Ποιοι χρήστες του Facebook δικαιούνται αποζημίωση από τη Meta

Ποιοι χρήστες του Facebook δικαιούνται αποζημίωση από τη Meta
epa05932010 The Facebook icon is displayed in Taipei, Taiwan, 28 April 2017. According to media reports, Facebook is increasing its security to tackle fake news and abuses. EPA/RITCHIE B. TONGO Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Οι χρήστες του Facebook έχουν μόλις ένα μήνα περιθώριο για να υποβάλουν αίτηση για να λάβουν μέρος του διακανονισμού 725 εκατομμυρίων δολαρίων για την προστασία της ιδιωτικότητας σχετικά με την Cambridge Analytica.

Οι χρήστες του Facebook στις ΗΠΑ έχουν έναν ακόμη μήνα για να υποβάλουν αίτηση για το μερίδιό τους από τον διακανονισμό 725 εκατομμυρίων δολαρίων για την προστασία της ιδιωτικής ζωής που συμφώνησε να καταβάλει η μητρική εταιρεία Meta στα τέλη του περασμένου έτους.

Η Meta πληρώνει για τον διακανονισμό μιας αγωγής που ισχυρίζεται ότι η μεγαλύτερη πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης στον κόσμο επέτρεψε την τροφοδότηση εκατομμυρίων προσωπικών πληροφοριών των χρηστών της στην Cambridge Analytica, μια εταιρεία που υποστήριξε την προεδρική εκστρατεία του Ντόναλντ Τραμπ το 2016.

Όποιος στις ΗΠΑ είχε λογαριασμό στο Facebook οποιαδήποτε στιγμή μεταξύ 24 Μαΐου 2007 και 22 Δεκεμβρίου 2022, δικαιούται να λάβει πληρωμή. Για να υποβάλουν αίτηση για τον διακανονισμό, οι χρήστες μπορούν να συμπληρώσουν ένα έντυπο και να το υποβάλουν ηλεκτρονικά ή να το εκτυπώσουν και να το ταχυδρομήσουν. Η προθεσμία λήγει στις 25 Αυγούστου.

Δεν είναι σαφές πόσα χρήματα θα λάβουν οι μεμονωμένοι χρήστες. Όσο μεγαλύτερος είναι ο αριθμός των ατόμων που υποβάλλουν έγκυρες αιτήσεις, τόσο μικρότερη θα είναι η κάθε πληρωμή, καθώς τα χρήματα πρέπει να μοιραστούν μεταξύ τους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η υπόθεση προέκυψε από τις αποκαλύψεις του 2018 ότι η Cambridge Analytica, μια εταιρεία με δεσμούς με τον σύμβουλο στρατηγικής του Τραμπ, Steve Bannon, είχε πληρώσει έναν προγραμματιστή εφαρμογών του Facebook για πρόσβαση στις προσωπικές πληροφορίες περίπου 87 εκατομμυρίων χρηστών της πλατφόρμας. Τα δεδομένα αυτά χρησιμοποιήθηκαν στη συνέχεια για τη στόχευση ψηφοφόρων των ΗΠΑ κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας του 2016, η οποία κατέληξε στην εκλογή του Τραμπ ως 45ου προέδρου.

Η αναταραχή για τις αποκαλύψεις οδήγησε τον Zuckerberg σε ένα εξαντλητικό …grillinng από Αμερικανούς νομοθέτες και προκάλεσε εκκλήσεις προς τους πολίτες να διαγράψουν τους λογαριασμούς τους στο Facebook.

Η ανάπτυξη του Facebook έχει σταματήσει καθώς όλο και περισσότεροι άνθρωποι συνδέονται και διασκεδάζουν σε ανταγωνιστικές υπηρεσίες όπως το TikTok, αλλά το κοινωνικό δίκτυο εξακολουθεί να διαθέτει περισσότερους από 2 δισεκατομμύρια χρήστες παγκοσμίως, συμπεριλαμβανομένων περίπου 250 εκατομμυρίων στις ΗΠΑ.

Πέρα από την υπόθεση της Cambridge Analytica, η Meta δέχεται εδώ και καιρό πυρά για την προστασία της ιδιωτικότητας των δεδομένων. Τον Μάιο, για παράδειγμα, η ΕΕ επέβαλε στη Meta πρόστιμο-ρεκόρ ύψους 1,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων και την διέταξε να σταματήσει τη μεταφορά προσωπικών πληροφοριών των χρηστών στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού έως τον Οκτώβριο. Και η νέα εφαρμογή του τεχνολογικού γίγαντα που βασίζεται σε κείμενα, το Threads, δεν έχει κυκλοφορήσει στην ΕΕ λόγω ανησυχιών για την προστασία των προσωπικών δεδομένων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: Fortune.com