Πολυνομοσχέδιο: Κατατέθηκε στη Βουλή – Τι προβλέπει για τους πλειστηριασμούς

Mε τροπολογία η διάταξη για τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς για χρέη στο Δημόσιο -Ηλεκτρονικά όλοι οι πλειστηριασμοί από Φεβρουάριο.

Πριν από λίγο κατατέθηκε στη Βουλή το πολυνομοσχέδιο-μαμούθ με τα προαπαιτούμενα για την τρίτη αξιολόγηση. Σε αυτό δεν θα περιλαμβάνεται η διάταξη για τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς για χρέη στο Δημόσιο, η οποία αναμένεται να έρθει με τη μορφή τροπολογίας τις ερχόμενες ημέρες στην Βουλή, καθώς δεν προλαβαίνουν σήμερα να γίνουν οι αλλαγές στο Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, και έτσι θα έρθει το επόμενο διάστημα.

Τι προβλέπει το πολυνομοσχέδιο για τους πλειστηριασμούς

Σύμφωνα με σχετικό απόσπασμα που δημοσιεύει το ΑΠΕ – ΜΠΕ,  οι ρυθμίσεις προβλέπουν μεταξύ άλλων (άρθρο 208) ότι από τις 21.2.2018 οι πλειστηριασμοί διεξάγονται αποκλειστικά και μόνο με ηλεκτρονικά μέσα, ανεξάρτητα από τον χρόνο επίδοσης της επιταγής και επιβολής της κατάσχεσης. Επίσης, για τους πλειστηριασμούς που έχει ήδη οριστεί να πραγματοποιηθούν με φυσικό τρόπο οποτεδήποτε μετά τις 21.2.2018 και έχει ήδη συντελεστεί η σχετική προδικασία του πλειστηριασμού, ο επισπεύδων είναι υποχρεωμένος να γνωστοποιήσει τη μεταβολή του τρόπου και του χρόνου διενέργειας τους με σχετική εντολή προς τον δικαστικό επιμελητή για την έκδοση νέου αποσπάσματος της κατασχετήριας έκθεσης.

Σε ό,τι αφορά τη διαδικασία, το ν/σ προβλέπει ότι: Οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί διενεργούνται μόνο εργάσιμη ημέρα Τετάρτη ή Πέμπτη ή Παρασκευή, από τις 10:00 π.μ. έως τις 14:00 ή από τις 14:00 έως τις 18:00. Σε περίπτωση υποβολής προσφοράς κατά το τελευταίο λεπτό του ηλεκτρονικού πλειστηριασμού, ήτοι από ώρα 13:59:00 έως 13:59:59 ή από ώρα 17:59:00 έως 17:59:59 δίδεται αυτόματη παράταση πέντε (5) λεπτών. Για κάθε προσφορά που υποβάλλεται κατά το τελευταίο λεπτό της παράτασης, δίδεται νέα αυτόματη παράταση πέντε (5) λεπτών, εφόσον υποβληθεί μεγαλύτερη προσφορά. Οι παρατάσεις μπορούν να συνεχισθούν για χρονικό διάστημα όχι μεγαλύτερο των δύο (2) ωρών από την ορισθείσα ώρα λήξης του ηλεκτρονικού πλειστηριασμού, οπότε ολοκληρώνεται η διαδικασία υποβολής προσφορών. Ηλεκτρονικός πλειστηριασμός δεν μπορεί να γίνει από 1η Αυγούστου έως 31 Αυγούστου, καθώς και την προηγούμενη και την επομένη εβδομάδα της ημέρας των εκλογών για την ανάδειξη βουλευτών, αντιπροσώπων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και Οργάνων Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Εξάλλου με το άρθρο 176 προβλέπεται ότι : Απαιτήσεις οι οποίες προέκυψαν πριν από την ημερομηνία ορισμού του πρώτου πλειστηριασμού και αφορούν μη καταβληθέντες μισθούς έως (6) μηνών από παροχή εξαρτημένης εργασίας και έως του ποσού το οποίο ισούται ανά μήνα οφειλόμενου μισθού και ανά εργαζόμενο με το νόμιμο κατώτατο μισθό υπαλλήλου άνω των είκοσι πέντε (25) ετών επί 275% ικανοποιούνται προνομιακά πριν από κάθε άλλη απαίτηση (υπερ-προνόμιο) και μετά την αφαίρεση των εξόδων της εκτέλεσης.

Για τους συμβολαιογράφους προβλέπεται ότι: «Εάν, για οποιονδήποτε λόγο, δεν είναι δυνατό να ορισθεί συμβολαιογράφος του τόπου εκτέλεσης, αρμόδιος για τη διανομή μπορεί να οριστεί και συμβολαιογράφος διορισμένος στην περιφέρεια του συμβολαιογραφικού συλλόγου του τόπου εκτέλεσης ή, αν και αυτό δεν είναι δυνατό, του συμβολαιογραφικού συλλόγου της πρωτεύουσας του κράτους». Επίσης: «Ο συμβολαιογράφος ασκεί τα καθήκοντά του σε όλη την περιφέρεια του ειρηνοδικείου στην οποία είναι διορισμένος, όπως κάθε φορά η περιφέρεια του ειρηνοδικείου ορίζεται, με την επιφύλαξη τυχόν ειδικότερων διατάξεων που διέπουν τη διενέργεια αναγκαστικού ή εκούσιου πλειστηριασμού, σύμφωνα με τις διατάξεις της κείμενης νομοθεσίας».

Αναστέλλονται οι φυσικοί πλειστηριασμοί μέχρι 31 Ιανουαρίου

Άλλωστε, όπως ανακοινώθηκε, αναστέλλονται από αύριο Τετάρτη και μέχρι τις 31 Ιανουαρίου όλοι οι πλειστηριασμοί ακινήτων που ήταν προγραμματισμένο να γίνουν στα ειρηνοδικεία της Αττικής των νησιών του Αιγαίου και των Δωδεκανήσων, σύμφωνα με απόφαση του συμβολαιογραφικού συλλόγου.

Ο σύλλογος υποστηρίζει ότι η αναστολή αποφασίστηκε λόγω της νομοθετικής διαδικασίας για «εκσυγχρονισμό της διεξαγωγής πλειστηριασμών» ενόψει της ολοκλήρωσης της τρίτης αξιολόγησης, όμως ο φόβος επεισοδίων από συλλογικότητες που αντιτίθενται στη διενέργεια των πλειστηριασμών είναι ίσως η πραγματική αιτία της αναστολής.

Μετά ταύτα, αύριο και τις επόμενες Τετάρτες ως τις 31 Ιανουαρίου θα πραγματοποιηθούν μόνον ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί στην περιοχή της Αττικής.

Υπουργείο Δικαιοσύνης και συμβολαιογράφοι έχουν συστήσει επιτροπές που μελετούν τρόπους βελτίωσης στη διενέργεια τόσο των φυσικών όσο και των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών.

Όλοι οι υπόλοιποι συμβολαιογραφικοί σύλλογοι της χώρας έχουν ούτως ή άλλως αποφασίσει αποχή από τους πλειστηριασμούς έως τις 31 Ιανουαρίου, άρα πλέον η αναστολή καλύπτει το σύνολο της επικράτειας.

Για τις απεργίες

Η διάταξη για τις απεργίες (άρθρο 211, Ποσοστό απαρτίας για συζήτηση και λήψη απόφασης κήρυξης απεργίας) προβλέπει ότι:

Μετά το τρίτο εδάφιο της παρ. 2 του άρθρου 8 του ν. 1264/1982 (Α΄ 79) προστίθεται εδάφιο ως εξής: «Ειδικά για τη συζήτηση και τη λήψη απόφασης κήρυξης απεργίας απαιτείται η παρουσία τουλάχιστον του ενός δευτέρου (1/2) των οικονομικά τακτοποιημένων μελών».

Σημειώνεται επίσης ότι, ουδεμία αλλαγή επέρχεται στα πρωτοβάθμια σωματεία ευρύτερης περιφέρειας (π.χ. Αττικής) ή πανελλαδικής εμβέλειας, καθώς και στις δευτεροβάθμιες και τριτοβάθμιες συνδικαλιστικές οργανώσεις. Σε αυτές τις περιπτώσεις, άλλωστε, η απόφαση για απεργία λαμβάνεται από το διοικητικό συμβούλιο, όπου δεν έχουν εφαρμογή οι ανωτέρω κανόνες απαρτίας.