Ποιος μετά τον Σβαμπ; Το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ σε αναζήτηση ηγεσίας με το βλέμμα στη Λαγκάρντ

Ποιος μετά τον Σβαμπ; Το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ σε αναζήτηση ηγεσίας με το βλέμμα στη Λαγκάρντ
30 January 2025, Hesse, Frankfurt/Main: Christine Lagarde, President of the European Central Bank (ECB), speaks at the press conference after the Council meeting. The ECB cuts interest rates in the eurozone for the fifth time since last summer. Photo: Boris Roessler/dpa (Photo by BORIS ROESSLER / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP) Photo: AFP
Η αιφνιδιαστική αποχώρηση του Κλάους Σβαμπ από το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ περιπλέκει τη διαδοχή του, με το βλέμμα στραμμένο στην Κριστίν Λαγκάρντ.

Μετά από πέντε δεκαετίες στο τιμόνι του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, ο Κλάους Σβαμπ αποχώρησε αιφνιδιαστικά, αφήνοντας πίσω του ένα ισχυρό ίδρυμα αλλά και ένα κενό ηγεσίας. Ο 87χρονος ιδρυτής του WEF είχε σχεδιάσει μια σταδιακή μεταβίβαση εξουσίας, με πιθανή διάδοχο την Κριστίν Λαγκάρντ, ωστόσο η αιφνίδια παραίτηση –εν μέσω καταγγελιών για οικονομικές παρατυπίες και εσωτερική σύγκρουση με το Διοικητικό Συμβούλιο– ανέτρεψε τους σχεδιασμούς.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Bloomberg, η Λαγκάρντ παραμένει το φαβορί για την επόμενη ημέρα του Φόρουμ, όμως η θητεία της στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ολοκληρώνεται στα τέλη του 2027 και δεν φαίνεται πρόθυμη να αποχωρήσει νωρίτερα. Η ίδια έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι θα εξαντλήσει την οκταετή, μη ανανεώσιμη, θητεία της.

Το Διοικητικό Συμβούλιο του WEF, με προσωπικότητες όπως ο Λάρι Φινκ (BlackRock), η Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα (ΔΝΤ), ο Αλ Γκορ και η ίδια η Λαγκάρντ, καλείται να επιλέξει άμεσα νέα ηγεσία. Μέχρι τότε, προσωρινά καθήκοντα έχει αναλάβει ο Πέτερ Μπράμπεκ-Λέτματ, πρώην πρόεδρος της Nestlé.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η επιλογή του νέου επικεφαλής πρέπει να υπηρετήσει πολλαπλούς στόχους: να διατηρήσει τη θελκτικότητα του Νταβός, να καθησυχάσει την παγκόσμια επιχειρηματική ελίτ που χρηματοδοτεί το Φόρουμ, και παράλληλα να αναμορφώσει την εικόνα του οργανισμού, ο οποίος κατηγορείται για σεξισμό και τοξική κουλτούρα υπό την ηγεσία Σβαμπ.

Η επόμενη ημέρα στο WEF απαιτεί μια μορφή με διεθνή κύρος, ισχυρά πολιτικά ερείσματα, εμπειρία στη διαχείριση κρίσεων και αποδοχή από τους επιχειρηματικούς κολοσσούς που στηρίζουν τον θεσμό. Με τη Λαγκάρντ –πρώτη γυναίκα που ηγήθηκε τόσο του ΔΝΤ όσο και της ΕΚΤ– να φαντάζει ιδανική, αλλά χρονικά μακρινή επιλογή, το ερώτημα παραμένει: ποιος θα αναλάβει το τιμόνι μέχρι τότε;

Το μόνο βέβαιο είναι πως η μετά-Σβαμπ εποχή στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ δεν ξεκινά με ομαλότητα, αλλά με μια δύσκολη πολιτική και επικοινωνιακή άσκηση ισορροπιών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: