Πόλεμος στην Ουκρανία: 3 χρόνια μετά, ο Πούτιν προτείνει απευθείας συνομιλίες με το Κίεβο

Πόλεμος στην Ουκρανία: 3 χρόνια μετά, ο Πούτιν προτείνει απευθείας συνομιλίες με το Κίεβο
epa11785305 Russian President Vladimir Putin gestures as he answers questions during his annual live broadcast press conference with Russian federal, regional, and foreign media at the Gostiny Dvor forum hall in Moscow, Russia, 19 December 2024. Russian President Vladimir Putin on 19 December holds his end-of-year press conference and the 'Direct Line with Vladimir Putin' televised event, where he will answer citizens' questions focusing on domestic issues. EPA/YURI KOCHETKOV Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
«Προτείνουμε στο Κίεβο να ξαναρχίσει τις άμεσες διαπραγματεύσεις χωρίς προϋποθέσεις» ανέφερε ο πρόεδρος της Ρωσίας.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν πρότεινε την Κυριακή την πραγματοποίηση άμεσων συνομιλιών με την Ουκρανία στις 15 Μαΐου στην Τουρκία, οι οποίες, όπως δήλωσε, θα πρέπει να στοχεύουν στην επίτευξη μίας διαρκούς ειρήνης, μια πρωτοβουλία που χαιρέτισε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ.

Ο Πούτιν έστειλε χιλιάδες στρατιώτες στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022, ξεσπώντας έναν πόλεμο που έχει στοιχίσει τη ζωή εκατοντάδων χιλιάδων στρατιωτών και έχει προκαλέσει τη σοβαρότερη αντιπαράθεση μεταξύ της Ρωσίας και της Δύσης από την κρίση των πυραύλων της Κούβας το 11962.

Ο Ρώσος ηγέτης, ο οποίος μέχρι στιγμής έχει προσφέρει ελάχιστες παραχωρήσεις για τον τερματισμό της σύγκρουσης, δήλωσε ότι οι συνομιλίες στην τουρκική πόλη της Κωνσταντινούπολης θα έχουν ως στόχο την εξάλειψη των βαθύτερων αιτίων του πολέμου και την αποκατάσταση μιας «μακροπρόθεσμης, διαρκούς ειρήνης» και όχι απλώς μια παύση για τον επανεξοπλισμό.

«Προτείνουμε στο Κίεβο να ξαναρχίσει τις άμεσες διαπραγματεύσεις χωρίς προϋποθέσεις», δήλωσε ο Πούτιν από το Κρεμλίνο τις πρώτες πρωινές ώρες της Κυριακής. «Προτείνουμε στις αρχές του Κιέβου να ξαναρχίσουν τις διαπραγματεύσεις ήδη την Πέμπτη, στην Κωνσταντινούπολη».

Ο Πούτιν δήλωσε ότι θα μιλήσει με τον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν αργότερα την Κυριακή για τη διευκόλυνση των συνομιλιών, οι οποίες, όπως είπε, θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε κατάπαυση του πυρός.

«Η πρότασή μας, όπως λένε, είναι στο τραπέζι. Η απόφαση εναπόκειται πλέον στις ουκρανικές αρχές και τους επιμελητές τους, οι οποίοι, όπως φαίνεται, καθοδηγούνται από τις προσωπικές πολιτικές φιλοδοξίες τους και όχι από τα συμφέροντα των λαών τους».

Σε μήνυμά του στο κοινωνικό δίκτυο Truth Social, ο Τραμπ χαιρέτισε την πρόταση του Πούτιν ως θετική για τον τερματισμό του πολέμου.

«Μια μέρα που μπορεί να είναι μεγάλη για τη Ρωσία και την Ουκρανία!» δήλωσε ο Τραμπ. «Σκεφτείτε τις εκατοντάδες χιλιάδες ζωές που θα σωθούν όταν τελειώσει, ελπίζουμε, αυτό το ατέλειωτο «λουτρό αίματος».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πώς φτάσαμε εδώ;

Η πρόταση του Πούτιν για άμεσες συνομιλίες με την Ουκρανία ήρθε λίγες ώρες μετά την απαίτηση των μεγάλων ευρωπαϊκών δυνάμεων, το Σάββατο στο Κίεβο, να συμφωνήσει ο Πούτιν σε μια άνευ όρων 30ήμερη κατάπαυση του πυρός, αλλιώς θα αντιμετωπίσει «μαζικές» νέες κυρώσεις.

Ο Πούτιν απέρριψε αυτό που χαρακτήρισε ως απόπειρα ορισμένων ευρωπαϊκών δυνάμεων να θέσουν «τελεσίγραφα».

Η Ρωσία, είπε ο Πούτιν, είχε προτείνει αρκετές εκεχειρίες, συμπεριλαμβανομένης της αναστολής των επιθέσεων σε ενεργειακές εγκαταστάσεις, μιας εκεχειρίας το Πάσχα και, πιο πρόσφατα, μιας 72ωρης εκεχειρίας κατά τη διάρκεια των εορτασμών για τα 80 χρόνια από τη νίκη στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Τόσο η Ρωσία όσο και η Ουκρανία κατηγόρησαν η μία την άλλη για παραβίαση των προτάσεων για προσωρινή εκεχειρία, συμπεριλαμβανομένης της εκεχειρίας της 8-10 Μαΐου.

Παρά την έκκληση του Πούτιν για ειρηνευτικές συνομιλίες, η Ρωσία εξαπέλυσε την Κυριακή επίθεση με drones στο Κίεβο και σε άλλα μέρη της Ουκρανίας, τραυματίζοντας ένα άτομο στην περιοχή γύρω από την ουκρανική πρωτεύουσα και προκαλώντας ζημιές σε αρκετές ιδιωτικές κατοικίες, σύμφωνα με ουκρανικούς αξιωματούχους.

Ο Πούτιν δήλωσε ότι δεν αποκλείει το ενδεχόμενο, κατά τη διάρκεια των συνομιλιών που προτείνει στην Τουρκία, οι δύο πλευρές να συμφωνήσουν σε «νέες εκεχειρίες, νέα κατάπαυση του πυρός», που θα αποτελέσουν το πρώτο βήμα προς μια «βιώσιμη» ειρήνη.

Τι περιμένουμε;

Ο Πούτιν, του οποίου οι δυνάμεις έχουν προχωρήσει κατά το τελευταίο έτος, παραμένει αμετάκλητος στις προϋποθέσεις του για τον τερματισμό του πολέμου, παρά την δημόσια και ιδιωτική πίεση από τον Τραμπ και τις επανειλημμένες προειδοποιήσεις από τις ευρωπαϊκές δυνάμεις.

Τον Ιούνιο του 2024, δήλωσε ότι η Ουκρανία πρέπει να εγκαταλείψει επίσημα τις φιλοδοξίες της για ένταξη στο ΝΑΤΟ και να αποσύρει τα στρατεύματά της από το σύνολο του εδάφους τεσσάρων ουκρανικών περιοχών που διεκδικεί η Μόσχα.

Ρώσοι αξιωματούχοι έχουν επίσης προτείνει στις ΗΠΑ να αναγνωρίσουν τον έλεγχο της Ρωσίας σε περίπου το ένα πέμπτο της Ουκρανίας και έχουν ζητήσει από την Ουκρανία να παραμείνει ουδέτερη, αν και η Μόσχα έχει δηλώσει ότι δεν αντιτίθεται στις φιλοδοξίες του Κιέβου να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο Πούτιν αναφέρθηκε συγκεκριμένα στο σχέδιο συμφωνίας του 2022, το οποίο διαπραγματεύτηκαν η Ρωσία και η Ουκρανία λίγο μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής.

Σύμφωνα με το σχέδιο αυτό, το οποίο έχει δει το Reuters, η Ουκρανία θα πρέπει να συμφωνήσει σε μόνιμη ουδετερότητα σε αντάλλαγμα για διεθνείς εγγυήσεις ασφάλειας από τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ: Βρετανία, Κίνα, Γαλλία, Ρωσία και Ηνωμένες Πολιτείες.

«Δεν ήταν η Ρωσία που διέκοψε τις διαπραγματεύσεις το 2022. Ήταν το Κίεβο», δήλωσε ο Πούτιν. «Η Ρωσία είναι έτοιμη να διαπραγματευτεί χωρίς προϋποθέσεις».

Ευχαρίστησε την Κίνα, τη Βραζιλία, τις χώρες της Αφρικής και της Μέσης Ανατολής και τις Ηνωμένες Πολιτείες για τις προσπάθειές τους να μεσολαβήσουν.

Ο Τραμπ, ο οποίος δηλώνει ότι θέλει να μείνει στην ιστορία ως ειρηνοποιός, έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι θέλει να τερματίσει το «αιματοχυσία» του πολέμου στην Ουκρανία, τον οποίο η κυβέρνησή του χαρακτηρίζει ως πόλεμο δια αντιπροσώπων μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ρωσίας.

«Θα συνεχίσω να συνεργάζομαι και με τις δύο πλευρές για να διασφαλίσω ότι αυτό θα συμβεί», δήλωσε ο Τραμπ στην ανάρτησή του στο Truth Social την Κυριακή. «Οι ΗΠΑ θέλουν να επικεντρωθούν, αντίθετα, στην ανοικοδόμηση και το εμπόριο. Μια ΜΕΓΑΛΗ εβδομάδα μας περιμένει!».

Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, οι ηγέτες της Δυτικής Ευρώπης και η Ουκρανία χαρακτήρισαν την εισβολή ως μια αυτοκρατορική κατάληψη εδαφών και επανειλημμένα δεσμεύτηκαν να νικήσουν τις ρωσικές δυνάμεις.

Ο Πούτιν χαρακτηρίζει τον πόλεμο ως σημείο καμπής στις σχέσεις της Μόσχας με τη Δύση, η οποία, όπως ισχυρίζεται, ταπείνωσε τη Ρωσία μετά την πτώση της Σοβιετικής Ένωσης το 1991, διευρύνοντας το ΝΑΤΟ και καταπατώντας αυτό που θεωρεί σφαίρα επιρροής της Μόσχας, συμπεριλαμβανομένης της Ουκρανίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: reuters.com