Πολιτική κρίση στην Ιταλία: Τριγμοί στις αγορές, στο 3,6% το ιταλικό δεκαετές

Πολιτική κρίση στην Ιταλία: Τριγμοί στις αγορές, στο 3,6% το ιταλικό δεκαετές
epa07208837 A trader works on the floor of the New York Stock Exchange at the closing bell in New York, New York, USA, on 04 December 2018. The Dow Jones industrial average lost almost 800 points today, or 3.1%, as investors continued to react to the details of the reported trade deal between the United States and China. EPA/JUSTIN LANE
Σοβεί η πολιτική κρίση στην Ιταλία...

Σοβεί η πολιτική κρίση στην Ιταλία, με τον πρωθυπουργό Μάριο Ντράγκι να υποβάλει εντέλει την παραίτησή του στον πρόεδρο Σέρτζιο Ματαρέλα.

Αιτία παραίτησης ήταν το γεγονός πως κατά τη χθεσινή ψήφο εμπιστοσύνης στη Γερουσία η κυβέρνηση έλαβε μόνον 95 θετικές ψήφους, ενω οι γερουσιαστές που καταψήφισαν την κυβέρνηση ήταν 38.

Στην ψηφοφορία δεν πήραν μέρος τα Πέντε Αστέρια, η Λέγκα και η Φόρτσα Ιτάλια. Υπενθυμίζεται ότι στην ιταλική γερουσία, για την απόλυτη πλειοψηφία, απαιτούνται 158 ψήφοι.

Ως εκ τούτου, ο Μάριο Ντράγκι μετέβη στο προεδρικό μέγαρο Κυρινάλιο για να παραιτηθεί. Εκτός θεαματικών εκπλήξεων, η πιο πιθανή εξέλιξη θα είναι η προκήρυξη πρόωρων βουλευτικών εκλογών για το φθινόπωρο.

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος για Οικονομικά Θέματα Paolo Gentiloni προειδοποίησε ότι μια ανεύθυνη κίνηση κατά του Draghi μπορεί να προκαλέσει την «τέλεια καταιγίδα».

Οι επόμενοι μήνες θα είναι δύσκολοι για την Ιταλία αλλά είμαστε μεγάλη χώρα, τόνισε ο ίδιος.  «Μετά από ένα χρόνο, είδαμε ποιος κατανοεί τη δυναμική της δημοκρατίας μας. Αυτό το Κοινοβούλιο, με επικεφαλής τα Πέντε αστέρια, δεν λύνει τα προβλήματα.

Υπήρξαν τρεις κυβερνήσεις, τρεις διαφορετικές πλειοψηφίες: υπάρχει μία που λειτούργησε; Όχι. Η ιστορία μας δικαίωσε». Αυτό δήλωσε η πρόεδρος των Fratelli d’ Italia, Giorgia Meloni, στο περιθώριο της πρωτοβουλίας «Piazza Italia» στη Ρώμη.

Τριγμοί στο χρηματιστήριο του Μιλάνου – Το 10ετές στο 3,65%… το ελληνικό 10ετές στο 3,49%

Το πολιτικό χάος στην Ιταλία προκαλεί ανησυχία στην Ευρώπη και τριγμούς στις αγορές.

Η απόδοση του 10ετούς ιταλικού ομολόγου εκτοξεύθηκε στο 3,65% από 3,468% χθες, ενώ το χρηματιστήριο του Μιλάνου σημειώνει απώλειες, με τον FTSE MIB στο -2,70% στις 20.687 μονάδες. 

Εν προκειμένω αξίζει να επισημανθεί ότι το ελληνικό 10ετές ομόλογο έχει απόδοση 3,49% και σχεδόν πάντα οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων ήταν υψηλότερες από αυτές των ιταλικών.

Σε αυτό το κλίμα, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 σημειώνει απώλειες 0,16% στις 421,85 μονάδες ενώ ο έτερος πανευρωπαϊκός Stoxx 50 χάνει 0,29%.  Στο υπόλοιπο ταμπλό, ο γερμανικός DAX υποχωρεί κατά 0,42%, ο βρετανικός FTSE 100 διολισθαίνει  0,36% και ο γαλλικός CAC-40 χάνει 0,17%. Στην περιφέρεια, ο ισπανικός IBEX-35 καταγράφει πτώση 0,47%.