημάτων και αυξήσεις μισθών. Ωστόσο δεν κλείνει το χάσμα και οι συνεχείς ανατιμήσεις ανατροφοδοτούν το πρόβλημα εγείροντας κινδύνους για την ανάπτυξη. Τα στοιχεία για το γ΄ τρίμηνο έδειξαν ότι η ανάπτυξη στις ΗΠΑ υπερέβη τις προβλέψεις και διαμορφώθηκε στο 4,9% ενώ στην Ευρωζώνη μειώθηκε οριακά.

Η εξέλιξη των πρόδρομων δεικτών και τα πιο πρόσφατα στοιχεία δείχνουν ότι η εικόνα το επόμενο διάστημα αναμένεται ακόμη πιο συγκρατημένη, με τις γεωπολιτικές εξελίξεις και τις αβεβαιότητες ενόψει χειμώνα να δίνουν τον τόνο. Από την άλλη, η οικονομία της Κίνας επιταχύνεται στο 4,9% μετά τα μέτρα που υιοθετήθηκαν το τελευταίο διάστημα και ο στόχος 5% για φέτος δείχνει “μαχητός”.

Σε αυτό το περιβάλλον και με τις εξελίξεις στη Γάζα να εισάγουν νέες αβεβαιότητες ο πληθωρισμός στην Ελλάδα στα επίπεδα του 3,4% τον Οκτώβριο και 4,2% στο δεκάμηνο Ιανουάριος-Οκτώβριος 2023 κινείται εντός τους στόχου που έχει προβλεφθεί για μέσο πληθωρισμό 4% το 2023. Ωστόσο ενώ η ενέργεια συνεισφέρει στην αποκλιμάκωση τα τρόφιμα εξακολουθούν να επιβαρύνουν, με αύξηση 9,9% των τιμών στο 10μηνο και χωρίς σοβαρές προοπτικές αλλαγής της τάσης. 

Μέτρα στήριξης για την ακρίβεια στην Ελλάδα

Στο πλαίσιο αυτό εξετάζονται σενάρια για έκτακτα μέτρα στήριξης ώστε να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της ακρίβειας από τους πιο ευάλωτους πολίτες. Τέτοια είναι η επιταγή ακρίβειας, με καταβολή εντός του Δεκεμβρίου και το market pass ενώ για το επόμενο έτος προωθείται η μείωση του τέλους επιτηδεύματος στο πλαίσιο των νέων μέτρων για την αντιμετώπισης της φοροδιαφυγής ενώ μελετάται μεταξύ άλλων και πιθανή παράταση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ σε εστίαση και μεταφορές.

Σχετικές αποφάσεις αναμένονται άμεσα ενόψει των στοιχείων για την πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού, από τα οποία θα κριθεί και ο δημοσιονομικός χώρος για την ανάληψη πρωτοβουλιών κοινωνικού χαρακτήρα. Επίσης, την ερχόμενη εβδομάδα κατατίθεται στη Βουλή το τελικό σχέδιο του προϋπολογισμού, οπότε θα πρέπει να έχουν ενσωματωθεί σχετικές πρόνοιες. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: