Πόλεμοι νομισμάτων – Θα απαντήσει η Ευρώπη στις ιαπωνικές κινήσεις;

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Η Ιαπωνία έριξε τη δική της ομοβροντία στον παγκόσμιο νομισματικό πόλεμο και η Ευρώπη ίσως κληθεί να απαντήσει.

Η Τράπεζα της Ιαπωνίας εξέπληξε τις αγορές την Παρασκευή, εισάγοντας αρνητικά επιτόκια. Με την κίνηση αυτή, θέλει να ενθαρρύνει τον πληθωρισμό και την ανάπτυξη, τιμωρώντας τους ανθρώπους που αποταμιεύουν χρήματα. Παράλληλα, με αυτό τον τρόπο υποτιμάται το γιεν.

Η Ευρώπη, η οποία παλεύει να βγάλει την οικονομία της από τη στασιμότητα, δεν αντέχει να δει το ευρώ να αυξάνεται σε αξία έναντι άλλων βασικών νομισμάτων. Κάτι τέτοιο θα μπορούσε να καταστήσει τις ευρωπαϊκές εξαγωγές πιο ακριβές, μειώνοντας το κόστος των εισαγωγών σε μια περίοδο όπου η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θέλει να δώσει ώθηση στον πληθωρισμό.

«Ας αρχίσει η μάχη!» σημειώνει ο οικονομολόγος της BNP Paribas, Κεν Γουότρετ. Τα αρνητικά επιτόκια στην Ιαπωνία «θα μπορούσαν να αυξήσουν την ήδη μεγάλη πιθανότητα περαιτέρω μείωσης των επιτοκίων από την ΕΚΤ σε αρνητικά ποσοστά», ανέφερε.

Η Ιαπωνία είναι πλέον μέλος μιας άτυπης λέσχης χωρών με αρνητικά επιτόκια, στην οποία περιλαμβάνονται η Γερμανία (και η υπόλοιπη Ευρωζώνη) και η Ελβετία – οι «Τρεις Σωματοφύλακες», σύμφωνα με τον αναλυτή της Societe Generale Κιτ Ζακς.

Το μήνυμα προς τους καταναλωτές είναι σαφές: πάψτε να αποταμιεύετε, αρχίστε να ξοδεύετε!

«Αυτό που μετράει είναι το γεγονός ότι οι αποπληθωριστικές δυνάμεις στην παγκόσμια οικονομία είναι τόσο παγιωμένες που αυτές οι κεντρικές τράπεζες νοιώθουν την ανάγκη να κινηθούν κατ’ αυτό τον τρόπο» έγραψε ο ίδιος.

Οι αγορές αναμένουν από τον Πρόεδρο της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, να αναλάβει δράση εκ νέου, στην επόμενη συνάντηση της Τράπεζας τον ερχόμενο Μάρτιο. Οι αποδόσεις των γερμανικών κρατικών ομολόγων διετούς διάρκειας έπεσαν σε νέο ιστορικό χαμηλό -0.50% την Παρασκευή.

Και μια ελάχιστη αύξηση του πληθωρισμού τον Ιανουάριο στο 0,4% από 0.2% τον Δεκέμβριο μάλλον δεν πρόκειται να αποθαρρύνει τον Ντράγκι.

Ο επικεφαλής οικονομολόγος της HIS, Χάουαρντ Άρτσερ, επισήμανε ότι η ΕΚΤ θα ασχοληθεί και με την απότομη μείωση του τραπεζικού δανεισμού προς τις επιχειρήσεις τον Δεκέμβριο.

Στη συνεδρίαση του Ιανουαρίου, η ΕΚΤ διατήρησε αμετάβλητα τα επιτόκια, όπως αναμενόταν, και δήλωσε ότι θα συνέχιζε να αγοράζει κρατικά ομόλογα ύψους 60 δισεκατομμυρίων ευρώ μηνιαίως. Ο Ντράγκι έχει πει ότι τον Μάρτιο η ΕΚΤ ίσως χρειαστεί να αναθεωρήσει την πολιτική της, προσθέτοντας όμως ότι «δεν υπάρχουν όρια στο πόσο πολύ είμαστε διατεθειμένοι να βάλουμε σε εφαρμογή τα εργαλεία μας».