«Οι πολιτικές εξελίξεις αναζωπυρώνουν εκ νέου την ανησυχία των αγορών»

«Οι πολιτικές εξελίξεις αναζωπυρώνουν εκ νέου την ανησυχία των αγορών»

Πως σχολιάζουν το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών τα ξένα ειδησιογραφικά μέσα. 

«Οι πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα αναζωπυρώνουν εκ νέου την ανησυχία των αγορών» αναφέρεται σε δημοσίευμα στο αμερικανικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg, καταγράφοντας την πτώση του ελληνικού χρηματιστηρίου μετά τις δύο αποτυχημένες ψηφοφορίες στο Κοινοβούλιο για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας.

«Την ανησυχία των αγορών προκαλεί το ενδεχόμενο αποτυχίας εκλογής ΠτΔ και στην τρίτη ψηφοφορία», όπως επισημαίνεται, «γεγονός που θα οδηγούσε σε πρόωρες εκλογές, όπου αναμένεται να χάσει η κυβέρνηση που εφαρμόζει το σχέδιο διάσωσης και να νικήσει ο ΣΥΡΙΖΑ, το κόμμα που επιδιώκει κούρεμα του ελληνικού χρέους».

Ο Manish Singh, επικεφαλής επενδύσεων στην Crossbridge Capital, υποστηρίζει ότι «η επαναδιαπραγμάτευση που επιδιώκει ο ΣΥΡΙΖΑ εμπεριέχει τον κίνδυνο εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ και θα αποτελέσει μια πραγματική δοκιμασία για την ΕΕ και το “θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατό” του Μάριο Ντράγκι».

Ο Gilles Guibout, που σύμφωνα με το δημοσίευμα «διαχειρίζεται 760 δισ. δολάρια στην AXA Investment Managers, στο Παρίσι», τονίζει πως «ο κύριος φόβος σήμερα είναι ότι επιστρέφουμε εκεί που ήμασταν πριν από δύο χρόνια, με την απειλή ότι η πολιτική ξαναμπαίνει στο κάδρο. Η Ελλάδα δεν έχει τόσο μεγάλο εκτόπισμα, αλλά αποτελεί τον καταλύτη ή την κορυφή του παγόβουνου».

Σε άλλο δημοσίευμα στο Bloomberg διατυπώνεται η άποψη ότι «την ώρα που οι ελιγμοί του πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά για την αποφυγή πρόωρων εκλογών οδηγούνται σε αδιέξοδο, οι Έλληνες φαίνεται να αγνοούν τις προειδοποιήσεις του για αναζωπύρωση των αναταράξεων, κουρασμένοι από την μακρόχρονη κρίση», συμπληρώνοντας «την διαφαινόμενη επικράτηση του ΣΥΡΙΖΑ στην περίπτωση προκήρυξης πρόωρων εκλογών».

«Η Ελλάδα βγήκε το 2014 από την εξαετή ύφεση, που αφάνισε το ένα τέταρτο περίπου της οικονομίας της χώρας και τριπλασίασε το ποσοστό ανεργίας. Μολονότι ο κ. Σαμαράς υποστηρίζει ότι ενδεχόμενη κυβερνητική αλλαγή θα έθετε σε κίνδυνο την απαρχή της ανάκαμψης, ο ΣΥΡΙΖΑ υπόσχεται κατάργηση των μέτρων λιτότητας που συνοδεύουν το σχέδιο διάσωσης», επισημαίνεται, μεταξύ άλλων, στο δημοσίευμα, το οποίο περιλαμβάνει αναφορές πολιτών «που εκφράζουν την απογοήτευσή τους για το παλιό κομματικό σύστημα και την πρόθεσή τους να ψηφίσουν ΣΥΡΙΖΑ, παρά τις όποιες επιφυλάξεις τους για την πολιτική του».

Στο ενδεχόμενο προκήρυξης πρόωρων εκλογών εάν δεν εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας και στην τρίτη ψηφοφορία, γίνεται αναφορά και στην ιστοσελίδα του CNN Money, σημειώνοντας ότι «στην περίπτωση πρόωρων εκλογών, το πιθανότερο είναι να επικρατήσει το αριστερό κόμμα ΣΥΡΙΖΑ, που επιδιώκει επαναδιαπραγμάτευση του σχεδίου διάσωσης».

Το δημοσίευμα περιλαμβάνει και αναφορά του Holger Schmieding, επικεφαλής οικονομολόγος της Berenberg Bank, ότι «υπάρχει το ενδεχόμενο μιας νέας βαθιάς κρίσης και εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ στην περίπτωση επικράτησης του ΣΥΡΙΖΑ».