Πόλεμος Μαξίμου-ΝΔ για την «επταήμερη εργασία»

Το Μαξίμου κατηγόρησε τη Ν.Δ. ότι προωθεί την επταήμερη εργασία και η Ν.Δ. έκανε λόγο για μηχανισμό λάσπης.

Για δέσμευση επιστροφής των εργαζομένων στον 18ο αιώνα, με επταήμερη εργασία, κατηγορεί τον πρόεδρο της ΝΔ, Κ. Μητσοτάκη, το Μέγαρο Μαξίμου, σημειώνοντας πως «προχώρησε ένα βήμα παρακάτω από την ανατριχιαστική του θέση για το ξεπερασμένο οκτάωρο».

Σχολιάζοντας τη διακαναλική συνέντευξη που παραχώρησε ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, το Μαξίμου αναφέρει:

«Ο κ. Μητσοτάκης στη διακαναλική ξεπέρασε ακόμη και τον ίδιο τον εαυτό του. Χαρακτήρισε τη 13η σύνταξη «ξεδιάντροπο προεκλογικό επίδομα». Και ενώ η σύνταξη αυτή θα είναι ΜΟΝΙΜΗ αρνήθηκε κατηγορηματικά να την εγγυηθεί.

Για άλλη μια φορά μίλησε περιφρονητικά για τα κοινωνικά επιδόματα ( επίδομα ανεργίας, επιδόματα αναπηρίας, οικογενειακά επιδόματα, κοινωνικό εισόδημα αλληλεγγύης) τα συστατικά δηλαδή του κοινωνικού κράτους σε κάθε ευρωπαϊκή χώρα, χαρακτηρίζοντάς τα ανακύκλωση της φτώχειας.

Πηγαίνοντας ένα βήμα παρακάτω από την ανατριχιαστική του θέση για το ξεπερασμένο οκτάωρο, δεσμεύθηκε και για επταήμερη εργασία, δεσμεύθηκε δηλαδή ότι θα γυρίσει τους εργαζόμενους στον 18ο αιώνα.

Τελικά ένα πράγμα εγγυάται ο αρχηγός της ΝΔ. Την ισοπέδωση των πολλών εν ονόματι της απολυταρχίας και του πλουτισμού των ελίτ. Στις 26 του Μάη θα λάβει την απάντηση από τον ελληνικό λαό».

ΝΔ: Fake news του Μαξίμου ότι ο Μητσοτάκης τάχθηκε υπέρ επταήμερης εργασίας

Απάντηση στο Μαξίμου το οποίο κατηγόρησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη πως τάσσεται υπέρ της επταήμερης εργασίας δίνει η Νέα Δημοκρατία με ανακοίνωση της, στην οποία κάνει λόγο για fake news, μηχανισμό λάσπης και πρωτοφανή γκάφα, υποστηρίζοντας ότι ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναφερόταν σε συγκεκριμένη επιχειρησιακή σύμβαση.

«Ο μηχανισμός λάσπης του κ. Τσίπρα που βάφτισε «13η σύνταξη» ένα προεκλογικό επίδομα, σήμερα έκανε μια πρωτοφανή γκάφα» υποστηρίζει ειδικότερα η ΝΔ στην ανακοίνωση της.

«Το Μαξίμου καταγγέλλει τον κ. Μητσοτάκη για μια επιχειρησιακή σύμβαση την οποία ενέκρινε το Υπουργείο της κ. Αχτσιόγλου(!), η οποία προβλέπει την επταήμερη λειτουργία της εταιρείας Παπαστράτος και όχι βέβαια την επταήμερη εργασία των υπαλλήλων της. Και καλά έκανε η κ. Αχτσιόγλου, διότι με την συμφωνία αυτή, στην οποία αναφέρθηκε ο πρόεδρος της Ν.Δ., οι εργαζόμενοι τελικά εργάζονται λιγότερες ώρες κάθε εβδομάδα, χωρίς να μειωθούν τα εισοδήματά τους που είναι πάνω από το μέσο όρο στον κλάδο τους» αναφέρει η ανακοίνωση και καταλήγει: «Κατά τα λοιπά, το μόνο σημείο που δεν αποτελεί fake news στην ανακοίνωση του Μαξίμου είναι ότι ο λαός όντως θα μιλήσει στις 26 Μαίου και θα στείλει σε μόνιμες διακοπές τον κουρασμένο κ. Τσίπρα».

Από την αξιωματική αντιπολίτευση εξάλλου παρέπεμπαν σε πρόσφατο (6 Μαϊου) δημοσίευμα του ΑΠΕ για τη λειτουργία του εργοστασίου της εν λόγω εταιρείας στον Ασπρόπυργο ως μονάδα παραγωγής θερμαινόμενων ράβδων καπνού για το IQOS, το οποίο ειδικότερα ανέφερε μεταξύ άλλων: «Με το νέο μοντέλο λειτουργίας διασφαλίζεται η εικοσιτετράωρη και επταήμερη λειτουργία ορισμένων τμημάτων της παραγωγής με ταυτόχρονη μείωση του χρόνου εργασίας των εργαζομένων στα τμήματα αυτά κατά περίπου 7%. Συγκεκριμένα, όπου απαιτείται 24ωρη λειτουργία σε 7μερη βάση, εισάγεται ένα σύστημα κυλιόμενων βαρδιών, με 4 μέρες 8ωρης εργασίας ακολουθούμενο από 2 ημέρες ανάπαυσης (ρεπό). Αυτό το μοντέλο εξασφαλίζει σε κάθε εργαζόμενο επιπλέον 18 ημέρες ανάπαυσης το χρόνο.

Μέσα από το νέο μοντέλο η Παπαστράτος μειώνει τον μέσο χρόνο εργασίας σε 37,3 ώρες την εβδομάδα (αντί για 40), διατηρώντας παράλληλα το ίδιο επίπεδο μισθών. Σημειώνεται ότι το νέο μοντέλο λειτουργίας του εργοστασίου αυξάνει τις ανάγκες σε ανθρώπινο δυναμικό κατά 12,5%».

Υπενθυμίζεται ότι ο κ.Μητσοτάκης απαντώντας νωρίτερα σε δημοσιογραφικά ερωτήματα στο πλαίσιο της συνέντευξης τύπου εν όψει ευρωεκλογών ανέφερε καταρχήν: «Ο ΣΥΡΙΖΑ με κατηγορείότι είμαι κατά του οκταώρου και διάφορες άλλες σαχλαμάρες. Το πρώτο που κάνω είναι να αναγνωρίζω στον νέο κόσμο που έρχεται ότι οι άνθρωποι δουλεύουν με διαφορετικό τρόπο απ’ ότι δούλευαν μέχρι και σήμερα και πως το κράτος θα πρέπει να έρθει εξασφαλίσει εργασιακά δικαιώματα που έχουν άλλες συνήθειες. Και ναι μερικές φορές το να δώσεις σε μία γυναίκα τη δυνατότητα να δουλεύει από το σπίτι της είναι καλό, δεν είναι κακό. Μπορεί να πηγαίνει κόντρα στην παραδοσιακή οκτάωρη εργασία, πέντε μέρες την εβδομάδα, είναι καλό».

Ο πρόεδρος της ΝΔ πρόσθεσε πως: «Όταν μία επιχείρηση συμφωνεί με τους εργαζόμενους μέσω επιχειρησιακής σύμβασης για να πάει από πενθήμερο σε επταήμερο με τη σύμφωνη γνώμη των εργαζομένων και με πολύ καλύτερες απολαβές και με αυξημένα δικαιώματα και συμφωνούν τα δύο μέρη, δεν κάνουμε τίποτε άλλο από το να αναγνωρίζουμε ότι είμαστε σε έναν κόσμο που αλλάζει και πρέπει οι εργαζόμενοι και οι επιχειρήσεις και το κράτος να προσαρμοστούν σε αυτή τη νέα πραγματικότητα».

Κατέληξε δε λέγοντας πως: «Κάποιοι που τα βλέπουν αυτά και κυνηγούν σκιές είναι άνθρωποι που -λυπάμαι που θα το πω έτσι ωμά- δεν έχουν ιδέα και δεν καταλαβαίνουν τίποτα για τον κόσμο που ξημερώνει μπροστά μας και εξακολουθούν να νομίζουν ότι μπορούμε να γυρίσουμε στην Ελλάδα του ’80. Αυτή η Ελλάδα τελείωσε. Η Ελλάδα του 2021 η οποία ξημερώνει μπροστά μας είναι μία άλλη Ελλάδα. Και οι άνθρωποι που ισχυρίζονται αυτά φοβάμαι ότι δεν έχουν το βασικό πλαίσιο κατανόησης να αντιληφθούν που πηγαίνει ο σύγχρονος κόσμος».

Σχετικά άρθρα