«Πόλεμος» γιγάντων στους αιθέρες

«Πόλεμος» γιγάντων στους αιθέρες
Photo:

Η American Airlines τα «σπάει» με Qatar και Etihad Airways. Τι σημαίνει αυτό για τις παγκόσμιες αερομεταφορές.

 

Το δικό της δρόμο ακολουθεί πλέον η American Airlines αφού σε επίσημη ανακοίνωσή της ενημέρωσε το επιβατικό κοινό και την επιχειρηματική κοινότητα του κλάδου των αερομεταφορών ότι οι συμφωνίες Κοινού Κωδικού, που διατηρούσε έως σήμερα με τις Qatar Airways και Etihad Airways, παύουν να υφίστανται.

Η κίνηση αυτή δεν θεωρείται τυχαία, αλλά συνιστά απόρροια της διαμάχης που είχε ξεσπάσει μεταξύ του εθνικού αερομεταφορέων των ΗΠΑ και των αερομεταφορέων του Κόλπου, με την πρώτη να τους κατηγορεί ότι λάμβαναν παχυλές κρατικές επιδοτήσεις από τις κυβερνήσεις τους – κάτι που και οι δύο το αρνούνται.

Στο παρελθόν η  American Airlines καθώς και άλλες αεροπορικές εταιρείες με έδρα τις Ηνωμένες Πολιτείες, μεταξύ των οποίων η Delta Air Lines και η United Airlines, είχαν πολλάκις υποστηρίξει ότι οι κρατικές επιδοτήσεις επιτρέπουν στις Qatar Airways, Etihad and Emirates να προσφέρουν χαμηλότερους ναύλους και περισσότερες παροχές στους διεθνείς ταξιδιώτες που πραγματοποιούν ταξίδια μακρινών αποστάσεων και μιλούσαν ξεκάθαρα για αθέμιτο ανταγωνισμό.

Η διοίκηση του αμερικανικού αερομεταφορέα σίγουρη για την απόφασή της διαβεβαίωσε πάντως ότι η κατάργηση των συμφωνιών Κοινού Κώδικα με την Qatar Airways και την Etihad δεν θα έχει σημαντικές οικονομικές επιπτώσεις. Αξίζει να αναφερθεί πως συγκεκριμένη απόφαση ανακοινώθηκε στο άκουσμα της είδησης , σύμφωνα με την οποία η Qatar Airways επιβεβαίωσε ότι θα προχωρήσει στα σχέδιά της για εξαγορά πακέτου μετοχών της American Airlines.

Ειδικότερα, ο κρατικός αερομεταφορέας του μικρού εμιράτου, εξέφρασε ενδιαφέρον να εξαγοράσει έως και το 10% των μετοχών της αμερικανικής εταιρείας, αξίας τουλάχιστον 808 εκατομμυρίων δολαρίων.

Al Baker :«Γιαγιάδες οι αεροσυνοδοί της American Airlines»

Φυσικά με σταυρωμένα τα χέρια δεν έκατσε ούτε και ο Διευθύνων Σύμβουλος της Qatar Airways, Akbar Al Baker, ο οποίος με την πρώτη ευκαιρία που βρήκε έριξε «λάδι στη φωτιά», δυναμιτίζοντας ακόμη περισσότερο τις ήδη τεταμένες σχέσεις των δύο αεροπορικών.

Σε δεξίωση που πραγματοποιήθηκε στο ξενοδοχείο InterContinental του Δουβλίνου, για τον εορτασμό της νέας πτήσης της εταιρείας μεταξύ της ιρλανδικής πρωτεύουσας και της Ντόχα την περασμένη εβδομάδα, ο κ. Al Baker αναφερόμενος στους αμερικανικούς αερομεταφορείς τους χαρακτήρισε “άθλιους” , ενώ είπε αστειευόμενος ότι οι επιβάτες που επιλέγουν να ταξιδεύουν μαζί τους “εξυπηρετούνται πάντα από γιαγιάδες”. «Παρεμπιπτόντως, η μέση ηλικία του πληρώματος καμπίνας στην εταιρεία μας είναι μόλις 26 χρόνια, οπότε δεν υπάρχει λόγος να ταξιδέψετε με τις άθλιες αμερικανικές αεροπορικές εταιρείες από την Ιρλανδία. Ξέρετε δε ότι πάντα θα εξυπηρετείστε από γιαγιάδες σε τέτοιου είδους αεροπορικές» είπε χαρακτηριστικά αποσπώντας γέλια και χειροκροτήματα από το ακροατήριο.