«Πόλεμο» υπόσχεται ο Ερντογάν σε όσους υπονομεύουν την ειρήνη στην Τουρκία

«Πόλεμο» υπόσχεται ο Ερντογάν σε όσους υπονομεύουν την ειρήνη στην Τουρκία

Στην Άγκυρα μεταβαίνει σήμερα Αμερικανός στρατηγός προκειμένου να πείσει την τουρκική κυβέρνηση να επέμβει στρατιωτικά στη Συρία.

«Είναι απολύτως προφανές ότι το παιχνίδι αυτό έχει στόχο να υπονομεύσει το ειρηνικό κλίμα που κυριαρχεί στα ανατολικά και τα νοτιοανατολικά, τη διαδικασία ειρήνευσης και την αδελφοσύνη μας», δήλωσε ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, με αφορμή τα βίαια επεισόδια που σημειώνονται στη χώρα από τη Δευτέρα μεταξύ Κούρδων διαδηλωτών και της τουρκικής αστυνομίας, με αποτέλεσμα 22 άνθρωποι να έχουν χάσει τη ζωή τους.

«Όμως δεν θα ανεχθούμε την παραμικρή πράξη απειλής ή εκφοβισμού που θα απειλήσει την ειρήνη στην Τουρκία, τη σταθερότητά της και την ασφάλειά της και θα λάβουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα για να πολεμήσουμε ενάντια σε όλους αυτούς που διαπράττουν τέτοιες μισαλλόδοξες ενέργειες», ο Ερντογάν.

Τα βίαια αυτά επεισόδια ξεκίνησαν τη Δευτέρα το βράδυ στη νοτιοανατολική Τουρκία έπειτα από έκκληση του κυριότερου κουρδικού κόμματος της χώρας σε διαδηλώσεις ενάντια στην άρνηση της τουρκικής κυβέρνησης να συνδράμει στρατιωτικά την κουρδική πόλη Κομπάνι, που βρίσκεται στη μεθόριο Τουρκίας- Συρίας και πολιορκείται από τους μαχητές του Ισλαμικού Κράτους. Τα επεισόδια ήταν ιδιαίτερα βίαια την Τρίτη και μέχρι στιγμής τουλάχιστον 22 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί, ενώ πολλοί ακόμη έχουν τραυματιστεί.

Στο μεταξύ ο συντονιστής του διεθνούς συνασπισμού υπό τις ΗΠΑ εναντίον των μαχητών του Ισλαμικού Κράτους αναμένεται να φτάσει σήμερα στην Άγκυρα, για να προσπαθήσει να πείσει την Τουρκία να επέμβει στρατιωτικά στη Συρία εναντίον των τζιχαντιστών.

Ο Αμερικανός στρατηγός εν αποστρατεία Τζον Άλεν αναμένεται να συναντηθεί τις επόμενες δύο ημέρες με Τούρκους αξιωματούχους για να συζητήσουν τους τρόπους συμμετοχής της χώρας στον συνασπισμό, ένα θέμα που έχει προκαλέσει ένταση μεταξύ της Άγκυρας και της Ουάσινγκτον.

«Εμείς και οι σύμμαχοί μας έχουμε μερικά προβλήματα, όμως μπορούν να επιλυθούν», σχολίασε ένας Τούρκος διπλωμάτης που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του. «Η Τουρκία και οι ΗΠΑ έχουν ήδη καταφέρει να συμφωνήσουν σε έναν αριθμό θεμάτων», πρόσθεσε. «Θα τους ενημερώσουμε για τις ανησυχίες μας, τις απόψεις μας και τις απειλές που αντιμετωπίζει η Τουρκία».

Το τουρκικό κοινοβούλιο έδωσε πριν μία εβδομάδα την έγκρισή του για μια στρατιωτική επέμβαση της χώρας εναντίον των τζιχαντιστών στη Συρία και το Ιράκ. Όμως μέχρι στιγμής η τουρκική κυβέρνηση αρνείται να προχωρήσει σε μια επέμβαση φοβούμενη ότι κάτι τέτοιο ενδέχεται να ενισχύσει τον σύρο πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ, η πτώση του οποίου είναι μια προτεραιότητα για την Άγκυρα.