Ποδαρικό με φόρους το 2016. Τι αλλάζει ήδη από 1/1 και τι πληρώνουμε

Ποδαρικό με φόρους το 2016. Τι αλλάζει ήδη από 1/1 και τι πληρώνουμε

«Καυτός» φορολογικά ο μήνας Ιανουάριος για όλους τους πολίτες. Όλες οι αλλαγές που πρέπει να γνωρίζετε.

 

της Μαρίνας Φούντα

«Ποδαρικό» με φόρους για τους Έλληνες κάνει το 2016, με τα δύσκολα να ξεκινούν από την πρώτη κιόλας ημέρα της νέας χρονιάς.Από σήμερα 1η Ιανουαρίου επιβάλλεται ειδικός φόρος κατανάλωσης 20 λεπτά (0,20 ευρώ) το λίτρο στο κρασί, αλλά και το ειδικό τέλος των 5 λεπτών (0,05 ευρώ) ανά στήλη στα τυχερά παιχνίδια του ΟΠΑΠ.

Η σχετική Εγκύκλιος της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων δημοσιεύθηκε ήδη στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.Με αυτήν, ενεργοποιείται από σήμερα 1η Ιανουαρίου 2016 η επιβολή τέλους 5 λεπτών του ευρώ ανά στήλη σε κάθε τυχερό παιχνίδι του ΟΠΑΠ και η επιβολή ειδικού φόρου κατανάλωσης 20 λεπτών ανά λίτρο στο κρασί.

«Καυτός» από φορολογικής πλευράς θα είναι ωστόσο ολόκληρος ο Ιανουάριος, καθώς μέσα στον πρώτο μήνα του νέου έτους προβλέπεται και η κατάθεση στη Βουλή του νομοσχεδίου για την οικειοθελή αποκάλυψη και νομιμοποίηση κρυφών εισοδημάτων.

Για την ώρα, οι διατάξεις βρίσκονται σε φάση διαβούλευσης με τους δανειστές. Σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής πληροφορίες, το πιο πιθανό σενάριο προβλέπει υπολογισμό του φόρου για τη νομιμοποίηση κρυφών εισοδημάτων με βάση τη φορολογική κλίμακα του εισοδήματος των φυσικών προσώπων του έτους κατά το οποίο αποκτήθηκαν τα κεφάλαια.

Μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου αναμένονται και οι διατάξεις για τη δημιουργία του νέου Περιουσιολογίου. Ας μην ξεχνάμε όμως και την πληρωμή της τέταρτης δόσης του ΕΝΦΙΑ 2015. Και όλα αυτά μόνο τον Ιανουάριο…

Πηγή: news247.gr