Ενισχύοντας άμεσα και έμμεσα δεκάδες επαγγέλματα, επιχειρήσεις και τοπικές κοινωνίες σε όλη τη χώρα.
Ποιο είναι το οικονομικό «αποτύπωμα» μιας αγοράς εξοχικής κατοικίας από ξένο αγοραστή
- 21/07/2025, 19:45
- SHARE

Πάνω από 1 εκατ. ευρώ (1,09 εκατ. ευρώ) υπολογίζεται ότι είναι η συνολική οικονομική συνεισφορά στην ελληνική οικονομία, από την πώληση μιας και μόνο νεόδμητης εξοχικής κατοικίας σε ξένους αγοραστές. Το ποσό αυτό υπολογίζεται τόσο με βάση το αρχικό καταβαλλόμενο τίμημα και τα έξοδα αγοράς (440.040 ευρώ), όσο και υπολογίζοντας τις καταναλωτικές δαπάνες και το κόστος συντήρησης (651.500 ευρώ), που θα κληθεί να διαθέσει ένας ξένος ιδιοκτήτης για περίοδο 10 ετών, σύμφωνα με ανάλυση της Elxis-At Home in Greece, για το οικονομικό αποτύπωμα των αγοραπωλησιών εξοχικών κατοικιών.
Για τον υπολογισμό του ποσού, λαμβάνεται υπόψη μια εξοχική μονοκατοικία, επιφάνειας 120 τ.μ. με πισίνα και κήπο 500 τ.μ. «Πρόκειται για ένα τυπικό ακίνητο που αγοράζουν κατά κανόνα οι πελάτες μας, που προέρχονται κυρίως από τη Δυτική Ευρώπη και χώρες, όπως η Ολλανδία, το Βέλγιο, η Γερμανία, η Ελβετία, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Γαλλία», σημειώνει ο διευθύνων σύμβουλος της Elxis, Γιώργος Γαβριηλίδης. Ένα τέτοιο ακίνητο κοστίζει σήμερα 400.000 ευρώ. Ο φόρος μεταβίβασης ανέρχεται σε 12.360 ευρώ, ενώ το τέλος κτηματογράφησης και τα έξοδα συμβολαιογράφου προσθέτουν άλλα 8.800 ευρώ στο κόστος του αγοραστή. Ο δικηγόρος αμείβεται με 4.000 ευρώ και η μεσιτική αμοιβή (3%) υπολογίζεται σε 14.880 ευρώ. Επομένως, το τελικό κόστος και η εισροή στην οικονομία μόνο από την αγορά του ακινήτου, ανέρχεται σε 440.040 ευρώ.
Επιπλέον, σύμφωνα με τον κ. Γαβριηλίδη, «τα τελευταία χρόνια, όλο και περισσότεροι αγοραστές από το εξωτερικό, πέραν της ίδιας χρήσης που κάνουν, επιλέγουν και την εκμετάλλευση του ακινήτου τους. Η συνολική χρήση υπολογίζεται σε περίπου επτά μήνες, με το διάστημα της εκμίσθωσης να αφορά κυρίως 12 εβδομάδες/έτος, κυρίως τους θερινούς μήνες». Σε μια τέτοια συνθήκη, οι δαπάνες διαμονής των επισκεπτών υπολογίζονται σε 29.400 ευρώ, ενώ επιπλέον 21.250 ευρώ είναι τα κόστη για τον ιδιοκτήτη από την παραμονή του στη χώρα (κατανάλωση, διασκέδαση), 10.000 ευρώ τα κόστη συντήρησης (τεχνικοί, πισίνα, κήπος) και άλλα 4.500 ευρώ/έτος για τη διαχείριση του ακινήτου (εκμίσθωση κτλ.) σε κάποιον επαγγελματία. Επομένως, από τη χρήση, τη συντήρηση και την επενδυτική εκμετάλλευση του ακινήτου, υπολογίζονται πρόσθετες εισροές για την τοπική οικονομία, συνολικού ύψους 65.150 ευρώ σε ετήσια βάση, ή πάνω από 650.000 ευρώ σε βάθος 10ετίας.
Το αποτύπωμα στην τοπική οικονομία της κάθε περιοχής, είτε πρόκειται για την Κρήτη, είτε για τη Ρόδο και την Πελοπόννησο, ή ακόμα περισσότερο και για λιγότερο δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς, είναι πολύ σημαντικό. «Μία εξοχική κατοικία έχει πολύ μεγάλο αντίκτυπο, ήδη από την έναρξη της κατασκευή της και στη συνέχεια από τη χρήση της. Είναι δεκάδες τα επαγγέλματα και οι δραστηριότητες που έχουν άμεσο κι έμμεσο όφελος, πέραν των φορολογικών και λοιπών εσόδων της Πολιτείας», αναφέρει ο κ. Γαβριηλίδης. Σύμφωνα με την ανάλυση της Elxis, μεταξύ των επαγγελματιών που ωφελούνται είναι οικοδόμοι, εργολάβοι, τεχνικοί, εστιάτορες, παραγωγοί, το λιανικό εμπόριο, οι έμποροι καυσίμων, οι συντηρητές και διαχειριστές, οι καθαρίστριες, ενοικιάσεις αυτοκινήτων, ξεναγοί και διοργανωτές δραστηριοτήτων και φυσικά όσοι εμπλέκονται σε μια αγοραπωλησία ακινήτου, όπως δικηγόροι, συμβολαιογράφοι και μηχανικοί.
Στο πλαίσιο αυτό, οι κατά τόπους δημοτικές αρχές μπορούν να αξιοποιήσουν την ευκαιρία για την άμεση ενίσχυση της τοπικής οικονομίας. «Η συνεργασία με επενδυτές κι επαγγελματίες, η παροχή υποστήριξης μέσω της αναβάθμισης των υποδομών, όπως το οδικό και το αποχετευτικό δίκτυο, ή ακόμα και το δίκτυο ύδρευσης, η ανάδειξη περιοχών εκτός των μεγάλων αστικών κέντρων και η διευκόλυνση σε επίπεδο αδειοδοτήσεων και διαδικασιών, είναι ορισμένες από τις πρωτοβουλίες που θα μπορούσε να αναλάβει η τοπική αυτοδιοίκηση, προκειμένου να ωφεληθεί ένα σημαντικό μέρος της οικονομίας κάθε περιοχής», καταλήγει ο κ. Γαβριηλίδης.