Ο «πόλεμος των φύλων» στον εργασιακό χώρο

Ο «πόλεμος των φύλων» στον εργασιακό χώρο

Η γενική διευθύντρια του Facebook δίνει τις απαντήσεις που οι γυναίκες επαγγελματίες αναζητούν.

H Σέρυλ Σάντμπεργκ, η γενική διευθύντρια του Facebook, δεν είναι μόνο το δεξί χέρι του Μαρκ Ζούκερμπεργκ αλλά και μια από τις πιο ισχυρές γυναίκες στον επιχειρηματικό κόσμο.

Η 45χρονη προσπαθεί διαρκώς να εμπνεύσει και να παρακινήσει τις γυναίκες και όχι μόνο να κυνηγήσουν τα επαγγελματικά τους όνειρα και να μη το βάζουν κάτω.

Η ίδια ξέρει πολύ καλά το «μυστικό της επιτυχίας» και μέσα απ’ το βιβλίο της «Lean In: Γυναίκες, Εργασία, και η Βούληση για Ηγεσία», που κυκλοφόρησε το Μάρτιο του 2013, ενθαρρύνει τις γυναίκες να προωθήσουν τις καριέρες τους – προσπάθεια η οποία ενισχύεται και μέσα απ’ τις ενέργειες του οργανισμού Lean In.

Δεν χωρά αμφιβολία πως ξέρει τι χρειάζεται για να πετύχεις στις μεγάλες εταιρείες. Τι γίνεται, όμως, με τις καθημερινές προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι σκληρά εργαζόμενες γυναίκες; Και σε αυτό έχει απάντηση η «Mrs. Facebook».

Δείτε πως μπορείτε να τις αντιμετωπίσετε:

Η διαφορά των δύο φύλων

«Αν ρωτήσετε έναν άνδρα γιατί πέτυχε στη δουλειά του, θα σας πουν επειδή είναι φοβεροί. Μα προφανώς, δε χρειάζεται καν να ρωτήσετε. Αν ρωτήσετε το ίδιο μια γυναίκα θα σας πει πως κάποιος τη βοήθησε, πως ήταν τυχερή και πως δουλέψανε σκληρά.» – Ομιλία TED «Why We Have Too Few Women Leaders» Δεκέμβριος 2010

Σπάζοντας τα στερεότυπα

«Είμαι πραγματίστρια. Σαν γυναίκα πιστεύω πως θα πρέπει να είστε πιο προσεκτικές. Θα πρέπει να λέτε “ναι” σε περισσότερα πράγματα από ό, τι οι άνδρες, θα πρέπει να ανησυχείτε για πράγματα για τα οποία οι άνδρες δεν χρειάζεται να ανησυχούν. Αλλά μόλις έχουμε αρκετές γυναίκες σε ηγετικές θέσεις, θα μπορούμε να σπάσουμε τα στερεότυπα αυτά. Αν καθοδηγείτε εσείς, μπορείτε να πάρετε και όλες τις αποφάσεις» – Ομιλία στο Πανεπιστήμιο του Στάφορντ, Απρίλιος 2013

Βρίσκοντας τη θέση σας στην εργασία

«Στο Facebook προσπαθούμε να είμαστε ένας οργανισμός που βασίζεται στις δυνάμεις. Αυτό σημαίνει πως προσπαθούμε να φτιάξουμε δουλειές που να ταιριάζουν στους ανθρώπους και όχι να βρίσκουμε ανθρώπους που να ταιριάζουν στις δουλειές. Δίνουμε προσοχή στις φυσικές ικανότητες και δυνατότητες των ατόμων και η ομάδα του μάνατζμεντ προσπαθεί να βρει τον τρόπο ώστε να αξιοποιούν τις ικανότητες αυτές κάθε μέρα» – Συνέντευξη New York Times, Μάρτιος 2013

Πώς να έχετε περισσότερο θάρρος

«Τι θα κάνατε αν δε φοβόσασταν;» – Απόσπασμα απ’ το βιβλίο «Lean In: Γυναίκες, Εργασία, και η Βούληση για Ηγεσία»

Η σκάλα της ιεραρχίας

H πορεία προς την κορυφή δεν είναι μια ευθεία γραμμή. Δε πηγαίνεις βήμα – βήμα. Αυτό που ονομάζουν σκάλα – μοιάζει περισσότερο με μια «τσουλήθρα» απ’ την οποία πέφτεις, γλιστράς και σηκώνεσαι πάλι. – – Απόσπασμα απ’ το βιβλίο «Lean In: Γυναίκες, Εργασία, και η Βούληση για Ηγεσία»