«Πολιτική αυτοκτονία ένα παράλληλο νόμισμα»

«Πολιτική αυτοκτονία ένα παράλληλο νόμισμα»

«Κακή ιδέα» χαρακτηρίζει το ενδεχόμενο νέου νομίσματος για τη χώρα μας ο Erik Nielsen της Unicredit.

«Η ΕΚΤ είναι πολύ νευρική και η εντολή της είναι ξεκάθαρη: δεν μπορεί να χρηματοδοτήσει ένα κράτος. Γι’ αυτό και οι αυξήσεις στα ποσά του ELA είναι τόσο περιορισμένες, γι’ αυτό και υπάρχουν τόσοι περιορισμοί στο τι μπορούν να κάνουν οι ελληνικές τράπεζες με αυτά τα χρήματα», επεσήμανε ο επικεφαλής αναλυτής για τα διεθνή οικονομικά θέματα της UniCredit, Erik Nielsen, ερωτηθείς για τις εν εξελίξει διαπραγματεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης με τους Ευρωπαίους αξιωματούχους.

«Πάντως, υπό μία έννοια, τα πράγματα είναι πιο εύκολα για την ΕΚΤ, κι αυτό γιατί αποτελεί τεχνοκρατικό θεσμό, ενώ ένα Grexit θα πρέπει να είναι πολιτική απόφαση», υπογράμμισε ο κ.Nielsen, ο οποίος παράλληλα εκτίμησε πως θα υπάρξουν αρκετές καθυστερημένες πληρωμές την επόμενη εβδομάδα.Για τον αναλυτή της Unicredit το ενδεχόμενο παράλληλου νομίσματος για τη χώρα μας αποτελεί πολιτική αυτοκτονία: «Θα υπάρξουν πολλές καθυστερημένες πληρωμές τις επόμενες βδομάδες, ίσως όχι στο ΔΝΤ, αλλά στο εσωτερικό και σε άλλους πιστωτές του εξωτερικού. Ό,τι όμως και να γίνει, η κυβέρνηση δε θα προβεί στη δημιουργία νομικού πλαισίου για ένα νέο νόμισμα, καθώς αυτό θα είναι πολιτική αυτοκτονία», ανέφερε ο κ.Nielsen και συμπλήρωσε:

«Πάντως όσο εντείνεται η κατάσταση, και με τις καθυστερήσεις στις πληρωμές να αυξάνονται, θα υπάρξει πρόβλημα και με την κυβέρνηση – γι’ αυτό και, κατά την άποψη του αναλυτή, ο Σαμαράς άρχισε να μιλάει για κυβέρνηση εθνικής ενότητας. Ίσως η κυβέρνηση πέσει, ανασχηματιστεί ή εξαγγείλει εκλογές. Και αυτό είναι πολύ πιθανότερο από το να τυπώσει κανείς «νέες δραχμές», διότι όλοι αυτοί οι δημόσιοι υπάλληλοι και οι συνταξιούχοι που περιμένουν να πληρωθούν δε θέλουν να πάρουν τα χρήματά τους σε ένα νόμισμα που δε θα έχει αξία».

Διαβάστε ακόμη: 

Γιατί το διπλό νόμισμα θα ήταν εθνική τραγωδία