Πλώρη για τρείς εκδόσεις ομολόγων έως τον Αύγουστο

Πλώρη για τρείς εκδόσεις ομολόγων έως τον Αύγουστο

Κλειδί για την πορεία στις αγορές θα αποτελέσουν τα stress tests των τραπεζών, αλλά και οι αποφάσεις για την μεταμνημονική εποπτεία.

Σε τουλάχιστον τρεις εξόδους στις αγορές πριν το τέλος του τρέχοντος Μνημονίου ποντάρει η κυβέρνηση προκειμένου να «χτίσει» μια σχέση «εμπιστοσύνης» με τους επενδυτές και τα funds πριν πέσει στον «ωκεανό των αγορών» χωρίς την ομπρέλα του προγράμματος στήριξης.

Ο σχεδιασμός του οικονομικού επιτελείου περιλαμβάνει μία απόπειρα άμεσα, αμέσως μόλις δοθεί το πράσινο φως από το Eurogroup για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης. Εφόσον δεν υπάρξει απρόοπτο η κυβέρνηση ετοιμάζεται να περάσει το πολυνομοσχέδιο-σκούπα με όλα τα προαπαιτούμενα στις 10 Ιανουαρίου, ώστε στις 11 του μήνα το EWG να αξιολογήσει την τεχνική συμφωνία και να δώσει το πράσινο φως στο Eurogroup της 22ας Ιανουαρίου για την πολιτική απόφαση εκταμίευσης της δόσης.

Στο διάστημα αυτό και υπό την προϋπόθεση ότι ο σχεδιασμός θα υλοποιηθεί σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα και συγκεκριμένα από τις 16 έως τις 23 Ιανουαρίου, ο ΟΔΔΗΧ αναμένεται να προχωρήσει στην πρώτη έκδοση με ένα 7ετές ομόλογο. Η συγκυρία κρίνεται εξαιρετικά ευνοϊκή, καθώς οι τιμές των ελληνικών ομολόγων έχουν υποχωρήσει στα επίπεδα του 2006, με το επιτόκιο του 10ετούς να διαμορφώνεται πλέον κοντά στο 3,9%. Με δεδομένο ότι οι αγορές περιμένουν πως στις 19 Ιανουαρίου η Standard & Poor’s θα αναβαθμίσει το αξιόχρεο της ελληνικής οικονομίας κατά μία ή δύο βαθμίδες στο Β ή στο Β+, εκτιμάται πως η υποχώρηση των επιτοκίων θα συνεχιστεί και θα φθάσει κοντά στο 3,6%.

Η κυβέρνηση αναμένει αναβάθμιση και από τον οίκο Fitch στις 16 Φεβρουαρίου, ωστόσο, τα ελληνικά ομόλογα θα συνεχίσουν να βρίσκονται στην κατηγορία «σκουπίδια», παρά τη διαφορετική αποτίμησή τους από τις αγορές. Τα θεμελιώδη της ελληνικής οικονομίας, στα οποία βασίζονται οι οίκοι αξιολόγησης δεν έχουν αλλάξει ακόμη ριζικά, ωστόσο οι αγορές δεν βλέπουν πλέον ιδιαίτερο πολιτικό ρίσκο, ούτε κίνδυνο χρεοκοπίας και για το λόγο αυτό σπεύδουν να επωφεληθούν από τις υψηλές –σε σχέση με τα υπόλοιπα ευρωπαϊκά ομόλογα- αποδόσεις των ελληνικών τίτλων.

Στους επόμενους μήνες και ανάλογα με την πορεία της τέταρτης και τελευταίας αξιολόγησης, η κυβέρνηση θα πρέπει να προχωρήσει σε άλλες δύο εκδόσεις ομολόγων, με τη μία να περιλαμβάνει και 10ετές ομόλογο. Ωστόσο, το τοπίο παραμένει ρευστό, καθώς, όπως φαίνεται το ΔΝΤ δεν θα ανοίξει τα χαρτιά του ούτε τον Φεβρουάριο για το κατά πόσο θα ενεργοποιήσει την «επί της αρχής συμφωνία». Οι πληροφορίες αναφέρουν πως το Ταμείο θα περιμένει έως το τέλος του προγράμματος τον Αύγουστο του 2018 τις αποφάσεις για το χρέος. Κατά συνέπεια, η αβεβαιότητα γύρω από το χρέος θα παραμείνει αφού ο ένας από τους βασικούς παίκτες στο ελληνικό πρόγραμμα θα συνεχίσει να το χαρακτηρίζει «εξαιρετικά μη βιώσιμο».

Κλειδί για τις εξελίξεις και για την πορεία στις αγορές θα αποτελέσουν και τα stress tests των ελληνικών τραπεζών, αλλά και οι αποφάσεις για την επόμενη ημέρα του προγράμματος και τον τρόπο με τον οποίο θα ασκηθεί η μεταμνημονιακή εποπτεία. Ήδη, οι FT μιλούν για ανησυχία για χαλάρωση των μεταρρυθμίσεων, επιβεβαιώνοντας την παρασκηνιακή συζήτηση στην Ευρώπη για το πώς η Ελλάδα δεν θα «ξεστρατίσει» από το δρόμο των διαρθρωτικών αλλαγών. Αυτό φαίνεται πως θα είναι και ο καθοριστικός παράγων για τις αποφάσεις των επενδυτών να ξαναβάλουν την Ελλάδα στα πλάνα τους.