«Πόλεμος» της QCM με τη Folli Follie: Το fund επανέρχεται με νέες καταγγελίες μετά την απάντηση Κουτσολιούτσου

Νέα επίθεση από το fund QCM στη Folli Follie – Τι δήλωσε ο CEO της εταιρείας Τζώρτζης Κουτσολιούτσος.

Συνεχείς είναι οι εξελίξεις στην υπόθεση της επίθεσης του αμερικανικού fund στη Folli Follie, με ανακοινώσεις και απαντήσεις και από τις δύο πλευρές.

Μετά τη χθεσινή τοποθέτηση του CEO της Folli Follie, Τζώρτζη Κουτσολιούτσου, στην οποία έκανε λόγο για οργανωμένο σχέδιο κατά της εταιρείας του, το fund επανέρχεται με νέες καταγγελίες, όπως είχε ήδη προαναγγείλει.

Όπως επισημαίνει το fund, που την Παρασκευή ανακοίνωσε ότι παίρνει θέση short για τη μετοχή της Folli Follie θεωρώντας την υπερτιμημένη, απαντά στην τελευταία ανακοίνωση του Ομίλου και επαναλαμβάνει τα βασικά ευρήματά του:

«Το δίκτυο των σημείων πώλησης (POS) φαίνεται σημαντικά μικρότερο από το αναμενόμενο»: Η εκτίμηση της QCM για τα σημεία πώλησης που φέρουν την επωνυμία FF απορρέει από την ανάλυση των δεδομένων που παρέχει η ίδια η FF στον ιστότοπό της. Όπως υπογραμμίζεται, η QCM «κατέβασε» όλα τα σημεία πώλησης που υπάρχουν στη σελίδα αναζήτησης καταστημάτων της FF και έλεγξε κατά πόσον λειτουργούν ακόμη.

«Επαναλαμβάνουμε τα ευρήματά μας ακόμη μία φορά σε αυτήν την απάντηση», σημειώνεται. «Από τα 630 POS που δηλώνει η FF, μόνο 587 αναφέρονται στην αναζήτηση καταστημάτων (συμπεριλαμβανομένων περίπου 12 που αναφέρονται δύο φορές)», αναφέρει.

Και συνεχίζει: Από τα 587 POS που αναφέρονται, μόνο 289 επιβεβαιώθηκε ότι είναι ανοικτά, ενώ 165 επιβεβαιώθηκε ότι είναι κλειστά ή ότι αναφέρονται δύο φορές και για 92 υπάρχει η υποψία ότι είναι κλειστά. Τα υπόλοιπα, σημειώνει η QCM, επισημάνθηκαν ως «ασαφή».

Για να αποφευχθούν παρερμηνείες, αναφέρει ακόμη, επισημαίνεται ότι στην Κίνα, που αποτελεί και το κρισιμότερο μέρος του report, το fund χαρακτηρίζει ένα σημείο πώλησης «κλειστό» αν υπήρξε τηλεφωνική επιβεβαίωση για το γεγονός από κάποιο άτομο (π.χ. τον νέο ένοικο του καταστήματος ή εκπρόσωπο της εταιρείας που διαχειρίζεται το εμπορικό κέντρο). Στις περιπτώσεις εκείνες όπου, για παράδειγμα, το τηλέφωνο είχε αποσυνδεθεί, το σημείο πώλησης επισημαίνεται ως «ύποπτο ως κλειστό».

Για τα ταμειακά υπόλοιπα

Μεταξύ άλλων, αναφορικά με τα ταμειακά υπόλοιπα, κάνει λόγο για έσοδα από τόκους 229.000 ευρώ επί ταμειακών υπολοίπων 328 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας πως «το υποδηλούμενο επιτόκιο είναι μόλις 0,07%. Αυτό το ποσό απαιτεί αποσαφήνιση από την εταιρεία».

«Στο τελευταίο conference call την περασμένη εβδομάδα, η FF απάντησε σε ερώτηση αναλυτή αναφορικά με την θέση των ταμειακών υπολοίπων και εάν τα ταμειακά υπόλοιπα βρίσκονται στην Ευρώπη ή στην Ασία. Η FF απάντησε με αμφιλεγόμενο τρόπο ‘στην Ευρώπη και στην Ασία’. Μια γρήγορη ματιά στον ισολογισμό της FF Group Sourcing Limited θα δείξει πως 217 εκατ. ευρώ σε μετρητά (66%) τηρούνται στην Ασία, όπως φαίνεται στον ισολογισμό της FF Group Sourcing limited, την ασιατική θυγατρική της FF».

Όπως αναφέρει η QCM, «καταλαβαίνουμε πως η FF πρόκειται να δημοσιοποιήσει τη δική της λίστα εγγράφων. Αν υπάρξουν ασυμφωνίες, αναμένουμε η FF να εξηγήσει πλήρως γιατί αναρτούσε για χρόνια ανακριβείς πληροφορίες για τους εντοπισμούς καταστημάτων της. Επιπλέον, εφιστούμε την προσοχή των αναγνωστών σε όποια επιπλέον έγγραφα φέρει η FF αναφορικά με τα σημεία πώλησής της. Φοβόμαστε, με βάση τις αποδείξεις που συλλέξαμε και που παρουσιάσαμε στις εκθέσεις μας, πως ένα μεγάλο μέρος του δικτύου της FF μπορεί να αποτελείται από πολύ μικρά σημεία πώλησης ή από πωλητές χονδρικής που πωλούν πολλά brands (εκ των οποίων η FF μπορεί να αποτελεί ένα ελάχιστο μόνο μέρος). Αυτά τεχνικά κατηγοριοποιούνται ως «σημεία πώλησης» όμως είναι απίθανο να παράγουν πωλήσεις 2,4 εκατ. δολαρίων/σημείο πώληση που υποδηλώνουν οι οικονομικές καταστάσεις της FF.

Η FF θα πρέπει να συμπεριλάβει, μαζί με την οποιαδήποτε επικαιροποιημένη λίστα των σημείων πώλησης, τη φύση, το μέγεθος και τον όγκο πωλήσεων κάθε σημείου πώλησης.

Εν τέλει, πιστεύουμε πως θα πρέπει να διοριστεί αμέσως μια εξειδικευμένη λογιστική ομάδα (forensic accounting team) προκειμένου να ξεκαθαριστεί μια και καλή το ζήτημα».

Για τον έλεγχο της εταιρείας

Το αμερικανικό fund διαψεύδει ότι η Ecovis είναι μια κορυφαία διεθνής εταιρεία ορκωτών ελεγκτών και λογιστών, η οποία βρίσκεται στη 18η θέση παγκοσμίως, όπως υποστηρίζεται, επισημαίνοντας ότι, σύμφωνα με τις πηγές του, κατατάσσεται στην 21η θέση.

«Αφήνουμε στην κρίση των μετόχων και, το σημαντικότερο, των ομολογιούχων, να κρίνουν αν η 21η θέση ακούγεται καθησυχαστική για έναν ελεγκτή εισηγμένης εταιρείας», αναφέρει.

Και προσθέτει: «Σύμφωνα με το Bloomberg, η Folli Follie είναι η μοναδική εισηγμένη εταιρεία που συνεργάζεται με την Ecovis. Μόνον άλλες 4 εταιρείες του 1 δισ. ευρώ και άνω ελέγχονται από ελεγκτές που συνεργάζονται με μία και μόνο εισηγμένη εταιρεία».

Επιπλέον, σημειώνει, ο Όμιλος Folli Follie δεν έχει απαντήσει στη μεγαλύτερη ανησυχία του fund σε σχέση με τους ελεγκτές: ο οργανισμός που ελέγχει τους λογαριασμούς της FF Group Sourcing Limited, της θυγατρικής που ενοποιεί το μεγαλύτερο μέρος των εσόδων του Ομίλου, δεν είναι η Ecovis, αλλά η Chung and Partners. Μία περίεργη εταιρεία δύο συνεταίρων που, σύμφωνα με τις διαπιστώσεις του fund, δεν έχει τα προσόντα να διενεργεί ελέγχους αυτής της κλίμακας.

Τζώρτζης Κουτσολιούτσος: Οργανωμένο σχέδιο κατά της Folli Follie Group

Παρέμβαση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς για την υπόθεση Folli Follie 

Ένας πρώην αλεξιπτωτιστής των ειδικών δυνάμεων του Ισραήλ «βύθισε» τη μετοχή της Folli Follie