Politico: «Επικίνδυνο» χαρακτήρισε τον Τραμπ ο Σλοβάκος πρωθυπουργός μετά τη συνάντησή τους
- 28/01/2026, 13:31
- SHARE
- Ο Σλοβάκος πρωθυπουργός φέρεται να χαρακτήρισε τον Τραμπ «επικίνδυνο» μετά από κατ’ ιδίαν συνάντηση
- Οι δηλώσεις έγιναν άτυπα σε ηγέτες της ΕΕ στο περιθώριο Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες
- Ο Λευκός Οίκος διαψεύδει, κάνοντας λόγο για «ψευδείς ειδήσεις»
Σοκαρισμένος από την πρόσφατη συνάντησή του με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, φέρεται να εμφανίστηκε ο πρωθυπουργός της Σλοβακίας, Ρόμπερτ Φίτσο, εκφράζοντας ανησυχίες για την ψυχολογική του κατάσταση, σύμφωνα με πέντε Ευρωπαίους διπλωμάτες που επικαλείται το Politico.
Οι σχετικές τοποθετήσεις έγιναν στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες, την περασμένη εβδομάδα, και όχι κατά τη διάρκεια των επίσημων εργασιών, αλλά σε ξεχωριστή άτυπη συνάντηση μεταξύ ορισμένων ηγετών και ανώτερων αξιωματούχων της Ένωσης.
«Επικίνδυνος» και ανησυχία για την ψυχολογική κατάσταση
Σύμφωνα με δύο από τους διπλωμάτες, ο Φίτσο φέρεται να χρησιμοποίησε τη λέξη «επικίνδυνος» για να περιγράψει την εντύπωση που του άφησε ο Τραμπ κατά τη διάρκεια της προσωπικής τους συνάντησης, η οποία πραγματοποιήθηκε στις 17 Ιανουαρίου στο κτήμα του Αμερικανού προέδρου στο Μαρ-α-Λάγκο, στη Φλόριντα.
Άλλος Ευρωπαίος διπλωμάτης ανέφερε στο Politico ότι ο Σλοβάκος πρωθυπουργός χαρακτήρισε τον Τραμπ ακόμη και «τρελό», ενώ σημείωσε πως έδειχνε εμφανώς «τραυματισμένος» από τη συνάντηση.
Οι πηγές του Politico προέρχονται από τέσσερις διαφορετικές κυβερνήσεις της ΕΕ, καθώς και από έναν ανώτερο αξιωματούχο της Ένωσης. Όλοι δήλωσαν ότι δεν γνωρίζουν τι ακριβώς ειπώθηκε κατά τη συνάντηση που προκάλεσε αυτή την αντίδραση.
Παράδοξο δεδομένης της φιλοτραμπικής στάσης Φίτσο
Η στάση αυτή προκαλεί ιδιαίτερη αίσθηση, καθώς ο Ρόμπερτ Φίτσο συγκαταλέγεται στους πιο φιλικούς προς τον Τραμπ Ευρωπαίους ηγέτες, έχοντας εκφράσει στο παρελθόν τη στήριξή του στις απόψεις της Ουάσινγκτον για την Ουκρανία και τις αδυναμίες της Ευρώπης.
Πριν από έναν χρόνο, μιλώντας στο Conservative Political Action Conference (CPAC), είχε δηλώσει προς το αμερικανικό κοινό ότι «ο πρόεδρός σας προσφέρει στην Ευρώπη μια σπουδαία υπηρεσία».
Διαψεύδει ο Λευκός Οίκος
Η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Άννα Κέλι, απέρριψε κατηγορηματικά το δημοσίευμα, δηλώνοντας:
«Πρόκειται για εντελώς ψευδείς ειδήσεις από ανώνυμους Ευρωπαίους διπλωμάτες. Η συνάντηση στο Μαρ-α-Λάγκο ήταν θετική και παραγωγική».
Ανώτερος αξιωματούχος της αμερικανικής κυβέρνησης, που συμμετείχε στη συνάντηση και μίλησε ανώνυμα, δήλωσε ότι δεν θυμάται καμία αμήχανη στιγμή, περιγράφοντας τη συζήτηση ως «ευχάριστη και φυσιολογική», με ανάλαφρες ανταλλαγές που μάλιστα φωτογραφήθηκαν από τον επίσημο φωτογράφο του Λευκού Οίκου.
Ανησυχία στους κόλπους της ΕΕ για την απρόβλεπτη στάση Τραμπ
Παρά τις διαψεύσεις, Ευρωπαίοι αξιωματούχοι φέρονται να εκφράζουν αυξανόμενη ανησυχία για την απρόβλεπτη συμπεριφορά του Ντόναλντ Τραμπ. Σύμφωνα με έκτο διπλωμάτη της ΕΕ, «οι φόβοι για την υγεία του Αμερικανού προέδρου γίνονται γρήγορα θέμα συζήτησης σε όλα τα επίπεδα».
Ο ίδιος ο Τραμπ έχει επανειλημμένα απορρίψει κατηγορηματικά κάθε σχετικό ισχυρισμό, δηλώνοντας πρόσφατα στο New York Magazine ότι δεν πάσχει από τη νόσο Αλτσχάιμερ ή άλλη πάθηση που επηρεάζει τη γνωστική του λειτουργία.