Politico: Οι ψίθυροι για Grexit επανέρχονται

Politico: Οι ψίθυροι για Grexit επανέρχονται

Οι υποσχέσεις του Τσίπρα, για έξοδο από τη λιτότηταςκαι για το «τέλος των εξευτελισμών και των βασάνων», μοιάζουν πιο κενές από ποτέ. 

Αφιέρωμα για την πολιτική και οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα, η οποία ανανεώνει τους «ψιθύρους» για Grexit φιλοξενεί το Politico.

Οι μεγάλες προ διετίας υποσχέσεις του Αλέξη Τσίπρα, για έξοδο από από τον «φαύλο κύκλο της λιτότητας» και για το «τέλος των εξευτελισμών και των βασάνων» του ελληνικού λαού, μοιάζουν πιο κενές από ποτέ, σχολιάζει το Politico.

«Η Ελλάδα βρίσκεται για όγδοο σερί έτος σε κρίση, και οι εταίροι, δεν έχουν αμφιβολίες μόνο για τη σταθερότητα της ελληνικής κυβέρνησης, αλλά κυρίως για την μεγάλη λίστα των απαραίτητων μεταρρυθμίσεων, στα εργασιακά, στις κρατικοδίαιτες επιχειρήσεις, και στον τραπεζικό τομέα, που δεν γίνονται, και η Ελλάδα χάνει τον αγώνα δρόμου για την έξοδο από το ύψους 84 δις. ευρώ πρόγραμμα, μέχρι τα μέσα 2018.

«Η αγανάκτηση σε όλη τη κοινωνία είναι διάχυτη, από τους φοιτητές και τους ανέργους, μέχρι καταστηματάρχες και τις μεγάλες επιχειρήσεις», συμπεραίνει το άρθρο, παρουσιάζοντας συνεντεύξεις από πολίτες.

«Η κυβέρνηση είναι ήδη πολύ πίσω στις δημοσκοπήσεις, ενώ η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ διαβρώνεται και από την στάση υπουργών του, που διαφωνούν με τα μέτρα της κυβέρνησης» συνεχίζει κάνοντας με ειδική αναφορά στον Χρήστο Σπίρτζη.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα όμως για τον Αλέξη Τσίπρα είναι η υποτονική κατάσταση της οικονομίας. Αν και και τα επίσημα στοιχεία για τον ρυθμό ανάπτυξης το 2016 δεν έχουν ακόμα δημοσιοποιηθεί, η Ευρωπαϊκή επιτροπή τον έχει τοποθετήσει στο -0,3%. Η μικρή δυναμική προς την ανάπτυξη οφείλεται κυρίως στον τουρισμό, όπου σημειώθηκε ρεκόρ προσέλευσης για το περασμένο έτος. Όμως εκτιμάται ότι και αυτός ο τομέας, έχει περιορισμένο χώρο για επιπλέον ανάπτυξη, είτε λόγω των συχνών διακοπών ρεύματος σε δημοφιλή νησιά όπως η Σαντορίνη, είτε λόγω των φτωχών υποδομών στα επαρχιακά αεροδρόμια».

Οι υπόλοιποι κλάδοι όμως έχουν διαφορετική εικόνα. Οι νέες κατασκευές είναι σταθερά ελάχιστες, η λιανική αγορά λιμνάζει, και οι αυξημένοι φόροι σε περιουσιακά στοιχεία και μισθούς κρατάνε χαμηλά την κατανάλωση. Αυτά διαμορφώνουν μία εικόνα από την οποία δεν προκύπτει ο δημοσιονομικός στόχος για 2,7% ανάπτυξη, ο οποίος κρίνεται υπεραισιόδοξος, από τραπεζίτες εντός και εκτός Ελλάδας.

«Οι τράπεζες, δεν μπορούν να αναπτυχθούν, καθώς τα κόκκινα δάνεια φτάνουν το 50% του χαρτοφυλακίου τους».

«Έπρεπε να υπάρχει νομοθεσία εδώ και δύο χρόνια η οποία θα είχε επιτρέψει στις τράπεζες να κάνουν συμφωνία για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια. Η απουσία της όλο και δυσχεραίνει την επίλυση του θέματος», σχολιάζει αναλυτής της τράπεζας Πειραιώς.

Επίσης γίνεται εκτενής αναφορά για τη σχέση Αθήνας και ΔΝΤ. «Η ελληνική κυβέρνηση και ο Τσίπρας, θα πρέπει να σκεφτούν πολύ σοβαρά, αν τους συμφέρει να συνεχίσουν να υποστηρίζουν, ότι το ΔΝΤ πρέπει να φύγει από το ελληνικό πρόγραμμα. Αν το ΔΝΤ φύγει, τότε χάνετε τον πιο σημαντικό σύμμαχό σας για την ελάφρυνση του χρέους» δήλωσε ο οικονομικός αναλυτής Jens Bastien.

Χώρες όπως η Γερμανία, και η Ολλανδία, δεν είναι διατεθειμένες να παρέχουν τίποτα άλλο, παρά βραχυπρόθεσμα μέτρα για την ελάφρυνση του χρέους. Με αυτό σαν δεδομένο, η ελληνική κυβέρνηση, οφείλει να σκεφτεί ότι το τρέχον πακέτο διάσωσης θα έπρεπε να διακοπεί, να ξαναγραφεί και να εγκριθεί από το γερμανικό κοινοβούλιο, μία επικίνδυνη στρατηγική με τις γερμανικές εκλογές να πλησιάζουν. Αυτό θα μπορούσε να ανανεώσει τη συζήτηση για Grexit.

«Εάν δεν συμμετάσχει το ΔΝΤ, η πρόταση του Schaeuble για έξοδο της χώρας από την ευρωζώνη, θα επιστρέψει».