Πολιτική κρίση στην Ιταλία: Στις 20/7 το Κοινοβούλιο κρίνει την τύχη της κυβέρνησης Ντράγκι

Πολιτική κρίση στην Ιταλία: Στις 20/7 το Κοινοβούλιο κρίνει την τύχη της κυβέρνησης Ντράγκι
epa07945691 Mario Draghi, President of the European Central Bank (ECB), speaks during a press conference following a meeting of the Governing Council of the European Central Bank, in Frankfurt am Main, Germany, 24 October 2019. EPA/RONALD WITTEK Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, την επόμενη Τετάρτη θα διεξαχθεί συζήτηση στη βουλή και τη Γερουσία και στη συνέχεια ο Ντράγκι θα ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης.

Ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι υπέβαλε χθες Πέμπτη την παραίτησή του στον πρόεδρο της χώρας Σέρτζιο Ματαρέλα εν μέσω κυβερνητικής κρίσης, η οποία όμως δεν έγινε δεκτή.

Τώρα ο Ντράγκι είναι αντιμέτωπος με μία ακόμη ψηφοφορία για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνησή του, από την έκβαση της οποίας θα εξαρτηθεί αν ο κυβερνητικός συνασπισμός του οποίου ηγείται θα μπορέσει να παραμείνει στην εξουσία, μετά την κρίση που προκάλεσε χθες το Κίνημα των 5 Αστέρων.

Η ένταση μεταξύ του Ντράγκι και του Κινήματος των 5 Αστέρων σοβεί εδώ και εβδομάδες, αλλά κλιμακώθηκε όταν το κόμμα ανακοίνωσε ότι οι βουλευτές του δεν θα συμμετάσχουν σε ψηφοφορία στη Γερουσία για την έγκριση ενός πακέτου κρατικής βοήθειας προς εταιρείες και νοικοκυριά που επλήγησαν από τον πόλεμο στην Ουκρανία, ύψους 26 δισεκ. ευρώ.

Στο νομοσχέδιο, το οποίο τελικά εγκρίθηκε, περιλαμβανόταν μια τροπολογία που θα επιτρέψει στην πόλη της Ρώμης να δημιουργήσει ένα τεράστιο αποτεφρωτήριο απορριμμάτων, ένα σχέδιο στο οποίο αντιτίθεται το Κίνημα των 5 Αστέρων

Το κόμμα επικρίνει εδώ και καιρό την κυβέρνηση για μια σειρά θεμάτων, μεταξύ των οποίων η παροχή όπλων στην Ουκρανία, στην οποία είναι αντίθετο, όπως και το μέγεθος και η διανομή κρατικής βοήθειας.

Μέχρι πρόσφατα το Κίνημα των 5 Αστέρων ήταν το μεγαλύτερο στο ιταλικό κοινοβούλιο, αλλά τον προηγούμενο μήνα ο υπουργός Εξωτερικών Λουίτζι ντι Μάιο αποχώρησε από αυτό για να σχηματίσει νέο κόμμα, το «Μαζί για το Μέλλον», παίρνοντας μαζί του περίπου το ένα τρίτο των βουλευτών, γύρω στους 50.

Εξάλλου το κόμμα, το οποίο ήταν ο νικητής των προηγούμενων εκλογών του 2018 με το 32% των ψήφων, δεν έχει σταματήσει να βλέπει τη δημοτικότητά του να πέφτει και πλέον κυμαίνεται στο 10% με 11%.

Από την πλευρά του ο ντι Μάιο έχει δεσμευθεί ότι θα στηρίζει την κυβέρνηση Ντράγκι και κάλεσε όλα τα πολιτικά κόμματα να δείξουν ωριμότητα και να ταχθούν υπέρ του τεχνοκράτη πρωθυπουργού.

Ο Ματαρέλα ζήτησε από τον Ντράγκι, πρώην επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, να σχηματίσει κυβέρνηση εθνικής ενότητας στις αρχές του 2020 προκειμένου η Ιταλία να ξεπεράσει την πανδημία covid-19 και έπεισε σχεδόν όλα τα κόμματα να συμμετάσχουν σε αυτή.

Αν η κυβέρνηση καταρρεύσει, ο ντι Μάιο δήλωσε ότι «δεν θα το πληρώσουν τα κόμματα, αλλά οι πολίτες, οι οικογένειες, οι εταιρείες», ενώ πρόσθεσε ότι οι επιπτώσεις του πολέμου στην Ουκρανία και η ενεργειακή κρίση μπορούν να αντιμετωπιστούν μόνο αν ο Ντράγκι βρίσκεται στην πρωθυπουργία.

Μετά την άρνηση του Ιταλού προέδρου να δεχθεί την παραίτησή του, ο Ντράγκι πρέπει να σχηματίσει νέο κυβερνητικό συνασπισμό, πιθανόν χωρίς τη συμμετοχή του Κινήματος των 5 Αστέρων.

Ακόμη και χωρίς αυτό, μια κυβέρνηση Ντράγκι μπορεί να έχει την πλειοψηφία στο κοινοβούλιο, καθώς έχει τη στήριξη των Σοσιαλδημοκρατών, διάφορων κεντρώων κομμάτων και της ακροδεξιάς Λέγκας.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, την επόμενη Τετάρτη θα διεξαχθεί συζήτηση στη βουλή και τη Γερουσία και στη συνέχεια ο Ντράγκι θα ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης.

«Τώρα έχουμε πέντε ημέρες για να εργαστούμε ώστε το κοινοβούλιο να δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση Ντράγκι και ώστε η Ιταλία να βγει από αυτό το δραματικό σπιράλ», έγραψε στο Twitter ο Ενρίκο Λέτα επικεφαλής του Δημοκρατικού Κόμματος.

Τα δεξιά κόμματα της Ιταλίας, διαισθανόμενα μια ευκαιρία, ζήτησαν να διεξαχθούν πρόωρες εκλογές – με πρώτο τους Αδελφούς της Ιταλίας, το οποίο εμφανίζεται ιδιαίτερα ισχυρό στις δημοσκοπήσεις.

«Με την παραίτηση Ντράγκι αυτή η κοινοβουλευτική περίοδος έχει τελειώσει για τους Αδελφούς της Ιταλίας», δήλωσε η Τζόρτζια Μελόνι επικεφαλής του κόμματος.

Ο Ματαρέλα αρνήθηκε την παραίτηση Ντράγκι προκειμένου να αποφύγει να βυθίσει την Ιταλία σε μια περίοδο αστάθειας. Εξάλλου αντιτίθεται έντονα στο ενδεχόμενο οι βουλευτικές εκλογές, που είναι προγραμματισμένες για το 2023, να διεξαχθούν το φθινόπωρο, παραδοσιακά η περίοδος που οι κυβερνήσεις παρουσιάζουν τον προϋπολογισμό τους για το επόμενο έτος, ο οποίος πρέπει να εγκρίνεται ως το τέλος του χρόνου.