Έλληνες χρήστες του TikTok στόχος παραπληροφόρησης της Ρωσίας για τον πόλεμο στην Ουκρανία

Έλληνες χρήστες του TikTok στόχος παραπληροφόρησης της Ρωσίας για τον πόλεμο στην Ουκρανία
Photo: pixabay.com
Με περιεχόμενο σχεδιασμένο να «ενισχύει τεχνητά τις φιλορωσικές αφηγήσεις» σχετικά με τον πόλεμο.

Εκατοντάες ψεύτικοι λογαριασμοίσ στο TikTok χρησιμοποιήθηκαν από τη Ρωσία για την παραπληροφόρηση σχετικά με τον πόλεμο της Μόσχας στην Ουκρανία σε εκατομμύρια ανθρώπους, μεταξύ των οποίων και Έλληνες χρήστες του TikTok.

Όπως αναφέρει το CNBC, οι αναρτήσεις στην πλατφόρμα στόχευαν Ουκρανούς και Ρώσους χρήστες, καθώς και πολλούς σε ολόκληρη την Ευρώπη, με περιεχόμενο σχεδιασμένο να «ενισχύει τεχνητά τις φιλορωσικές αφηγήσεις» σχετικά με τον πόλεμο, ανέφερε η TikTok σε έκθεση που δημοσιεύθηκε την Τετάρτη.

Ορισμένοι λογαριασμοί χαρακτηρίζονταν πλασματικά ως ειδησεογραφικά πρακτορεία.

Μια ξεχωριστή έρευνα του BBC που δημοσιεύθηκε την Παρασκευή εντόπισε 800 ψεύτικους λογαριασμούς, οι οποίοι, όπως είπε, στόχευαν ευρωπαϊκές χώρες με ψευδείς ισχυρισμούς ότι ανώτεροι Ουκρανοί αξιωματούχοι και οι συγγενείς τους αγόρασαν πολυτελή αυτοκίνητα ή βίλες στο εξωτερικό μετά την εισβολή της Ρωσίας τον Φεβρουάριο του 2022.

Εκπρόσωπος της TikTok δήλωσε στο CNBC ότι η εταιρεία είχε ήδη αρχίσει να ερευνά τους λογαριασμούς πριν από την έρευνα του BBC και ότι όλοι οι ψεύτικοι λογαριασμοί που εντοπίστηκαν έχουν έκτοτε αφαιρεθεί.

«Καταδιώκουμε διαρκώς και αμείλικτα όσους προσπαθούν να επηρεάσουν την κοινότητά της μέσω παραπλανητικών συμπεριφορών» ανέφερε το TikTok.

Η πλειονότητα των ψεύτικων λογαριασμών -περίπου 13.000- που εντοπίστηκαν από το TikTok λειτουργούσαν από το εσωτερικό της Ρωσίας και προωθούσαν την πολεμική προπαγάνδα του Κρεμλίνου σε τοπικές γλώσσες στην Ουκρανία, τη Ρωσία, τη Γερμανία, την Ιταλία, την Τουρκία, τη Σερβία, την Τσεχία, την Πολωνία και την Ελλάδα.

Οι συνδυασμένοι ακόλουθοι των ψεύτικων λογαριασμών ξεπέρασαν το ένα εκατομμύριο, ανέφερε το TikTok, αν και τα βίντεο που μοιράζονται στην πλατφόρμα φτάνουν συνήθως σε εκατομμύρια θεατές.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: cnbc.com