Πολιτικοί «τριγμοί» από το αντιρατσιστικό – Αναβολή της συζήτησης στη Βουλή

Πολιτικοί «τριγμοί» από το αντιρατσιστικό – Αναβολή της συζήτησης στη Βουλή

Για την 1η Σεπτεμβρίου μετατέθηκε η συζήτηση στη Βουλή - Για το «πιο παγωμένο» νομοσχέδιο των τελευταίων χρόνων κάνει λόγο ο ΣΥΡΙΖΑ.

«Λόγω εκτάκτου κωλύματός μου, παρακαλώ να αναβληθεί η συζήτηση των ανωτέρων σχεδίων νόμων (σ.σ. αντιρατσιστικό νομοσχέδιο και κύρωση της Συμφωνίας για την Ίδρυση Διεθνούς Ακαδημίας κατά της Διαφθοράς ως Διεθνούς Οργανισμού) και να προσδιορισθεί νέα συζήτηση το συντομότερο δυνατόν, και αν είναι εφικτό, τη Δευτέρα 1η Σεπτεμβρίου».

Με την παραπάνω επιστολή του προς τον Πρόεδρο της Βουλής, ο υπουργός Δικαιοσύνης., Χαράλαμπος Αθανασίου, ζήτησε και απέσπασε σήμερα την αναβολή της συζήτησης του αντιρατσιστικού νομοσχεδίου στο Β΄ Θερινό Τμήμα της Βουλής.

Υπενθυμίζεται πως το νομοσχέδιο για την καταπολέμηση εκδηλώσεων ρατσισμού και ξενοφοβίας μέσω του ποινικού δικαίου, αναδιατυπωμένο προκειμένου να καλύψει ενστάσεις που είχε διατυπώσει η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας, είχε δρομολογηθεί να συζητηθεί στο Β΄Θερινό Τμήμα της Βουλής την ερχόμενη Τρίτη. Προχθές, ωστόσο, 38 βουλευτές της ΝΔ με επιστολή τους, ζητούσαν να προστεθεί στο νομοσχέδιο, διάταξη που να ποινικοποιεί την αμφισβήτηση της «Γενοκτονίας των Χριστιανών της Ανατολής (Ποντίων, Μικρασιατών, Αρμενίων, Ασσυρίων)», και σε άλλη διατύπωσή τους, της «Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, της Μικράς Ασίας και της Θράκης», κατά τα πρότυπα της ποινικοποίησης της άρνησης του Ολοκαυτώματος των Εβραίων, στην οποία προβαίνει το νομοσχέδιο.

Σε σημερινή τους ανακοίνωση, εννέα ανεξάρτητοι βουλευτές (Γιαταγάνα, Καπερνάρος, Κασαπίδης, Μουτσινάς, Μπόλαρης, Νικολόπουλος, Νταβρής και Σταυρογιάννης), στηλιτεύουν την απουσία αναφοράς στις «γενοκτονίες των Ποντίων, των Αρμενίων και των Ελλήνων της Μ. Ασίας» χαρακτηρίζοντας το νομοσχέδιο «κατάπτυστη και αντεθνική υπαγόρευση από τους γνωστούς-άγνωστους υποβολείς».

Έντονη η αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ
«Το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο κινδυνεύει να μείνει στην ιστορία ως το πιο παγωμένο” -για να μην πω “κατεψυγμένο”- και αποσυρμένο νομοσχέδιο όλων των τελευταίων χρόνων», δήλωσε η βουλευτής της αξιωματικής αντιπολίτευσης Βασιλική Κατριβάνου, η οποία επανέλαβε τη θέση του Τμήματος Δικαιωμάτων του κόμματος ότι «η θέσπιση αντιρατσιστικής νομοθεσίας ήταν ένα βήμα απαραίτητο (παρά τα σοβαρά προβλήματα, ελλείψεις και αδυναμίες του συγκεκριμένου νομοσχεδίου), καθώς θα έδινε ένα μήνυμα στην κοινωνία: ότι η πολιτεία θεωρεί προτεραιότητα την αντιμετώπιση του ρατσισμού».

«Μοιάζει όμως ότι η συγκυβένηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ θέλει να στείλει διαφορετικά μηνύματα στην κοινωνία: ότι η πάταξη του ρατσισμού είναι πολυτέλεια, αν όχι ανεπιθύμητη, γι’ αυτήν, και μπορεί να αναβάλλεται διαρκώς. Φαίνεται έτσι ότι, σε αρμονία με την πολιτική της (βλ. «Ξένιος Δίας», παράταση της κράτησης μεταναστών επ’ αόριστον και πέραν του δεκαοχτάμηνου) δυσκολεύεται να εισάγει ακόμα και αυτό το καθυστερημένο και ελλιπές νομοσχέδιο» τόνισε η κ. Κατριβάνου.

«Ο κ. Μπαλτάκος, ο οποίος δήλωσε χθες ότι “το συγκεκριμένο νομοσχέδιο αποτελεί νομικό έκτρωμα επιστροφής στον σκοταδισμό του μεσαίωνα”, λοιπόν, και το πνεύμα του, ζουν και βασιλεύουν – και αυτά είναι που μας επιστρέφουν στον Μεσαίωνα! Εναπόκειται πλέον στο αντιρατσιστικό κίνημα, στις δυνάμεις της Αριστεράς και της δημοκρατίας, σε κάθε ευαίσθητο πολίτη να παλέψουν ενάντια στον ρατσισμό και για την άμεση θέσπιση ενός αποτελεσματικού αντιρατσιστικού νόμου», κατέληξε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

ΔΗΜΑΡ: Όχι σε νέα αναβολή
«Η νέα μετάθεση της ημερομηνίας κατάθεσης του αντιρατσιστικού νομοσχεδίου στη Βουλή, προδίδει τις έντονες προσπάθειες που καταβάλλουν συντηρητικοί θύλακες στο εσωτερικό της ΝΔ, να αποτρέψουν την ψήφιση μιας σύγχρονης αντιρατσιστικής νομοθεσίας» τονίζει σε ανακοίνωσή της η ΔΗΜΑΡ.

«Η έκρηξη των ρατσιστικών και νεοναζιστικών πρακτικών στη χώρα» επισημαίνει η Δημοκρατική Αριστερά «δεν αφήνει άλλα περιθώρια ταλαντεύσεων, παλινωδιών και υπαναχωρήσεων. Καθένας αναλαμβάνει τις ευθύνες του. Το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο πρέπει να συζητηθεί και να ψηφιστεί».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε ακόμη:

Η αναζήτηση των 180 συνεχίζεται

ωΜε το «όπλο» παρά πόδας οι «γαλάζιοι» βουλευτές