Πολιτική θύελλα στις ΗΠΑ και μύδροι εναντίον του Ντόναλντ Τραμπ

Πολιτική θύελλα στις ΗΠΑ και μύδροι εναντίον του Ντόναλντ Τραμπ

Σφοδρή κριτική στον πρόεδρο των ΗΠΑ μετά τη συνάντηση με τον Βλάντιμιρ Πούτιν - Τι λένε ΜΜΕ και βουλευτές. 

Ο Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής Λίντσεϊ Γκρέιαμ, από τα πλέον υψηλόβαθμα στελέχη του κόμματος και μέλος της Επιτροπής Ενόπλων Δυνάμεων της Γερουσίας, υποστήριξε σήμερα ότι η «απόδοση» του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ στην κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Ρώσο ομόλογό του, Βλαντιμίρ Πούτιν, θα στείλει στη Μόσχα ένα μήνυμα «αδυναμίας».

«Χαμένη ευκαιρία από τον πρόεδρο Τραμπ» χαρακτήρισε ο Γκρέιαμ, με ανάρτησή του στο Twitter, το γεγονός ότι ο πρόεδρος Τραμπ δεν επέρριψε ευθύνες στη Ρωσία για την ανάμιξή της στις εκλογές του 2016 και δεν έστειλε μια «ισχυρή προειδοποίηση» προς τη Μόσχα για τη στάση της σε μελλοντικές εκλογικές διαδικασίες.

«Αυτή η απάντηση από τον πρόεδρο Τραμπ θα θεωρηθεί από τη Ρωσία ως ένδειξη αδυναμίας και θα δημιουργήσει πολλά περισσότερα προβλήματα απ’ όσα επιλύει», πρόσθεσε.

«Επαίσχυντες» χαρακτήρισε τις δηλώσεις που έκανε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ στο Ελσίνκι ο Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής Τζεφ Φλέικ.

«Ποτέ δεν πίστευα ότι κάποια μέρα θα έβλεπα τον Αμερικανό πρόεδρό μας να στέκει στο ίδιο βάθρο με τον Ρώσο πρόεδρο και να επιρρίπτει ευθύνες στις Ηνωμένες Πολιτείες για τη ρωσική επιθετικότητα. Αυτό είναι αισχρό» έγραψε ο Φλέικ στο Twitter.

Ο Τραμπ δήλωσε ότι θεωρεί υπεύθυνες τόσο τις ΗΠΑ όσο και τη Ρωσία για τις τεταμένες σχέσεις τους τις οποίες, όπως είπε, προσπαθεί τώρα να βελτιώσει.

Η Ουάσινγκτον επέβαλε κυρώσεις στη Ρωσία μετά την προσάρτηση της Κριμαίας το 2014 καθώς και για τις κυβερνοεπιθέσεις κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας στις ΗΠΑ το 2016.

Μακέιν: «Τραγικό λάθος» η συνάντηση του Τραμπ με τον Πούτιν

«Τραγικό λάθος» χαρακτήρισε τη συνάντηση του προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, ο Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής και πρώην υποψήφιος πρόεδρος Τζον Μακέιν, τονίζοντας ότι ο Τραμπ «απέτυχε να υπερασπιστεί» την Αμερική.

Επιπλέον, ο γερουσιαστής της Αριζόνα τόνισε ότι η συνάντηση των δύο ηγετών στο Ελσίνκι αποτελεί ένα νέο «ιστορικό χαμηλό» στην ιστορία των Ηνωμένων Πολιτείων, προσθέτοντας ότι ο Αμερικανός πρόεδρος απέτυχε να πει την αλήθεια για έναν εχθρό της χώρας.

«Μιλώντας εκ μέρους της Αμερικής στον κόσμο, ο πρόεδρος μας απέτυχε να υπερασπιστεί όλα αυτά που μας κάνουν αυτούς που είμαστε – μία δημοκρατία ελευθέρων ανθρώπων, αφιερωμένη στην υπόθεση της ελευθερίας εντός και εκτός συνόρων», υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο γερουσιαστής στην ιδιαίτερα σκληρή γραπτή ανακοίνωση του.

Επίσης, σημείωσε ότι η ομιλία του Τραμπ κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου που είχε με τον Ρώσο ομόλογο του συνιστά μία από τις «πιο αισχρές παραστάσεις Αμερικανού προέδρου στην πρόσφατη ιστορία» και εξέφρασε την άποψη ότι ο Τραμπ όχι μόνο δεν μπορούσε, αλλά δεν ήθελε να σταθεί απέναντι στον Πούτιν.

Ο Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής έκανε ακόμη λόγο για «συνειδητή επιλογή του Τραμπ να υπερασπιστεί έναν τύραννο», τονίζοντας ότι οι δύο ηγέτες φάνησε να μιλούν βάσει του «ίδιου σεναρίου».

Eπίθεση και από Δημοκρατικούς σε υψηλούς τόνους

Πολλοί Δημοκρατικοί εξαπέλυσαν επίσης μύδρους εναντίον του Τραμπ. «Ο Ντόναλντ Τραμπ είχε την ευκαιρία να εναντιωθεί στον Πούτιν. Σήμερα, λιγότερες από 72 ώρες μετά την παραπομπή 12 νέων Ρώσων από το υπουργείο Δικαιοσύνης για την επίθεση στις εκλογές του 2016, κατηγορεί… τις δύο χώρες», σχολίασε η επικεφαλής των Δημοκρατικών στη Βουλή των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι. «Ο Τραμπ εξακολουθεί να πουλάει τις ΗΠΑ στον Πούτιν και τη Ρωσία» και «η αποτυχία υπεράσπισης των Ηνωμένων Πολιτειών αγγίζει την προδοσία», τόνισε ο βουλευτής Τζίμι Γκόμεζ.

Και ο επικεφαλής των Δημοκρατικών στη Γερουσία, Τσακ Σούμερ, είπε ότι οι ενέργειες του Τραμπ «ενίσχυσαν τους αντιπάλους μας ενώ αποδυνάμωσαν τις άμυνές μας και εκείνες των συμμάχων μας». «Το να συντάσσεται ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών με τον πρόεδρο Πούτιν ενάντια στις αμερικανικές υπηρεσίες επιβολής του νόμου, τους Αμερικανούς αξιωματούχους του αμυντικού τομέα και τις αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών είναι απερίσκεπτο, επικίνδυνο και άτολμο. Ο πρόεδρος θέτει τον εαυτό του πάνω από τη χώρα», τόνισε.

Ακόμη πιο σκληρή ήταν η δήλωση του Δημοκρατικού βουλευτή Άνταμ Σιφ, που έγραψε στο Twitter: «Ο πρόεδρος Τραμπ μόλις επιτέθηκε στις υπηρεσίες πληροφοριών και τις υπηρεσίες επιβολής του νόμου επειδή έκαναν τη δουλειά τους, ενώ στεκόταν δίπλα σε έναν δικτάτορα που παρενέβη στις εκλογές μας για να βοηθήσει να εκλεγεί ο Τραμπ». Και συνέχισε: «Ο Πούτιν θα το εκλάβει ως πράσινο φως για να παρέμβει (στις εκλογές) το 2018»

Πώς εξελίχθηκε η συνάντηση

Οι κατ’ ιδίαν συνομιλίες των δύο προέδρων διήρκεσαν περισσότερο από δύο ώρες , ενώ εν συνεχεία στο γεύμα εργασίας που επακολούθησε συμμετείχαν και άλλα μέλη των δύο αντιπροσωπειών. Από ρωσική πλευράς συμμετείχαν ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, ο εκπρόσωπος τύπου του Ρώσου προέδρου Ντμίτρι Πεσκόφ, ο σύμβουλος του Ρώσου προέδρου Γιούρι Ουσακόφ. Από αμερικανικής πλευράς συμμετείχαν ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικλ Πομπέο, ο σύμβουλος επι θεμάτων εθνικής ασφάλειας του Αμερικανού προέδρου Τζον Μπόλτον. Οι συνομιλίες αυτές διήρκεσαν περίπου δύο ώρες.

Οι συνομιλίες μας αντικατοπτρίζουν την επιθυμία μας για αποκατάσταση της εμπιστοσύνης, υπογράμμισε ο Βλαντίμιρ Πούτιν κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου με τον Ντόναλντ Τραμπ. Διανύουμε μια δύσκολη περίοδο στις μεταξύ μας σχέσεις, επισήμανε ο Ρώσος πρόεδρος, τονίζοντας ότι δεν υπάρχουν αντικειμενικοί λόγοι για αυτές τις δυσκολίες κι ότι ο Ψυχρός Πόλεμος έχει τελειώσει. Αντιμετωπίζουμε νέες προκλήσεις όπως η τρομοκρατία, τα παγκόσμια οικονομικά προβλήματα, σημείωσε ο ίδιος.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι είχε έναν πολύ παραγωγικό διάλογο με τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντιμίρ Πούτιν, σημειώνοντας ότι οι συνομιλίες ήταν πολύ καλές. Ο εποικοδομητικός διάλογος με τη Ρωσία ανοίγει νέους δρόμους για την ειρήνη, τόνισε, λέγοντας χαρακτηριστικά “η σχέση μας έχει αλλάξει”. Όπως δήλωσε, μίλησε για αρκετή ώρα με τον Πούτιν για τη φερόμενη ανάμιξη της Ρωσίας στις αμερικανικές εκλογές,

Η διπλωματία, η συνεργασία είναι προτιμότερες από τη σύγκρουση και την εχθρότητα, πρόσθεσε.

Ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι η σημερινή συνάντηση με τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντιμίρ Πούτιν ήταν το ξεκίνημα μιας μακρόχρονης διαδικασίας με ισχυρό διάλογο με τη Ρωσία.

Όπως είπε “έχουμε την ευκαιρία να κάνουμε κάποια σπουδαία πράγματα μαζί με τη Ρωσία”, σημειώνοντας ότι και οι δύο χώρες ευθύνονται για την κατάσταση της σχέσης τους.

Παράλληλα υπογράμμισε τη σημασία άσκησης πίεσης ενάντια στο Ιράν και δήλωσε βέβαιος ότι ο Πούτιν και η Ρωσία επιθυμούν να δώσουν ένα τέλος στη ταχεία εξάπλωση των πυρηνικών όπλων.

Ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι η έρευνα των αμερικανικών αρχών για τη φερόμενη ρωσική ανάμιξη στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές του 2016 είναι μια καταστροφή για τις ΗΠΑ, σημειώνοντας ότι δεν υπήρχε καμία συμπαιγνία, «δεν γνωρίζω τον πρόεδρο για να συνεργήσω μαζί του».

Ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος είπε εκ νέου ότι δεν υπήρχε «καμία συμπαιγνία» στην αμερικανική προεδρική εκστρατεία. «Κέρδισα εύκολα τη Χίλαρι Κλίντον», είπε. «Διεξάγαμε μια εξαιρετική εκστρατεία και για αυτό είμαι πρόεδρος», πρόσθεσε.

Δεν βλέπω κανένα λόγο γιατί η Ρωσία μπορεί να παρενέβη στις αμερικανικές εκλογές, δήλωσε ο πρόεδρος Τραμπ, σημειώνοντας ότι ο Ρώσος πρόεδρος Πούτιν διέψευσε κατηγορηματικά τη φερόμενη ανάμιξη της Μόσχας στις εκλογές των ΗΠΑ του Νοεμβρίου του 2016.

Χαρακτήρισε απίθανη την προσφορά του Πούτιν να βοηθήσει στις έρευνες για τη φερόμενη ανάμιξη της Μόσχας. Πρόσθεσε ότι αυτό που συνέβη με τα emails της Χίλαρι Κλίντον είναι ντροπή.

Βλ. Πούτιν: Οι συνομιλίες με τον Τραμπ ήταν ειλικρινείς, χρήσιμες

Οι συνομιλίες με τον Ντόναλντ Τραμπ ήταν ειλικρινείς, χρήσιμες, δήλωσε ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν κατά την έναρξη της συνέντευξης τύπου με τον Αμερικανό ομόλογό του στο Ελσίνκι Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε ότι έκανε συγκεκριμένες προτάσεις αναφορικά με τον έλεγχο των εξοπλισμών στη συνάντηση που είχε σήμερα με τον Αμερικανό ομόλογό του στο Ελσίνκι.

“Πιστεύω ότι είναι σημαντικό να ξεκινήσουμε διάλογο για την ισορροπία των πυρηνικών όπλων”, είπε ο Ρώσος ηγέτης. Πρόσθεσε ότι η Μόσχα θεωρεί ότι πρέπει οι δύο πλευρές να συνεργαστούν για την επέκταση της συνθήκης START. Οι θέσεις μας δεν συμφωνούν επί όλων των θεμάτων, επιβεβαίωσε ο ίδιος, τονίζοντας ωστόσο ότι οι συνομιλίες διεξήχθησαν σε καλό κλίμα. Ελπίζω, είπε ο ίδιος, ότι πλέον κατανοούμε καλύτερα ο ένας τον άλλο. Σύμφωνα με τον Βλαντίμιρ Πούτιν, ΗΠΑ και Ρωσία δεν μπορούν να επιλύσουν όλα τα προβλήματα αλλά “κάναμε ένα πρώτο βήμα”.

Υπάρχουν οι συνθήκες για μια αποτελεσματική συνεργασία στο θέμα της Συρίας, πρόσθεσε ο Ρώσος ηγέτης.

Αναφορικά με τις εξελίξεις με τη Βόρεια Κορέα, ο επικεφαλής του ρωσικού κράτους δήλωσε ότι η πρόοδος που έχει επιτευχθεί οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην εμπλοκή του Ντόναλντ Τραμπ.

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν είπε επίσης ότι ο Αμερικανός πρόεδρος έδωσε ιδιαίτερη σημασία στο θέμα της ασφάλειας του Ισραήλ.

Σχετικά με το Ιράν, ο Βλαντίμιρ Πούτιν σημείωσε ότι η Ουάσιγκτον γνωρίζει τη θέση μας για τη συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης, ενώ για την Ουκρανία τόνισε ότι η Ουάσιγκτον θα μπορούσε να πείσει το Κίεβο να συμμορφωθεί με την ειρηνευτική συμφωνία του Μινσκ.

Πούτιν και Τραμπ συζήτησαν και το θέμα της φερόμενης ρωσικής ανάμειξης στις αμερικανικές εκλογές. Ο πρόεδρος της Ρωσίας υπογράμμισε ότι η χώρα του δεν αναμείχθηκε ποτέ.

Ο Τράμπ έκλεισε το μάτι στον Πούτιν

Οι περισσότεροι ξένοι δημοσιογράφοι που καλύπτουν την συνάντηση κορυφής μεταξύ του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ και του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, είναι βέβαιοι ότι είδαν τον Αμερικανό πρόεδρο να κλείνει το μάτι στο Ρώσο ομόλογο του, πριν την έναρξη της συνάντησης τους στο Ελσίνκι, παρότι μερικοί συνάδελφοι τους δεν είχαν την ίδια βεβαιότητα.

Η στιγμή που προκάλεσε τις συζητήσεις στο κέντρο τύπου, στο οποίο έχουν συγκεντρωθεί εκατοντάδες δημοσιογράφοι απ’ όλο τον κόσμο, ήταν εκείνη όταν ο Πούτιν και ο Τραμπ εμφανίσθηκαν ενώπιον των δημοσιογράφων για να κάνουν τις πρώτες τους δηλώσεις πριν την έναρξη των τετ-α-τετ συνομιλιών τους στο προεδρικό μέγαρο του Ελσίνκι. Στο πλάνο της κάμερας στο οποίο απεικονίζεται την εμφάνιση τους αυτή, φαίνεται ο Αμερικανός πρόεδρος , ενώ κάθεται στα δεξιά του Πούτιν, στρέφει κάποια στιγμή το βλέμμα του προς τον Ρώσο πρόεδρο και μοιάζει σαν να του κλείνει το μάτι.

Μια πρόχειρη δημοσκόπηση που έκανε ο ανταποκριτής του ρωσικού πρακτορείου TASS μεταξύ των δημοσιογράφων που καλύπτουν την συνάντηση, έδειξε ότι οι περισσότεροι δεν αμφιβάλλουν για το ότι ο Τραμπ έκλεισε το μάτι στον Πούτιν, αν και υπήρξαν και κάποιοι άλλοι συνάδελφοι τους που εξέφρασαν τις αμφιβολίες για το αν όντως ο Τράμπ έκλεισε το μάτι στον Πούτιν.

Η μπάλα … στην Μελάνια

Στο τέλος της συνέντευξης ο Βλαντιμίρ Πούτιν δώρισε μία επίσημη μπάλα από το Μουντιάλ της Ρωσίας, στον Ντόναλντ Τραμπ, που τόσο επαίνεσε ο Αμερικανός Πρόεδρος ως την καλύτερη ανάλογη διοργάνωση όλων των εποχών.


Στην συνέχεια και μέχρι να ολοκληρωθεί η συνέντευξη ο Ντόναλντ Τραμπ … έκανε πάσα την μπάλα στην Πρώτη Κυρία των Ηνωμένων Πολιτειών, που έκανε άψογο κοντρόλ, στο αναπάντεχο δώρο.