Ποιος θα είναι ο επόμενος Πάπας; Οι επικρατέστεροι διάδοχοι του Φραγκίσκου στο κονκλάβιο
- 07/05/2025, 16:11
- SHARE

Μετά τον θάνατο του Πάπα Φραγκίσκου στις 21 Απριλίου, η Καθολική Εκκλησία εισήλθε σε περίοδο «sede vacante», με το κονκλάβιο να ξεκινά στις 7 Μαΐου για την εκλογή του νέου Ποντίφικα. Συνολικά 133 καρδινάλιοι κάτω των 80 ετών συγκεντρώθηκαν στην Καπέλα Σιξτίνα, σε μια από τις πιο γεωγραφικά ποικιλόμορφες συνελεύσεις στην ιστορία της Εκκλησίας.
Το κονκλάβιο διεξάγεται στην Καπέλα Σιξτίνα, επίσημη κατοκία του Πάπα, όπου οι καρδινάλιοι ψηφίζουν μυστικά μέχρι να επιτευχθεί πλειοψηφία δύο τρίτων. Η διαδικασία χαρακτηρίζεται από αυστηρή μυστικότητα και παραδοσιακά τελετουργικά, όπως η καύση των ψηφοδελτίων, με τον καπνό να υποδηλώνει την πρόοδο της ψηφοφορίας.
Οι επικρατέστεροι υποψήφιοι
Πιέτρο Παρολίν (Ιταλία)
Ως πρώην Γραμματέας του Βατικανού, ο Παρολίν διαθέτει εκτενή διπλωματική εμπειρία και θεωρείται μετριοπαθής, αν και έχει δεχθεί κριτική για τη διαχείριση υποθέσεων σεξουαλικής κακοποίησης.
Πιερμπατίστα Πιτσαμπάλλα (Ιταλία)
Πατριάρχης των Λατίνων της Ιερουσαλήμ, γνωστός για τις ειρηνευτικές του προσπάθειες στη Μέση Ανατολή και την προσφορά του ως όμηρος για την απελευθέρωση παιδιών κατά τη διάρκεια της σύγκρουσης στη Γάζα.
Ματέο Τσούπι (Ιταλία)
Αρχιεπίσκοπος της Μπολόνια και Πρόεδρος της Ιταλικής Επισκοπικής Διάσκεψης, με φήμη για την προώθηση της κοινωνικής δικαιοσύνης και της ειρήνης, καθώς και για τη μετριοπαθή προσέγγισή του σε θέματα πίστης και πολιτικής.
Λουίς Αντόνιο Τάγκλε (Φιλιππίνες)
Γνωστός ως «ο Ασιάτης Φραγκίσκος», ο Τάγκλε είναι υπέρμαχος των φτωχών και των μεταναστών, αν και έχει επικριθεί για την ανεπαρκή διαχείριση υποθέσεων κακοποίησης στη χώρα του.
Ρόμπερτ Φράνσις Πρεβόστ (ΗΠΑ)
Πρώην επίσκοπος στο Περού και νυν επικεφαλής του Δικαστηρίου για τους Επισκόπους, με σημαντική διοικητική εμπειρία και διεθνές προφίλ.
Πέτερ Ερντό (Ουγγαρία)
Συντηρητικός καρδινάλιος, αγαπητός στους παραδοσιακούς κύκλους της Εκκλησίας, με έμφαση στη θεολογική καθαρότητα και την πειθαρχία.
Ρόμπερτ Σάρα (Γουινέα)
Προερχόμενος από την Αφρική, ο Σάρα είναι υπέρμαχος της παραδοσιακής λειτουργίας και της αυστηρής ηθικής, αν και θεωρείται αμφιλεγόμενος λόγω των σκληρών του θέσεων.
Ζαν-Μαρκ Αβελίν (Γαλλία)
Αρχιεπίσκοπος της Μασσαλίας, γνωστός για την προώθηση του διαθρησκειακού διαλόγου και της ενσωμάτωσης των μεταναστών.
Μάριο Γκρεχ (Μάλτα)
Γενικός Γραμματέας της Συνόδου των Επισκόπων, με φήμη για την προώθηση των μεταρρυθμίσεων και της διαφάνειας εντός της Εκκλησίας.
Φριντολίν Αμπόνγκο (Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό)
Αρχιεπίσκοπος της Κινσάσα, με ισχυρή παρουσία στην Αφρική και έμφαση στην κοινωνική δικαιοσύνη και την περιβαλλοντική προστασία.
Προκλήσεις για τον νέο Πάπα
Ο επόμενος Πάπας θα αντιμετωπίσει σημαντικές προκλήσεις, όπως η ενότητα της Εκκλησίας, η αντιμετώπιση των σκανδάλων σεξουαλικής κακοποίησης, η οικονομική διαφάνεια και η προσαρμογή της Εκκλησίας σε έναν ταχέως μεταβαλλόμενο κόσμο. Η επιλογή του θα καθορίσει την κατεύθυνση της Καθολικής Εκκλησίας για τις επόμενες δεκαετίες.