«Πόλεμος» δηλώσεων ΔΝΤ – Ευρωπαίων για το ελληνικό χρέος

«Πόλεμος» δηλώσεων ΔΝΤ – Ευρωπαίων για το ελληνικό χρέος

Η έκθεση του Ταμείου «άναψε φωτιές» και επανέφερε τις συζητήσεις για ενδεχόμενο νέο «κούρεμα».

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) δε φαίνεται διατεθειμένο να αποσύρει το αίτημα του για νέο «κούρεμα» του ελληνικού χρέους. Το γεγονός ότι τα στελέχη του Ταμείου, έχουν εκφράσει επανειλημμένα τη γνώμη τους ότι το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο ακόμα και αν εφαρμοστεί η απόφαση του Eurogroup του περασμένου Νοεμβρίου για «ελάφρυνση» του ελληνικού χρέους , ρίχνει νερό στο μύλο της συζήτησης που επαναλαμβάνεται το τελευταίο χρονικό διάστημα.

Η χθεσινή έκθεση του ΔΝΤ δεν ήταν η πρώτη που έκανε σαφή αναφορά στην αναγκαιότητα να υπάρξει «νέο haircut στα ελληνικά ομόλογα». Έχουν προηγηθεί παρόμοιες αναφορές, ενώ στη συνάντηση που είχε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς με την επικεφαλής του Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ, το ζήτημα τέθηκε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Το Ταμείο επαναφέρει το ζήτημα του ελληνικού χρέους επιθετικά, καθώς βάσει καταστατικού τα δικά του δάνεια προς την Ελλάδα δεν μπορούν να «κουρευτούν». Άρα το βάρος πέφτει στον επίσημο τομέα (EKT, Ευρωζώνη) με την Γερμανία και τους υπόλοιπους ευρωπαίους πιστωτές να καλούνται να χάσουν για πρώτη φορά μέρος της αξίας των ελληνικών ομολόγων που διακρατούν στο χαρτοφυλάκιο τους. Κύριο μέλημα του ΔΝΤ είναι να πάρει πίσω τα χρήματα του στο “ακέραιο” , κάτι που για να συμβεί σίγουρα θα πρέπει το ελληνικό χρέος να καταστεί βιώσιμο και το πρόγραμμα να “βγει”.

Η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, τόνισε ότι δεν έχει κανένα λόγο να αμφισβητήσει ότι «οι Ευρωπαίοι θα είναι έντιμοι και θα τηρήσουν όσα έχουν συμφωνήσει, επαναβεβαιώνοντας τη δέσμευσή τους εάν χρειαστεί», όπως επισήμανε χαρακτηριστικά, υπογραμμίζοντας ότι μέσα του 2014 αναμένεται να πραγματοποιηθούν διαβουλεύσεις για το θέμα του ελληνικού χρέους.

Πρόκειται για μια δήλωση, που αναφέρεται στη δέσμευση των εταίρων μας για ελάφρυνση του χρέους με μείωση επιτοκίων και επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των δανείων, όχι όμως «κούρεμα» της καθαρής αξίας των ομολόγων, όπως έγινε με το PSI. Προϋπόθεση η επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος , που έστω και οριακά η Ελλάδα θα πετύχει για το 2013.

Λαγκάρντ: «Όχι» σε οριζόντια μέτρα, «ναι» σε μείωση χρέους

Ευρώπη εναντίον Ταμείου
Χθες το βράδυ, Ευρωπαίοι αξιωματούχοι εκδήλωσαν τη διαφωνία τους για τη θέση του ΔΝΤ περί «κουρέματος». Σε συζήτηση που πραγματοποιήθηκε στο Ίδρυμα Μπέρτελζμαν, στην αμερικανική πρωτεύουσα, και που είχε τον τίτλο «Εuro 5», στο πλαίσιο της συνόδου του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας, συμμετείχαν ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων της ΕΕ Όλι Ρεν, το μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Γιόργκ ‘Ασμουσεν, ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας Κλάους Ρέγκλινγκ, και ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, Βέρνερ Χόγιερ.

Ο κ. Ρεν ισχυρίστηκε ότι δεν θεωρεί πως είναι αναγκαίο ένα νέο «κούρεμα». Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι ύστερα από «δυο γύρους απομείωσης του χρέους προς τον ιδιωτικό τομέα, δεν είναι λογικό να υπάρξει και νέο «κούρεμα», αλλά αντίθετα, η έμφαση θα πρέπει να δοθεί στα επιτόκια και τον χρόνο ωρίμανσης», όπως είπε, προσθέτοντας ότι η «ουσιαστική διαδικασία» για τις αποφάσεις θα ξεκινήσει μετά τη βεβαίωση πρωτογενούς πλεονάσματος από την Eurostat, τον ερχόμενο Απρίλιο και ότι θα ολοκληρωθεί «κάποια στιγμή μέσα στο επόμενο καλοκαίρι».

Ο κ. ‘Ασμουσεν εκδηλώνοντας τη διαφωνία του για το «κούρεμα», μετά από σχετική ερώτηση, διατύπωσε την άποψη ότι το ΔΝΤ είναι εύκολο να προωθεί τη λύση αυτή γιατί, όπως τόνισε, «μιλάει για τα λεφτά των άλλων», σημειώνοντας ότι την ίδια στιγμή το ΔΝΤ έχει διασφαλίσει ότι «θα πάρει στο ακέραιο πίσω» τα χρήματα που δάνεισε στην Ελλάδα.

Για το ίδιο θέμα, τοποθετήθηκε και ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, Κλάους Ρέγκλινγκ, επισημαίνοντας ότι η ευρωζώνη «έχει ήδη κάνει πολλά» για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, με τη μείωση των επιτοκίων και την επιμήκυνση, συμπληρώντας ότι οι συγκεκριμένες επιλογές στην ουσία λειτουργούν ως «ένα κούρεμα».

Τέλος, ο κ. Ρέγκλινγκ επανέλαβε τη θέση του ότι, σύμφωνα με τα μέχρι τώρα δεδομένα, η Ελλάδα θα χρειασθεί και τρίτο πρόγραμμα στήριξης.

ΔΝΤ: Προτεραιότητα το «κούρεμα» του χρέους