Πληθωρισμός: Στο 2,2% στην Ευρωζώνη τον Μάρτιο 2025, στην Ελλάδα στο 3,1%

Πληθωρισμός: Στο 2,2% στην Ευρωζώνη τον Μάρτιο 2025, στην Ελλάδα στο 3,1%
Photo: DALL•E
Υψηλότεροι ρυθμοί πληθωρισμού καταγράφηκαν στη Ρουμανία (5,1%), στην Ουγγαρία (4,8%) και στην Πολωνία (4,4%)

Ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη συνεχίζει την καθοδική του πορεία, σύμφωνα με τα τελικά στοιχεία της Eurostat που δόθηκαν στη δημοσιότητα την Τετάρτη. 

Ο δείκτης τιμών καταναλωτή (ΔΤΚ) αυξήθηκε κατά 2,2% τον Μάρτιο σε ετήσια βάση, επιβεβαιώνοντας την αρχική εκτίμηση και σημειώνοντας περαιτέρω επιβράδυνση σε σχέση με το 2,3% του Φεβρουαρίου. Η τάση αυτή αντικατοπτρίζει την εξασθένηση των πληθωριστικών πιέσεων στην περιοχή.

Στο επίπεδο της Ευρωπαϊκής Ένωσης συνολικά, ο πληθωρισμός υποχώρησε στο 2,5% τον Μάρτιο από 2,7% τον προηγούμενο μήνα. Για την Ελλάδα, ο ετήσιος ρυθμός ανόδου των τιμών διαμορφώθηκε στο 3,1%, ενώ σε μηνιαία βάση ο πληθωρισμός αυξήθηκε κατά 1,9%, ελαφρώς υψηλότερα από την αρχική πρόβλεψη του 1,8%.

Ανομοιογένεια μεταξύ κρατών-μελών

Υψηλότεροι ρυθμοί πληθωρισμού καταγράφηκαν στη Ρουμανία (5,1%), στην Ουγγαρία (4,8%) και στην Πολωνία (4,4%), ενώ στον αντίποδα βρίσκονται η Γαλλία με μόλις 0,9% και η Δανία με 1,4%. Σε μηνιαία βάση, ο ΔΤΚ αυξήθηκε κατά 0,6% στην Ευρωζώνη και κατά 0,5% στην ΕΕ των 27.

Σταθερός παραμένει ο δομικός πληθωρισμός

Ο δομικός πληθωρισμός — που εξαιρεί κατηγορίες με έντονη μεταβλητότητα όπως η ενέργεια, τα τρόφιμα, το αλκοόλ και ο καπνός — παρέμεινε σταθερός στο 2,4% σε ετήσια βάση, χωρίς αλλαγές από την προκαταρκτική μέτρηση. Η μηνιαία μεταβολή του έφτασε το 1%.

Η νέα ανάλυση της Eurostat ενισχύει τις εκτιμήσεις ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα μπορούσε να κινηθεί με μεγαλύτερη ευελιξία στην άσκηση νομισματικής πολιτικής τους προσεχείς μήνες, καθώς οι πληθωριστικές πιέσεις φαίνεται να εξασθενούν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: