«Πόλεμος Τραμπ κατά της επιστήμης»: Περικοπές 31% στη χρηματοδότηση αντικαρκινικής έρευνας στις ΗΠΑ

«Πόλεμος Τραμπ κατά της επιστήμης»: Περικοπές 31% στη χρηματοδότηση αντικαρκινικής έρευνας στις ΗΠΑ
Medical, research and scientist in laboratory with microscope, observation and experiment for study. Healthcare, employees or doctor with machine for examine cells, microorganisms and investigation Photo: Shutterstock
Καμπανάκι από έκθεση της Γερουσίας για τις σοβαρές επιπτώσεις που προκαλεί η συρρίκνωση των κονδυλίων για την ιατρική έρευνα υπό τη διακυβέρνηση Τραμπ – Το NIH χάνει 2,7 δισ. δολάρια σε μόλις ένα τρίμηνο.

Βαθύ πλήγμα στην επιστημονική έρευνα και ειδικά στον αγώνα κατά του καρκίνου φέρεται να προκαλεί η επιστροφή του Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο, σύμφωνα με έκθεση της Γερουσίας που είδε το φως της δημοσιότητας. Η έκθεση, η οποία εκπονήθηκε έπειτα από αίτημα του γερουσιαστή Μπέρνι Σάντερς, κάνει λόγο για μείωση της τάξης του 31% στη χρηματοδότηση της αντικαρκινικής έρευνας κατά το πρώτο τρίμηνο του 2025 – τη μεγαλύτερη εδώ και τουλάχιστον δέκα χρόνια.

Συνολικά, οι περικοπές στον τομέα της υγείας ανέρχονται σε 13,5 δισ. δολάρια, με τον Οργανισμό Ιατρικής Έρευνας (NIH) να χάνει 2,7 δισ. δολάρια σε μόλις τρεις μήνες. Η έκθεση περιλαμβάνει και ανώνυμες μαρτυρίες επιστημόνων και διοικητικών στελεχών που κάνουν λόγο για «χάος» στις ομοσπονδιακές υπηρεσίες υγείας, με επιπτώσεις που αγγίζουν πλέον την ίδια τη ζωή των ασθενών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ενδεικτική είναι η μαρτυρία ασθενούς με καρκίνο του παχέος εντέρου, η οποία είδε την κλινική δοκιμή στην οποία συμμετείχε να «παγώνει» λόγω έλλειψης προσωπικού. «Αυτό μπορεί να μου στοιχίσει τη ζωή», δηλώνει χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, σύμφωνα με την έκθεση, η απορρύθμιση που προκάλεσε η νέα ηγεσία του υπουργείου Υγείας – με επικεφαλής τον Ρόμπερτ Κένεντι τον νεότερο – οδήγησε σε κατάργηση βάσεων δεδομένων, πολιτική παρέμβαση στις επιστημονικές αποφάσεις και καθυστερήσεις σε κρίσιμες θεραπείες. Ο ίδιος ο Κένεντι βρίσκεται στο επίκεντρο σφοδρής κριτικής για τη διαχείριση της επιδημίας ιλαράς, η οποία έχει ήδη προκαλέσει τρεις θανάτους.

Η αμερικανική κυβέρνηση απορρίπτει τις κατηγορίες, κάνοντας λόγο για «πολιτική προπαγάνδα». Ωστόσο, η αίσθηση ότι οι ΗΠΑ εγκαταλείπουν τη θέση τους ως παγκόσμιος ηγέτης στην αντικαρκινική έρευνα μοιάζει να ενισχύεται, την ώρα που χιλιάδες ασθενείς μένουν μετέωροι και οι επιπτώσεις αγγίζουν την ίδια τη δημόσια υγεία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: