Πόλεμος στη Γάζα: Θετική η Χαμάς στην πρόταση για κατάπαυση του πυρός – Το μήνυμα στις ΗΠΑ

Πόλεμος στη Γάζα: Θετική η Χαμάς στην πρόταση για κατάπαυση του πυρός – Το μήνυμα στις ΗΠΑ
KHAN YUNIS, GAZA - JANUARY 10: Palestinians start to return to their homes at the al-Matahin area following the withdrawal of Israeli forces from Abu Huli area, which separates Deir al-Balah and Khan Yunis in Gaza on January 10, 2024. Ashraf Amra / Anadolu (Photo by ashraf amra / ANADOLU / Anadolu via AFP) Photo: AFP
Εναπόκειται στην Ουάσινγκτον να διασφαλίσει ότι το Ισραήλ θα την τηρήσει.

Η Χαμάς αποδέχεται την απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για την κατάπαυση του πυρός στη Γάζα και είναι έτοιμη να διαπραγματευτεί τις λεπτομέρειες, δήλωσε την Τρίτη στο Reuters ο ανώτερος αξιωματούχος της Χαμάς, Σαμί Αμπού Ζούχρι, προσθέτοντας ότι εναπόκειται στην Ουάσινγκτον να διασφαλίσει ότι το Ισραήλ θα την τηρήσει.

Η Χαμάς αποδέχεται το ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ όσον αφορά την κατάπαυση του πυρός, την αποχώρηση των ισραηλινών στρατευμάτων και την ανταλλαγή ομήρων με κρατούμενους που κρατούνται από το Ισραήλ, είπε.

«Η αμερικανική κυβέρνηση βρίσκεται αντιμέτωπη με μια πραγματική δοκιμασία για την εκπλήρωση των δεσμεύσεών της, εξαναγκάζοντας την κατοχή να τερματίσει αμέσως τον πόλεμο σε εφαρμογή του ψηφίσματος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ» σημείωσε ο Αμπού Ζούχρι.

«Ενθαρρυντικό μήνυμα» καταγράφουν οι ΗΠΑ

Από την πλευρά του, ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών Αντονι Μπλίνκεν, που πραγματοποιεί νέα περιοδεία στην περιοχή για να προωθήσει το σχέδιο εκεχειρίας, δήλωσε από το Τελ Αβίβ ότι ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου του επανέλαβε «την δέσμευσή του» για την κατάπαυση του πυρός στην Λωρίδα της Γάζας, ενώ χαρακτήρισε «ενθαρρυντικό μήνυμα» την ανακοίνωση της Χαμάς υπέρ της απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ

Παράλληλα, ο υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι οι συζητήσεις για το μέλλον του παλαιστινιακού θύλακα μετά την εφαρμογή κατάπαυσης του πυρός θα συνεχισθούν σήμερα και τις επόμενες ημέρες. «Είναι σημαντικό να έχουμε τα σχέδια αυτά», είπε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: