Ποδαρικό με εκπτώσεις για ανάκτηση του χαμένου χριστουγεννιάτικου τζίρου

Ποδαρικό με εκπτώσεις για ανάκτηση του χαμένου χριστουγεννιάτικου τζίρου
Εκπτώσεις διαφημίζονται σε Βιτρίνες καταστημάτων στην οδό Ερμού, Αθήνα, τη Δευτέρα 8 Ιουλίου 2019. Ξεκίνησαν σήμερα και θα διαρκέσουν ώς το Σάββατο 31 Αυγούστου οι φετινές τακτικές θερινές εκπτώσεις. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΣΥΜΕΛΑ ΠΑΝΤΖΑΡΤΖΗ Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Μουδιασμένη και προβληματισμένη η αγορά του λιανεμπορίου μπροστά στην Όμικρον  

Η αίσθηση που άφησαν οι ημέρες των εορτών στο επιχειρείν δεν ήταν και η καλύτερη, αφού οι εισπράξεις στα ταμεία την περίοδο των Χριστουγέννων, που παραδοσιακά καταγράφονται οι υψηλότεροι τζίροι τους έτους, πήραν την κατιούσα. Μια πρώτη εξήγηση είναι ότι προηγήθηκαν τα δεκαήμερα εκπτώσεων, η Black Friday και η Cyber Monday που σκούπισαν με τις δελεαστικές προσφορές μέρος του budget που οι καταναλωτές είχαν βάλει στην άκρη για να αγοράσουν προϊόντα για τον εαυτό τους και τα αγαπημένα τους πρόσωπα.

Μάλιστα η αγορά έχει αρχίσει να αντιδρά έντονα σε αυτές τις ξενόφερτες πολιτικές που έχουν παγιωθεί τα τελευταία χρόνια και στη χώρα μας, προτάσσοντας το επιχείρημα ότι οι καταναλωτές περιμένουν συγκεκριμένες ημερομηνίες για να ξοδέψουν χρήματα και όλο τον υπόλοιπο χρόνο τα καταστήματα λειτουργούν στον αυτόματο πιλότο.

Πτώση έως και 60% στους τζίρους

Τα επίσημα στοιχεία επιβεβαιώνουν τη διατάραξη που έχει υποστεί ο χριστουγεννιάτικος τζίρος με μία στις πέντε επιχειρήσεις να καταγράφει πτώση από 40% έως 60%. Βέβαια οι επιδόσεις του λιανεμπορίου ήταν μεν χαμηλότερες σε σύγκριση με το 2019, αλλά σαφώς καλύτερες από το αντίστοιχο διάστημα του 2020, όταν τα καταστήματα λειτούργησαν για λίγες ημέρες με τη μέθοδο του «click away». Μια παράμετρος που πρέπει επίσης να ληφθεί υπόψη είναι το γεγονός ότι το 2020 είδαμε εκτόξευση των αγορών που πραγματοποιήθηκαν μέσω της ηλεκτρονικής οδού, καθώς το διαδίκτυο ήταν η κύρια πηγή παραγγελιών τους μήνες που τα μαγαζιά είχαν κατεβάσει ρολά.

Ειδικότερα, για το 66,67% των επιχειρήσεων, σχεδόν 7 στις 10, οι πωλήσεις μειώθηκαν σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2019, ενώ για το 27,45% παρέμειναν στα ίδια επίπεδα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο Πειραιάς, όπου σύμφωνα με την καθιερωμένη έρευνα του Εμπορικού Συλλόγου Πειραιώς για την κίνηση της πειραϊκής αγοράς κατά την περίοδο των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, από τις επιχειρήσεις που δήλωσαν ότι οι πωλήσεις τους μειώθηκαν, το 32,35% είχε πτώση έως και 20%, το 26,47% κατέγραφε συρρίκνωση τζίρου 21%-40%, το 20,59% είχε μείωση 41%-60% και ένα 20,59% δήλωσε «Δεν γνωρίζω/ Δεν απαντώ».

Η μεγαλύτερη κινητικότητα σημειώθηκε την εβδομάδα πριν από τα Χριστούγεννα (72,55%), όπως επίσης και τις δυο τελευταίες ημέρες του χρόνου, όπου οι πιο αναποφάσιστοι καταναλωτές προέβησαν σε αγορές της τελευταίας στιγμής.

Την ίδια ώρα, καθοριστική μεταβλητή στην εξίσωση που δείχνει την πορεία της καταναλωτικής κίνησης είναι η επιβολή των περιοριστικών μέτρων από την κυβέρνηση. Η απαγόρευση προσέλευσης των ανεμβολίαστων στα φυσικά καταστήματα, αλλά και η μετάλλαξη «Όμικρον» με τον υψηλό βαθμό μεταδοτικότητας,  αποτρέπουν ένα μεγάλο μέρος του εμβολιασμένου πληθυσμού να βρεθεί στον ίδιο χώρο με τρίτους. 

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ) Γιώργος Καρανίκας επισημαίνει πως εκτός από την έλευση του πέμπτου κύματος της πανδημίας, οι πληθωριστικές πιέσεις και η εκτόξευση του κόστους ενέργειας το τελευταίο τρίμηνο του 2021 επίσης δεν επέτρεψαν στις επιχειρήσεις και στους καταναλωτές να ανασάνουν ψυχολογικά και οικονομικά την περίοδο των εορτών.

Σε γενικές γραμμές ο όγκος των αγορών και ο χρόνος που πέρασαν οι πελάτες εντός των καταστημάτων περιορίστηκε με ότι αυτό συνεπάγεται για την τσέπη των επιχειρηματιών που έπρεπε παράλληλα να καταβάλουν μισθούς και δώρα στο προσωπικό και να πληρώσουν τις οικονομικές τους εκκρεμότητες. 

Η νέα χρονιά ξεκίνησε πάντως με γενναίες εκπτώσεις που ξεκινούν από 30% έως και 50% στα είδη ένδυσης και υπόδησης, όταν τέτοια ποσοστά τα βλέπαμε να μπαίνουν στις βιτρίνες τις τελευταίες μέρες των εκπτώσεων, λίγο πριν από την  εκπνοή του Φλεβάρη. Αυτή η κίνηση υπογραμμίζει την αγωνία των επιχειρήσεων για ταμειακή ρευστότητα καθώς μιλάμε για είδη που δεν θεωρούνται πρώτης ανάγκης, άρα πρέπει να υπάρξει ένα έξτρα κίνητρο προκειμένου ο καταναλωτής να προχωρήσει σε αγορά.

Την κατάσταση δυσχεραίνουν η καταβολή του ΦΠΑ τέλος Γενάρη από τις επιχειρήσεις και τους ελεύθερους επαγγελματίες, όπως επίσης και η καταβολή των τελών κυκλοφορίας που για κάποιες κατηγορίες οχημάτων το κόστος παραμένει τσουχτερό.

Οι επόμενες μέρες θα είναι σίγουρα ένα crash test για τον επιχειρηματικό κόσμο που ζει καθημερινά υπό το φόβο ενός νέου lockdown όσο τα κρούσματα covid ακολουθούν  την ανιούσα.