Politico: Ο Ντόναλντ Τραμπ μετέτρεψε την Αμερική σε μία από τις πιο «σκ…ά» χώρες

Politico: Ο Ντόναλντ Τραμπ μετέτρεψε την Αμερική σε μία από τις πιο «σκ…ά» χώρες
epa08923287 Pro-Trump protesters march down Pennsylvania Avenue to the US Capitol (seen behind) in Washington, DC, USA, 06 January 2021. Right-wing conservative groups are protesting against Congress counting the electoral college votes. Dozens of state and federal judges have shot down challenges to the 2020 presidential election, finding the accusations of fraud to be without merit. EPA/MICHAEL REYNOLDS Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Η ώρα του απολογισμού για τη θητεία του Ντόναλντ Τραμπ έφτασε στις ΗΠΑ μετά και το χθεσινό χάος στην Ουάσινγκτον.

Έντονα επικριτικό για τον Ντόναλντ Τραμπ είναι άρθρο που δημοσιεύει το Politico, μία ημέρα μετά το πρωτοφανές χάος που επικράτησε στην Ουάσινγκτον, κατά την επικύρωση της εκλογής του Τζο Μπάιντεν στη θέση του 46ου προέδρου.

«Η Αμερική του Τραμπ γίνονται μία από τις “σκ…ά χώρες”» τονίζει το Politico σε τίτλο του, σημειώνοντας ότι οι Ρεπουμπλικανοί καλούνται να πληρώσουν το κόστος της συμμαχίας μαζί του.

Ο αρθρογράφος Τζον Φ. Χάρις αναφέρεται σε όσα συνέβησαν με την «εξέγερση» την αντιπαράθεση με την αστυνομία να κρατά όπλα στις πόρτες του Καπιτωλίου, τους τραυματίες, την απαγόρευση κυκλοφορίας. «Για ποια χώρα μιλάμε;» θέτει το ερώτημα.

Στις «χώρες σκ…ά» θα έβαζε τις ΗΠΑ ο Τραμπ

«Αυτό, φυσικά, αν είχε συμβεί αλλού, θα ήταν κάτι που θα παρέπεμπε ο ίδιος ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ την επόμενη φορά που θα ενημέρωνε τον περίφημο κατάλογό του για τις “χώρες σκ…ά”. Αλλά δεν έγινε κάπου αλλού. Συνέβη στην παλαιότερη δημοκρατία του κόσμου και με αυτήν την έννοια δείχνει τι συμβαίνει όταν κάποιος μεταφέρει την πολιτική της εποχής Τραμπ στον λογικό της προορισμό».

«Η εκκένωση της αίθουσας της Γερουσίας, όταν έσπασε ο αστυνομικός κλοιός του Καπιτωλίου ήταν βιαστική, αλλά όχι τόσο πολύ ώστε να μην βρει χρόνο ο γερουσιαστής Μιτ Ρόμνεϊ να σχολιάσει σε συναδέλφους του Ρεπουμπλικανούς, που συντάχθηκαν με τον Τραμπ στην αμφισβήτηση της ήττας του από τον εκλεγμένο πρόεδρο Τζο Μπάιντεν με ψευδείς ισχυρισμούς περί εκλογικής απάτης: “να τι έσκασε στα χέρια σας, παιδιά”. Αργότερα, σχολίασε στους New York Times ότι “αυτό που προκάλεσε ο Πρόεδρος σήμερα είναι ανταρσία”».

Ακόμη κι ο Τραμπ μπορεί να λερωθεί από τη λάσπη του Τραμπισμού

Η χθεσινή μέρα, μόλις δύο εβδομάδες πριν τη μεταβίβαση της εξουσίας στις 20 Ιανουαρίου ήταν ιστορική με πολλαπλούς τρόπους. «Ωστόσο ένα ορόσημο είναι ιδιαίτερα αξιοσημείωτο: αποδεικνύεται ότι ακόμη και ο Τραμπ μπορεί να λερωθεί άγρια από τη λάσπη του Τραμπισμού. Ακόμη κι αυτός μπορεί να καεί από την αναγκαία συμφωνία του Ρεπουμπλικανικού κόμματος την εποχή του Τραμπ: “Αποδεχθείτε το θέαμα και χαρείτε τις υλικές και ψυχικές ανταμοιβές της εξουσίας”».

Ιδιαίτερη αναφορά κάνει ο αρθρογράφος και στο βίντεο του Ντόναλντ Τραμπ, που αμφισβήτησε ακόμη και χθες το αποτέλεσμα της εκλογικής αναμέτρησης, την ώρα που οι οπαδοί του πολιορκούσαν το Καπιτώλιο, επιχειρώντας να σταματήσουν την επικύρωση του αποτελέσματος «Γυρίστε λοιπόν στα σπίτια σας. Σας αγαπάμε. Είστε πολύ ιδιαίτεροι» τους είπε στο βίντεο. Ήταν λες και εξεπλάγη με την αποκάλυψη ότι ορισμένοι υποστηρικτές του δεν καταλαβαίνουν ότι η προεδρία του είναι το πολιτικό ισοδύναμο μιας αναμέτρησης πάλης, με κομπασμούς, στομφώδης δηλώσεις και χτυπήματα που στόχο έχουν να διασκεδάζουν στις θεατές. Κι ότι εξεπλάγη επειδή λίγες ώρες νωρίτερα τον πήραν στα σοβαρά, κατά τη διαδήλωση με σύνθημα «Σταματήστε το Κλέψιμο» επαναλαμβάνοντας ότι η νίκη του Τραμπ ήταν προϊόν κλοπής από ακροαριστερούς Δημοκρατικούς και ότι τα ΜΜΕ χλεύαζαν όσους δεν συμφωνούν μαζί του.

Μάλιστα όλα έγιναν την ημέρα που οι Ρεπουμπλικανοί έχασαν και τη Γερουσία, μετά την νίκη των Δημοκρατικών σε επαναληπτικές εκλογές στη Τζόρτζια, που επισκιάστηκε από τους ψευδείς ισχυρισμούς του Τραμπ περί απάτης. Όσα έγιναν, δείχνουν τη συναλλαγή στην περίοδο Τραμπ. Πολλοί άνθρωποι δημιούργησαν ευκαιρίες και πλέον το φως δείχνει καλύτερα από ποτέ τι έχουν αποδώσει σε προσωπικό και εθνικό επίπεδο.

Διχασμένοι οι Ρεπουμπλικάνοι

Με αυτήν την έννοια, τα επεισόδια έδειξαν τη μεγάλη εικόνα για όσα συμβαίνουν στους Ρεπουμπλικάνους. Το Ρεπουμπλικανικό κόμμα είναι ένας συνασπισμός ατόμων που είτε συμπαθούν τον Τραμπ, είτε δεν τον συμπαθούν αλλά προσποιούνται για εύλογους λόγους και μια μικρή μερίδα που ούτε τον συμπαθεί ούτε προσποιείται κάτι τέτοιο, αλλά αναρωτιούνται για το μέλλον του κόμματός τους.

Ακόμη και πριν τα επεισόδια, οι ηγέτες των Ρεπουμπλικανών αντιμετώπισαν κατηγορίες για το πώς απέδωσε η στρατηγική του Τραμπ. Στην προσπάθεια επανεκλογής του, ο Τραμπ απέδειξε ότι είναι αυτός που περισσότερο απ’ όλους κινητοποιεί τους Ρεπουμπλικανούς, κερδίζοντας τον δεύτερο υψηλότερο αριθμό ψήφων στην αμερικανική ιστορία. Επίσης είναι και αυτός που μπορεί να κινητοποιήσει τους Δημοκρατικούς ψηφοφόρους να συμμετέχουν, βοηθώντας τον Τζο Μπάιντεν να κερδίσει τον υψηλότερο αριθμό ψήφων στην αμερικανική ιστορία.

Κρατούν αποστάσεις αλλά δεν θέλουν να αποξενώσουν τους υποστηρικτές του

Αφού επί τέσσερα χρόνια επιδόθηκαν σε συναλλαγές, πλέον τα ηγετικά στελέχη των Ρεπουμπλικανών, όπως ο αρχηγός τους στη Γερουσία Μιτς ΜακΚόνελ και ο Μάικ Πενς παίρνουν αποστάσεις από τον Τραμπ.

Πλέον, προσπαθούν να υιοθετήσουν τεχνητούς διαχωρισμούς, με στόχο να πάρουν αποστάσεις από τους ελιγμούς του Τραμπ, χωρίς να αποξενώσουν τους υποστηρικτές του. Αλλά αυτοί δεν είναι οι κατάλληλοι χρόνοι για τέτοιες στάσεις.

«Το σε ποια πλευρά βρίσκεστε είναι πράγματι το ερώτημα της εποχής, αλλά οι πλευρές δεν είναι Ρεπουμπλικανοί και Δημοκρατικοί. Οι επιλογές είναι η δημοκρατία και το κράτος δικαίου από τη μία πλευρά και η πολιτική που ξεφεύγει από τις αρχές ή την αυτοσυγκράτηση» καταλήγει ο αρθρογράφος.