Πολιτική λαίλαπα από τις αποκαλύψεις Βαρουφάκη- Οι επίμαχοι διάλογοι με τον Τσίπρα

Πολιτική λαίλαπα από τις αποκαλύψεις Βαρουφάκη- Οι επίμαχοι διάλογοι με τον Τσίπρα

Όσα γράφει στο νέο βιβλίο του ο Γιάνης Βαρουφάκης. «Πραξικόπημα ή ακόμη και νέο Γουδή», Plan X, Grexit και άλλα πολλά «καίνε» τον πρωθυπουργό. 

Αποκαλυπτικούς διαλόγους κατά τη διάρκεια της πρώτης διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ το 2015 περιγράφει στο βιβλίο του «Adults in the Room» ο Γιάνης Βαρουφάκης.

Αποσπάσματα των διαλόγων αλλά και του βιβλίου που πρόκειται να κυκλοφορήσει στα ελληνικά τον προσεχή Σεπτέμβριο δημοσιεύουν σήμερα «Πρώτο Θέμα», «Βήμα» και «Καθημερινή».

Σύμφωνα με όσα αναφέρει ο ίδιος ο κ. Βαρουφάκης, όλοι οι διάλογοι που παρατίθενται είναι καταγεγραμμένοι με το κινητό του και δεν μπορούν να αμφισβητηθούν.

Ο επίμαχος διάλογος όπως δημοσιεύθηκε στην Καθημερινή

«Τι; Υπάρχουν 16 δισ. ευρώ σε μετρητά παραπεταμένα εδώ κι εκεί και εμείς δεν τα χρησιμοποιούμε για να φορτώσουμε τα ΑΤΜ και να τα κάνουμε να λειτουργούν κανονικά;» φέρεται κατά τον κ. Βαρουφάκη να αναρωτήθηκε ο Πρωθυπουργός, την εβδομάδα πριν το δημοψήφισμα όταν στην Ελλάδα είχαν επιβληθεί capital controls και οι έλληνες ζούσαν με τα 60 ευρώ της ημερήσιας ανάληψης.

Ο ίδιος συνεχίζει: Προσπάθησα να συγκρατήσω τον πρωθυπουργό, εξηγώντας του ότι δεν ήταν δυνατόν να απλώσουν χέρι στα χρήματα γιατί η κατάσχεσή τους θα ήταν κλοπή. «Μα, Γιάνη», διαμαρτυρήθηκε ο Αλέξης, «όταν το παιδί μου πεθαίνει της πείνας κι εγώ δεν έχω μία, έχω το ηθικό δικαίωμα να κλέψω ένα κουτί γάλα. Δεν είναι μια παρόμοια κατάσταση αυτή που ζούμε;».

«Από πότε η κλοπή περιλαμβάνεται στο οπλοστάσιο της Αριστεράς;» ρώτησα. Τότε ο Φλαμπουράρης όρμησε να υπερασπιστεί τον προστατευόμενό του. «Εχουμε κάθε δικαίωμα», ούρλιαξε, «να πάρουμε αυτά τα λεφτά και να δώσουμε τέλος στο μαρτύριο του κόσμου».

Στο ίδιο βιβλίο, ο κ. Βαρουφάκης επιμένει ότι ο ίδιος ο Πρωθυπουργός του ζήτησε να προετοιμάσει ένα σχέδιο για την επόμενη ημέρα της χώρας μετά από ενδεχόμενη έξοδό της από την Ευρωζώνη: «Θα χρειαστεί να συγκροτήσεις μια ομάδα για να προετοιμαστούμε, σε περίπτωση που μας ωθήσουν εκτός Ευρωζώνης. Να αρχίσεις δουλειά σύντομα πάνω σε αυτό». «Θα το κάνω, Αλέξη», απάντησα. Αυτή ήταν η γέννηση του σχεδίου που θα γινόταν γνωστό σαν Plan X, το οποίο θα ετίθετο σε εφαρμογή μόνο εάν και αφότου το Βερολίνο και η ΕΚΤ έθεταν σε εφαρμογή το δικό τους Plan Z που θα έσπρωχνε την Ελλάδα από τον γκρεμό και προς το Grexit.

Ενδιαφέρον έχουν επίσης οι αναφορές Βαρουφάκη για το βράδυ του δημοψηφίσματος, όταν και υποστηρίζει ότι ο Αλέξης Τσίπρας παρουσιαζόταν εκφράζοντας φόβους για «πραξικόπημα ή ακόμη και νέο Γουδή».

Αξίζει να σημειωθεί, ότι ο κ. Βαρουφάκης αφήνει, σαφώς, να εννοηθεί ότι όσα μεταφέρει ως διαλόγους προέρχονται όχι μόνον από τις αναλυτικές σημειώσεις που κρατούσε αλλά και από ηχογραφήσεις των συνομιλιών του μέσω του κινητού του τηλεφώνου.

Κανένα σχόλιο από το Μαξίμου

Ενώ το Μέγαρο Μαξίμου τηρεί σιγή ιχθύος, κορυφαία στελέχη της κυβέρνησης επιχειρούν να υποβαθμίσουν το θέμα.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο κ. Παπαδημούλης που μέσω twitter, παίρνει αποστάσεις από τον κ. Λαφαζάνη, γράφοντας πως το σχέδιο για δραχμή δεν ήταν και σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ αποδίδει τις αποκαλύψεις του πρώην κορυφαίου υπουργού της κυβέρνσης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ κ. Βαρουφάκη σε προσπάθεια «αυτοπροβολής» του.

Συγκεκριμένα γράφει ο κ. Ππαδημούλης στο twiiter:

«Dim. Papadimoulis‏@papadimoulis

Το σχέδιο Λαφαζάνη για δραχμή, δεν ήταν ποτέ η επιλογή του ΣΥΡΙΖΑ. Ο δε Βαρουφάκης απλά αυτοπροβάλλεται με τη συνδρομή ΝΔ κ φιλικών της ΜΜΕ».

Στην αντεπίθεση η ΝΔ

Με ανακοίνωση της η ΝΔ στρέφει τα πυρά της προσωπικά στον Αλέξη Τσίπρα ζητώντας του να σταματήσει να σιωπά και να πάρει θέση.

Στην ανάγκη σύστασης Εξεταστικής Επιτροπής που θα διερευνήσει «τα σχέδια εξόδου από το ευρώ» το πρώτο εξάμηνο του 2015, επιμένει η αξιωματική αντιπολίτευση με ανακοίνωση που εξέδωσε με αφορμή τις δηλώσεις των Γιάνη Βαρουφάκη και Παναγιώτη Λαφαζάνη, και αναφέρει ότι «ο κ. Τσίπρας οφείλει να πάψει να σιωπά»

«Οι κκ Βαρουφάκης και Λαφαζάνης περιέγραψαν με σαφήνεια τα σχέδια της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ για έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη», αναφέρει στην ανακοίνωσή της η ΝΔ και ισχυρίζεται: «Αν αυτά υλοποιούνταν έως το τέλος, η χώρα θα οδηγούνταν σε δραματικές καταστάσεις τύπου Βενεζουέλας με απρόβλεπτες κοινωνικές συνέπειες. Όλα αυτά, σε κάθε περίπτωση, θα διερευνηθούν από Εξεταστική Επιτροπή στη Βουλή».

Η ΝΔ όμως κάνει και έκκληση στη Δικαιοσύνη να παρέμβει. Αναφέρει συγκεκριμένα στην ανακοίνωσή της: «Τα στοιχεία που δημοσιεύονται απαιτούν και τη διερεύνηση από την πλευρά της Δικαιοσύνης. Είναι χρέος της να παρέμβει, να επιτελέσει το καθήκον της και να συμβάλλει στην αποκάλυψη ολόκληρης της αλήθειας».

Η ανακοίνωση καταλήγει με επίθεση στην κυβέρνηση: «Οι πολίτες το απαιτούν, καθώς συνειδητοποιούν ότι εκείνοι πληρώνουν για πολλά χρόνια τα σπασμένα μιας ιδεοληπτικής και ανίκανης κυβέρνησης».

Στο ίδιο μήκος κύματος και η ανακοίνωση από το Ποτάμι. Ο εκπρόσωπος του κόμματος κ. Τσιόδρας αναφέρει στη δήλωση του πως «ο κ.Τσίπρας μέχρι τώρα έχει αποφύγει να μιλήσει για όσα αδιανόητα αποκαλύπτει κατά καιρούς ο κ.Βαρουφάκης. Τώρα δεν δικαιούται να σιωπά».

Διαβάστε επίσης: Απάντηση ΣΥΡΙΖΑ: «ΝΔ και “τρόικα εσωτερικού”, οι καλύτεροι διαφημιστές του κ. Βαρουφάκη»