Ποιος κρατάει το κλειδί της πόρτας των αεροπλάνων
- 12/07/2025, 18:02
- SHARE

Για να μην σας κρατάμε σε αναμονή, οι περισσότερες πόρτες των αεροπλάνων δεν είναι κλειδωμένες στην πτήση, με την κλασική έννοια του όρου. Δεν υπάρχουν κλειδιά, αισθητήρες ή κωδικοί που τις ασφαλίζουν.
Αν κάποιος θέλει να ανοίξει μία, μπορεί να το κάνει.
Ωστόσο, σε περισσότερες από 40 εκατομμύρια πτήσεις κάθε χρόνο, δεν είναι πολλοί που νιώθουν αυτήν την ανάγκη, κυρίως από θέμα αυτοσυντήρησης και κοινής λογικής.
Φυσικά, υπάρχουν και εξαιρέσεις.
Όπως εξηγεί το Veritasium, κανάλι στο YouTube με 18.3 εκατομμύρια subscribers, τα αεροπλάνα πετούν στα 10 χιλιόμετρα ύψους -από το έδαφος- για να αποφεύγουν τις αναταράξεις. Είναι ύψος που βρίσκεται ψηλά στην τροπόσφαιρα, όπου συμβαίνουν τα περισσότερα καιρικά φαινόμενα.
Ο κύριος λόγος ωστόσο, είναι τα χρήματα.
Όσο πιο πολύ ανεβαίνουν, η πυκνότητα του αέρα μειώνεται. Στα 10 χιλιόμετρα η πυκνότητα είναι στο 1/3 από αυτή που βρίσκουν στο επίπεδο της θάλασσας. Έτσι, πετούν στο 1/3 των μορίων αέρα που υπάρχουν πιο κοντά στο έδαφος.
Έτσι, μπορούν να πετάξουν περίπου 73% πιο γρήγορα για το ίδιο επίπεδο ώθησης. Έτσι, φτάνουμε πιο γρήγορα στον προορισμό μας. Επειδή περνούν λιγότερο χρόνο στον αέρα, καίνε λιγότερα καύσιμα.
Ο Petter Hörnfeldt, πιλότος με περισσότερες από 10.000 ώρες στον αέρα με Boeing 737 και ιδρυτής του Mentour Pilot εξήγησε ότι «στην απογείωση το αεροσκάφος “καίει” 80 κιλά ανά λεπτό. Εν πτήσει γίνονται 40 τα κιλά και στην προσγείωση μειώνονται σε 10».
Επίσης, οι μηχανές των αεροσκαφών είναι πιο αποτελεσματικές στο μεγάλο υψόμετρο. Δουλεύουν με τη συμπίεση του αέρα που δέχονται, ο οποίος αναμειγνύεται με το καύσιμο, θερμαίνεται και τα προϊόντα της καύσης “βγαίνουν” πολύ γρήγορα από το ακροφύσιο της εξάτμισης.
Όσο πιο κρύος είναι ο αέρας, τόσο πιο αποτελεσματική γίνεται αυτή η διαδικασία. Σε μεγάλο υψόμετρο, η θερμοκρασία είναι -50 βαθμοί Κελσίου.
Οπότε το να πετούν ψηλότερα τα αεροσκάφη σημαίνει ότι καίνε λιγότερα καύσιμα, για λιγότερο χρονικό διάστημα, αποφεύγοντας τον καιρό και τις αναταράξεις που συνδέονται με χαμηλότερα υψόμετρα».
Το καζανάκι της τουαλέτας δείχνει την πίεση της καμπίνας
H συμπίεση της καμπίνας επέτρεψε τα μεγαλύτερα υψόμετρα, όπου η ατμοσφαιρική πίεση είναι πολύ χαμηλή (ο αέρας είναι αερός και τα επίπεδα οξυγόνου χαμηλά) για να υποστηρίξει την ανθρώπινη αναπνοή.
Προ αυτής, τα αεροπλάνα έφταναν έως τα 3 χιλιόμετρα, όπου η μερική πίεση του οξυγόνου ήταν 15 kilopascals. Δηλαδή, στο όριο του τι μπορεί να αντέξει ο άνθρωπος. Σε αυτά τα αεροσκάφη οι πόρτες (που ήταν… σαν όλες τις πόρτες που ξέρεις) άνοιγαν προς τα έξω και δεν υπήρχε ιδιαίτερο άγχος για το σφράγισμα τους, αφού η πίεση ήταν η ίδια εντός και εκτός.
Όλα άλλαξαν όταν ασχολήθηκαν με την πίεση του αέρα εντός καμπίνας, ώστε να απολαμβάνουν οι επιβάτες ένα άνετο και ασφαλές ταξίδι. Τότε τα αεροσκάφη απέκτησαν πόρτες στο σχήμα πώματος.
Είναι πιο φαρδιές στο εσωτερικό από ό,τι στο εξωτερικό. Έτσι, όσο πιο υψηλή είναι η πίεση εντός της καμπίνας, πιέζει την πόρτα στο πλαίσιο της και έτσι δημιουργείται αεροστεγές σφράγισμα.
Ο Hornfeldt λέει πως «δεν είναι 100% σφραγισμένη με αυτόν τον τρόπο. Μπορείτε να παρατηρήσετε ότι κάθε φορά που κάποιος πατάει το καζανάκι της τουαλέτας, η πίεση του αέρα μειώνεται».
Αυτός είναι ο λόγος που οι πόρτες που υπάρχουν στα αεροπλάνα δεν χρειάζονται κλειδαριά.
«Η διαφορά στην πίεση μεταξύ της συμπιεσμένης καμπίνας και της χαμηλής πίεσης στο εξωτερικό είναι τόσο μεγάλη, που ουδείς είναι αρκετά δυνατός για να τραβήξει την πόρτα, προς τα μέσα, και να την ανοίξει.
Ακόμα και οι σύγχρονες πόρτες αεροσκαφών που ανοίγουν προς τα έξω, έχουν το σχήμα τάπας. Για να ανοίξουν προς τα έξω, κατ’ αρχάς “μπαίνουν” λίγο προς τα μέσα (είναι σχεδιασμένες για να ανοίγουν, χρησιμοποιώντας τη λαβή της πόρτας και μετακινώντας την προς τα μέσα, πριν μετακινηθεί προς τα έξω ή προς τα πάνω -ανάλογα με τον τύπο). Αυτή η κίνηση είναι αδύνατη, σε μεγάλα υψόμετρα.
Θα χρειαζόταν η δύναμη που έπρεπε να έχει κάποιος για να σηκώσει 9.000 κιλά».
Αν αγοράσετε μια σακούλα με πατατάκια, πριν αρχίσει η άνοδος, είναι στη φυσική της κατάσταση. Όσο ανεβαίνει το αεροπλάνο και πέφτει η πίεση στην καμπίνα, η σακούλα φουσκώνει σαν μπαλόνι.
Ενδέχεται και να εκραγεί.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:
- Εξέταση αίματος θα προβλέπει την εμφάνιση ασθένειας σε κάθε όργανο
- Πόσα δευτερόλεπτα διαρκεί η υγιής ούρηση
- Αυτό που βλέπεις… δεν είναι πραγματικό: Το viral οπτικό τεστ που σπάει το Reddit
Πηγή: news247.gr