Η πολυτέλεια επιστρέφει «σπίτι» της

Η πολυτέλεια επιστρέφει «σπίτι» της

Η Άννια Σπηλιοπούλου-Ηλιάδη άφησε την καριέρα της στο εξωτερικό και κυνήγησε το όνειρό της στην Ελλάδα μέσω του ομίλου Algean.

Λίγοι Έλληνες έχουν καταφέρει να αναλάβουν διοικητικές θέσεις σε μεγάλες πολυεθνικές του εξωτερικού, ξεκινώντας από το μηδέν και ακόμη λιγότεροι έχουν πάρει την απόφαση μετά από μια επιτυχημένη πορεία εκτός εθνικών συνόρων να επιστρέψουν στην πατρίδα τους. Όταν έχεις μάθει να δουλεύεις σε πολυεθνικές εταιρείες, όπου ο ρόλος του καθενός είναι διακριτός, και όπου ακολουθούνται κανόνες, δύσκολα συμβιβάζεσαι με το να επιχειρήσεις στην Ελλάδα.

Η Άννια Σπηλιοπούλου-Ηλιάδη, Managing Partner του Ομίλου Algean, έχοντας εργαστεί σε Boston Consulting Group, Polygram και στη δισκογραφική εταιρεία EMΙ, αποφασίζει να ρισκάρει και να δημιουργήσει στην Ελλάδα έναν όμιλο, ο οποίος θα είναι στις υπηρεσίες όσων λατρεύουν την πολυτέλεια με την έννοια της ποιότητας στο χώρο των ακινήτων ακίνητα, των ταξιδίων αλλά και τη στρατηγική μάρκετινγκ.

Στον όμιλο Algean Group, ανήκουν σήμερα, η Omni Apico, η PrivateEvents by OmniApico, η Algean Property, η Seez Travel και το Quintessentially Lifestyle, οι οποίες δραστηριοποιούνται στο κομμάτι του luxury services.

«Θέλαμε να ξεκινήσουμε τη δική μας επιχείρηση στην Ελλάδα, διότι είναι μια χώρα με καταπληκτικές προδιαγραφές που ως προορισμός δεν έχει εξελιχθεί όσο θα έπρεπε. Έπειτα από μια παγκόσμια καριέρα ήθελα να επιστρέψω στη χώρα μου, να συνεισφέρω επιχειρηματικά με τις γνώσεις και την εμπειρία μου. Ήθελα να είμαι πιο κοντά με την οικογένειά μου και τα παιδιά μου ενώ τα μεγαλώνω ώστε να είναι πολίτες του κόσμου, να διατηρήσουν τις ελληνικές τους ρίζες», αναφέρει στο FortuneGreece.com η κα. Σπηλιοπούλου- Ηλιάδη.

ALGEAN PROPERTY

Σε ότι αφορά την αγορά ακινήτων, η κα Σπηλιοπούλου-Ηλιάδη υπογραμμίζει πως κοινός παρονομαστής της Algean Property, είναι η απόλυτη ποιότητα και η καινοτομία στις υπηρεσίες που προσφέρει. «Θέλουμε να είμαστε μπροστά. Οι πελάτες μας αφορούν ιδιώτες, οργανισμούς και εταιρείες που ενδιαφέρονται για τα ελληνικά ακίνητα. Στόχος μας είναι να εκπαιδευτούν καλύτερα οι Έλληνες ιδιοκτήτες σε ότι αφορά τον τρόπο λειτουργίας της αγοράς του Real Estate και να προετοιμαστούν για τον τρόπο πώλησης ενός ακινήτου». Σε αυτό το πλαίσιο η AlgeanProperty προχωρά σε αναλύσεις προκειμένου να βοηθήσει τους ιδιοκτήτες ακινήτων και τους επίδοξους αγοραστές να κατανοήσουν το value for money που μπορούν να προσφέρουν οι εν λόγω επενδύσεις.

H ίδια κατατάσσει μάλιστα τους επενδυτές σε δύο κατηγορίες: Εκείνους που ξέρουν καλά την Ελλάδα, βλέπουν τις επενδύσεις τους σε μακροχρόνιο επίπεδο και ξέρουν να ζητήσουν τη σωστή τιμή, και σε εκείνους που είναι περισσότερο ευκαιριακοί και κρατούν στάση αναμονής πιστεύοντας ότι οι τιμές θα πέσουν υπερβολικά χαμηλά. «Η ελληνική αγορά Real Estate είναι αρκετά “παρθένα”. Δεν έχει γίνει μεγάλο turn over και οι ιδιοκτήτες δεν γνωρίζουν τι πρέπει να ζητήσουν σε ότι αφορά τις τιμές. Η AlgeanProperty εστιάζει στους επενδυτές που βλέπουν μια επένδυση σε μακροχρόνιο επίπεδο και αντιλαμβάνονται πλήρως την αξία της».

ΟMNI APICO

Η Omni Apico, με γραφεία στο Λονδίνο και την Αθήνα, αποτελεί μια κορυφαία ευρωπαϊκή εταιρία στρατηγικού marketing και επικοινωνίας, προσφέροντας στους πελάτες της υπηρεσίες συμβουλευτικής και υλοποίησης σε θέματα product optimisation, branding, marketing, επικοινωνίας, κ.α. ενώ παράλληλα δημιουργεί και προτείνει καινοτόμες λύσεις μέσα από πολλαπλές πλατφόρμες. Συνδυάζει μάλιστα την τεχνολογία με τέτοιο τρόπο ώστε ο πελάτης να «βιώνει» αυτό που έχει να του προσφέρει το brand το οποίο εκπροσωπεί.

To πελατολόγιό της περιλαμβάνει διεθνούς φήμης brands, όπως Fabergè, Samsung, L’Oreal, HSBC, Lancôme, Astra Zeneca, ΟΤΕ κ.α. «Στην Omni Apico, βοηθάμε τις εταιρείες να προσδιορίσουν σωστά το κοινό-στόχο και να αυξήσουν τις πωλήσεις τους. Το συγκριτικό μας πλεονέκτημα είναι πως τα στελέχη της εταιρείας μας έχουν εργαστεί σε εταιρείες, έχουν «κυνηγήσει» οι ίδιοι τους στόχους που οι πελάτες μας θέτουν συνεπώς έρχονται στη θέση τους και δεν δίνουν απλώς συμβουλές. Έπειτα, δουλεύουμε μόνο με μάρκες που μας εμπνέουν, που θέλουν να εξελιχθούν και να αναπτύξουν το πελατολόγιό τους και επιδιώκουμε να χτίζουμε μακροχρόνιες σχέσεις με τους πελάτες μας».

SEEZ TRAVEL

Διατηρώντας γραφεία σε Αθήνα και Λονδίνο, αποτελεί μια εταιρία σχεδιασμού μοναδικών ταξιδιωτικών εμπειριών πολυτελείας. Απευθύνεται σε ανθρώπους που βλέπουν τις αποδράσεις ως επένδυση ζωής, που θέλουν να ταξιδέψουν στην Ελλάδα και τον κόσμο και να δημιουργήσουν μοναδικές εμπειρίες και αναμνήσεις. Σύμφωνα με την Managing Partner της Algean Group, η Ελλάδα είναι μια μικρή και όμορφη χώρα η οποία θα έπρεπε να διαθέτει στρατηγική υψηλών περιθωρίων κέρδους στον τομέα του τουρισμού. Παρουσιάζει όμως υψηλά περιθώρια ανάπτυξης σε ότι αφορά τις υποδομές που είναι απαραίτητες για την περαιτέρω προώθηση του ελληνικού τουρισμού και των εγχώριων προϊόντων.

«Η ζωή τρέχει, η καθημερινότητα φεύγει με απίστευτους ρυθμούς και αυτό που μας μένει είναι οι μνήμες από ευχάριστες στιγμές που έχουμε περάσει με αγαπημένα πρόσωπα. Στην Seez Travel, κανείς επενδύει χρόνο για να ζήσει μοναδικές στιγμές και εμείς εγγυόμαστε τον άριστο σχεδιασμό των διακοπών του. Σε κάθε περίπτωση θέλουμε να αναδείξουμε την Ελλάδα σε High End τουριστικό προορισμό για όλο το χρόνο και αυτό είναι κάτι που το κάνουμε και στην πράξη παρακινώντας τους τουρίστες να επισκεφτούν τη χώρα μας όλες τις εποχές του χρόνου».

QUINTESSENTIALY LIFESTYLE

Πρόκειται για το κορυφαίο private members club, με γραφεία σε περισσότερες από 60 πόλεις, το οποίο προσφέρει σε 24ωρη βάση υπηρεσίες concierge. Με ένα σημαντικό και διαρκώς αναπτυσσόμενο δίκτυο συνεργατών, εξασφαλίζει στα μέλη του άμεση εξυπηρέτηση, αποκλειστικότητες και ειδικά exclusive προνόμια. Στην ουσία εξοικονομεί στα μέλη του χρόνο για να απολαύσουν τα σημαντικότερα πράγματα στη ζωή αλλά και χρήματα μέσω του δικτύου συνεργατών του. Εξυπηρετεί τις ανάγκες εταιρειών και brands καθώς μέσα από το πρόγραμμα εταιρικών λύσεων του, υποστηρίζει τους εταίρους του να επιτύχουν τους επιχειρηματικούς τους στόχους, να ενισχύσουν την αναγνωρισιμότητα του brand τους, να χτίσουν σχέση εμπιστοσύνης με τους πελάτες και να μεγιστοποιήσουν την απόδοση των επενδύσεων τους.

Σημειώνεται πως αυτή τη στιγμή, ο όμιλος Algean έχει παρουσία σε Αγγλία, Σκανδιναβία, Γαλλία, Αγγλία, Ρωσία και Καναδά, ενώ δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην είσοδο του στις αγορές της Μ. Ανατολής χωρίς να βάζει όμως γεωγραφικά όρια. Στη χώρα μας, εξαιτίας της κρίσης χρειάστηκε να αναπροσαρμόσει τη στρατηγική του στις επιταγές της αγοράς και να στραφεί σε εμβάθυνση της σχέσης με τους υπάρχοντες πελάτες καθώς και στον τρόπο με τον οποίο θα μπορούσε να φέρει καινούριους πελάτες στη χώρα αλλά και επενδυτές. Ωστόσο, παρά το αβέβαιο οικονομικό περιβάλλον το 2014 ο τζίρος κινήθηκε ανοδικά κατά 70%, με τον όμιλο να στοχεύει φέτος σε διπλασιασμό του εν λόγω οικονομικού μεγέθους.

Το κλειδί της επιτυχίας είναι η επίμονη και η σκληρή δουλειά

«Αυτό που έμαθα δουλεύοντας στο εξωτερικό είναι πως για να πετύχεις χρειάζεται να είσαι ευέλικτος, να έχεις επιμονή, να δουλεύεις εντατικά και να μην συμβιβάζεσαι. Ο κόσμος είναι σίγουρα πολύ μεγαλύτερος από την Ελλάδα και θα πρέπει να καταλάβουμε πως δεν είμαστε το κέντρο του κόσμου. Στο εξωτερικό παίζει πολύ μεγάλο ρόλο η συλλογική προσπάθεια και όχι οι πελατειακές σχέσεις και η αναξιοκρατία, όπως έχουμε συνηθίσει. Ο ανταγωνισμός είναι σκληρός εκεί έξω και οι ελληνικές επιχειρήσεις είναι πολύ εσωστρεφείς. Δεν ανταμείβουν σωστά τα στελέχη τους, δεν επιβραβεύουν την απόδοση και επειδή είναι προσωποπαγείς δεν βοηθούν στο να εξελιχθούν οι άνθρωποί τους. Ουσιαστικά δεν επενδύουν στην ομάδα τους».

Αναφερόμενη δε στις πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα, η κα Σπηλιοπούλου τονίζει πως όποιος επιχειρεί στη χώρα μας έχει πολλά ερωτηματικά για το τι θα του ξημερώσει. «Ανησυχούμε ιδιαίτερα γι’ αυτό και φροντίζουμε να είμαστε παρόντες και σε αγορές εκτός Ελλάδος, ώστε να μετριάσουμε το ρίσκο. Στα άμεσα σχέδιά μας είναι να εδραιωθούμε ακόμα περισσότερο στην ελληνική αγορά και να βρούμε τα σωστά στελέχη που θα μας οδηγήσουν το να πάμε ένα βήμα παραπέρα παγκοσμίως».