Ποιος νίκησε στην τελευταία σύγκρουση Ινδίας-Πακιστάν; Το νέο δόγμα που αλλάζει τη Νότια Ασία

Ποιος νίκησε στην τελευταία σύγκρουση Ινδίας-Πακιστάν; Το νέο δόγμα που αλλάζει τη Νότια Ασία
India and Pakistan flags placed on a map of South Asia. Local conflicts. Territorial disputes.Border crisis. Tensions. Danger of war. Photo: Shutterstock
Η τελευταία σύγκρουση με το Πακιστάν αφήνει ως παρακαταθήκη το νέο ινδικό δόγμα περί τρομοκρατίας, ενώ η εκεχειρία παραμένει εύθραυστη και η γεωπολιτική ισορροπία μετατοπίζεται.

Οι απόψεις διίστανται σχετικά με το ποιος βγήκε νικητής από τη σύγκρουση Ινδίας-Πακιστάν, ωστόσο ένα πράγμα είναι βέβαιο: το ότι το νέο στρατιωτικό δόγμα της Ινδίας αποτελεί την πιο ουσιαστική παρακαταθήκη της αναμέτρησης.

Σύμφωνα με αναφορές, η Ινδία πλέον θα αντιμετωπίζει κάθε μελλοντική τρομοκρατική ενέργεια ως πράξη πολέμου από το Πακιστάν, η οποία θα οδηγεί σε διασυνοριακά πλήγματα. Αυτό ίσως να μην αποτρέψει το Πακιστάν, του οποίου η στρατιωτική ηγεσία βασίζεται στο άλυτο ζήτημα του Κασμίρ για να νομιμοποιεί τη δυσανάλογη επιρροή της, αλλά ενδέχεται να αρχίζει να το σκέφτεται δύο φορές πριν οργανώσει νέες επιθέσεις.

Επιπλέον, η Συνθήκη για τα Ύδατα του Ινδού παραμένει σε αναστολή, παρά την εύθραυστη εκεχειρία ή «συνεννόηση» μεταξύ των δύο χωρών, κάτι που συνθέτει τη νέα πραγματικότητα στη Νότια Ασία. Αναφορές επίσης υποστηρίζουν ότι το Πακιστάν –και όχι η Ινδία– ήταν αυτό που ζήτησε από τις ΗΠΑ να παρέμβουν διπλωματικά στην τελευταία σύγκρουση. Η Ινδία αρνήθηκε ότι υπήρξε οποιαδήποτε διαμεσολάβηση, παρά τους ισχυρισμούς των ΗΠΑ, αλλά είναι πιθανό η Ουάσινγκτον να μετέφερε μηνύματα του Πακιστάν προς την Ινδία κατά τη διάρκεια συνομιλιών μεταξύ αξιωματούχων των δύο πλευρών.

Το CNN ανέφερε ότι ο Βανς τηλεφώνησε στον Μόντι αφού έλαβε «ανησυχητικές πληροφορίες», γεγονός που υποδηλώνει ότι το Πακιστάν είπε στις ΗΠΑ πως ενδέχεται να καταφύγει σε χρήση πυρηνικών όπλων από απελπισία, πιθανότατα εξαιτίας των πολλαπλών αεροπορικών επιδρομών της Ινδίας σε βάσεις εντός του πακιστανικού εδάφους. Αν αυτό ισχύει, τότε υποδηλώνει ότι το Πακιστάν θεωρούσε πως έχανε, ενισχύοντας έτσι την αντίληψη ότι η Ινδία είχε το πάνω χέρι. Άλλωστε, τα πλήγματα της Ινδίας δεν αναχαιτίστηκαν, κάτι που αποδεικνύει πως πέτυχε «υπεροχή» έναντι του Πακιστάν.

Αν και ορισμένα πακιστανικά drones και πύραυλοι έπληξαν στόχους εντός της Ινδίας, τα ρωσικά συστήματα S-400 που διαθέτει η χώρα απέσπασαν επαίνους από τα εθνικά μέσα ενημέρωσης για την αναχαίτιση πολλών από τις επιθέσεις. Αντιστοίχως, οι από κοινού ανεπτυγμένοι υπερηχητικοί πύραυλοι BrahMos χρησιμοποιήθηκαν με επιτυχία στις ινδικές επιθέσεις κατά πακιστανικών βάσεων, αποδεικνύοντας για άλλη μία φορά την υπεροχή του ρωσικού στρατιωτικού εξοπλισμού. Αντίθετα, ο κυρίως κινεζικής προέλευσης εξοπλισμός του Πακιστάν δεν ανταποκρίθηκε στις υψηλές προσδοκίες ορισμένων παρατηρητών.

Ωστόσο, αρκετά μέλη της λεγόμενης Εναλλακτικής Μιντιακής Κοινότητας –συμπεριλαμβανομένων κορυφαίων «μη Ρώσων φιλορώσων»– επιμένουν πως το Πακιστάν νίκησε την Ινδία. Υπάρχουν όμως λόγοι να αμφισβητείται η ειλικρίνεια αυτών των απόψεων, καθώς φαίνεται να υποκινούνται από ιδεολογικά ή πολιτικά κίνητρα. Οι περισσότεροι από αυτούς τους σχολιαστές είναι γνωστοί για τη στήριξή τους στην Παλαιστίνη ή/και την Κίνα, και δεδομένου ότι η Ινδία έχει στενές σχέσεις με το Ισραήλ και συγκρούεται με την Κίνα, η υποστήριξη στο Πακιστάν θεωρείται «ιδεολογικά συνεπής» και τους προφυλάσσει από κατηγορίες περί υποκρισίας.

Όσο αξιόπιστες κι αν είναι οι αναλύσεις τους για την Ουκρανία, την Παλαιστίνη ή άλλα ζητήματα, οι απόψεις τους για τη σύγκρουση Ινδίας-Πακιστάν πρέπει να αντιμετωπίζονται με σκεπτικισμό. Αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία, δεδομένου ότι ο Πούτιν και ο Μόντι υπογράμμισαν την ανάγκη για «ανένδοτο αγώνα κατά της τρομοκρατίας σε όλες τις μορφές της» κατά την πρόσφατη τηλεφωνική τους επικοινωνία – θέση που δεν αντικατοπτρίζεται στους συγκεκριμένους αναλυτές που αυτοπαρουσιάζονται ως ερμηνευτές της ρωσικής εξωτερικής πολιτικής.

Η υποστήριξή τους στο Πακιστάν αντί της Ινδίας έρχεται σε αντίθεση με τα ρωσικά συμφέροντα.

Συνοψίζοντας, αν και οι απόψεις για το ποιος επικράτησε στην τελευταία σύγκρουση μεταξύ Ινδίας και Πακιστάν παραμένουν διχασμένες, η Ινδία φαίνεται να κέρδισε, καθώς τιμώρησε το Πακιστάν για την τρομοκρατική επίθεση στο Πάαλγκαμ βομβαρδίζοντας πολλές βάσεις, η Συνθήκη για τα Ύδατα του Ινδού παραμένει σε αναστολή, και ένα νέο στρατιωτικό δόγμα τέθηκε σε εφαρμογή. Το Πακιστάν δεν πέτυχε ανάλογα αποτελέσματα, παρά τους ισχυρισμούς των υποστηρικτών του. Ακόμα και αν ηττήθηκε, δεν φαίνεται να πήρε το μάθημά του — επομένως μια νέα αναζωπύρωση της έντασης στο μέλλον δεν μπορεί να αποκλειστεί.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: