Ποια πρόστιμα προβλέπονται για εκπρόθεσμες φορολογικές δηλώσεις – Τι αλλάζει με τον νέο ΚΦΔ
- 20/08/2025, 08:32
- SHARE

Με νέα εγκύκλιο, η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) εξειδικεύει το καθεστώς των προστίμων που προβλέπονται για την εκπρόθεσμη ή μη υποβολή φορολογικών δηλώσεων, στο πλαίσιο του αναθεωρημένου Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας (ΚΦΔ).
Το ύψος των προστίμων ξεκινά από 100 ευρώ και φτάνει έως και τα 500 ευρώ, ανάλογα με το είδος της παράβασης και το λογιστικό σύστημα του υπόχρεου.
Ποια είναι τα βασικά σημεία της εγκυκλίου:
– Για μη υποβολή ή καθυστερημένη υποβολή δηλώσεων (φορολογικών ή πληροφοριακού χαρακτήρα), επιβάλλεται πρόστιμο 100 ευρώ. Εξαίρεση προβλέπεται όταν ο επιπλέον φόρος δεν υπερβαίνει τα 100 ευρώ, ακόμα και αθροιστικά σε διαδοχικές τροποποιητικές δηλώσεις.
– Δεν επιβάλλεται πρόστιμο για εκπρόθεσμες δηλώσεις που αφορούν μόνο διορθώσεις πληροφοριακών στοιχείων (π.χ. ΑΜΚΑ, αριθμός παροχής ΔΕΗ, ΑΦΜ αντισυμβαλλόμενου).
Για τις δηλώσεις ΦΠΑ:
– Σε απλογραφικό λογιστικό σύστημα, το πρόστιμο ανέρχεται σε 250 ευρώ.
– Σε διπλογραφικό σύστημα, το πρόστιμο φτάνει τα 500 ευρώ, ανεξάρτητα από το αν η δήλωση είναι μηδενική, χρεωστική ή πιστωτική.
– Όταν ο φόρος προς καταβολή δεν ξεπερνά τα 30 ευρώ, η υποχρέωση μεταφέρεται στην επόμενη περίοδο και η δήλωση θεωρείται μηδενική.
Τι ισχύει για το Ε9 και τον ΕΝΦΙΑ:
– Για εκπρόθεσμες δηλώσεις Ε9, το πρόστιμο επιβάλλεται μία φορά, ακόμη και αν η ίδια μεταβολή αφορά περισσότερα έτη.
– Δεν επιβάλλονται πρόστιμα για μηχανογραφικά συνταχθείσες πράξεις προσδιορισμού ΕΝΦΙΑ από τη Φορολογική Διοίκηση.
– Ειδικά για τροποποιητικές δηλώσεις Ε9 ετών από το 2010 και εξής, που υποβάλλονται πριν την ανάρτηση των κτηματολογικών στοιχείων, επίσης δεν επιβάλλεται πρόστιμο.
Λοιπές δηλώσεις και παραβάσεις:
– Πρόστιμο 100 ευρώ επιβάλλεται για καθυστερημένη υποβολή δηλώσεων τελών (π.χ. χαρτοσήμου, Ψηφιακού Τέλους, τέλους κλιματικής ανθεκτικότητας), φόρων μεταβίβασης, δωρεάς, γονικής παροχής, ΕΝΦΙΑ και ειδικού φόρου επί των ακινήτων, ανεξαρτήτως αποτελέσματος.
– Το πρόστιμο αυξάνεται στα 250 ευρώ όταν πρόκειται για παραλείψεις υπόχρεων με απλογραφικά βιβλία και στα 500 ευρώ για όσους τηρούν διπλογραφικά.