Πόλεμος στη Μέση Ανατολή: Τα μέτρα που εξετάζει η κυβέρνηση για καύσιμα, ρεύμα και αγορά
- 05/03/2026, 17:16
- SHARE
- Η ελληνική κυβέρνηση παρακολουθεί στενά τις οικονομικές συνέπειες του πολέμου στη Μέση Ανατολή και προετοιμάζει μέτρα για την προστασία πολιτών και επιχειρήσεων.
- Έλεγχοι στην αγορά και στα σούπερ μάρκετ για την αποφυγή φαινομένων αισχροκέρδειας βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη.
- Μέτρα όπως Fuel Pass, επιδοτήσεις στο ηλεκτρικό ρεύμα και μειώσεις τιμών σε επιλεγμένα προϊόντα είναι ήδη στο σχέδιο για την υποστήριξη της αγοράς.
Η αρχική εκτίμηση για τις οικονομικές επιπτώσεις του πολέμου στη Μέση Ανατολή δείχνει σημαντικές συνέπειες σε περιφερειακό και παγκόσμιο επίπεδο. Η ελληνική κυβέρνηση έχει στη φαρέτρα της σειρά μέτρων για να περιορίσει τον αντίκτυπο στην εγχώρια αγορά, ανάλογα με τη διάρκεια και την ένταση της σύρραξης.
Ο εκπρόσωπος Τύπου του Υπουργείου Οικονομικών, Όμηρος Τσάπαλος, μιλώντας στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA», τόνισε ότι προς το παρόν οι αυξήσεις στις τιμές θεωρούνται λογικές και δεν απαιτείται ενεργοποίηση έκτακτων μέτρων προστασίας, όπως είχε συμβεί πριν 3-3,5 χρόνια, όταν η τιμή του βαρελιού ξεπέρασε τα 100 δολάρια.
Έλεγχοι και προστασία καταναλωτών
Η αρμόδια ανεξάρτητη αρχή για την προστασία του καταναλωτή συγκεντρώνει όλα τα ελεγκτικά μέσα για να αποτρέψει φαινόμενα αισχροκέρδειας. Σύμφωνα με τον κ. Τσάπαλο, «ούτε θα κλείσουμε το μάτι ούτε θα επιτρέψουμε σε διάφορους πονηρούληδες να αυξήσουν δυσανάλογα προϊόντα και υπηρεσίες».
Μέσα στο Σαββατοκύριακο πραγματοποιήθηκαν πάνω από 200 έλεγχοι σε όλη την αγορά, ενώ στα σούπερ μάρκετ θα εμφανιστούν προϊόντα με ειδική σήμανση που θα υποδεικνύει ότι η τιμή τους παραμένει μειωμένη. Στόχος είναι η συγκράτηση των τιμών και η αποτροπή περαιτέρω αυξήσεων.
Τριγμοί στις τιμές της ενέργειας
- Μπρεντ: 81 δολάρια/βαρέλι (έως 84,47 δολάρια)
- Φυσικό αέριο: 48,4 €/MWh (έως 57 €/MWh)
- Ηλεκτρικό ρεύμα: 105,57 €/MWh
Οικονομικές επιπτώσεις στην Ελλάδα
- Κίνδυνος αναζωπύρωσης του πληθωρισμού
- Πιθανές αυξήσεις σε καύσιμα, ηλεκτρικό ρεύμα και τρόφιμα
Μέτρα της κυβέρνησης για την προστασία της αγοράς
- Fuel Pass για τα καύσιμα
- Επιδότηση στους λογαριασμούς ρεύματος, εφόσον η τιμή της κιλοβατώρας ξεπεράσει τα 0,16 €
- Συνεχιζόμενοι έλεγχοι για την αποτροπή φαινομένων αισχροκέρδειας
Η κυβέρνηση επισημαίνει ότι η κατάσταση παρακολουθείται συνεχώς και τα μέτρα θα προσαρμόζονται ανάλογα με την εξέλιξη των τιμών και της σύρραξης στη Μέση Ανατολή, με στόχο την προστασία της οικονομικής σταθερότητας και των νοικοκυριών.