Πολιτικό αδιέξοδο και στην Ιρλανδία μετά τις εκλογές

Πολιτικό αδιέξοδο και στην Ιρλανδία μετά τις εκλογές
AppleMark

Ο νυν κυβερνητικός συνασπισμός δεν κατορθώνει να συγκεντρώσει την πλειοψηφία των βουλευτικών εδρών.

Πολιτικό αδιέξοδο προμηνύει το αποτέλεσμα των exit polls στην Ιρλανδία, καθώς ο νυν κυβερνητικός συνασπισμός δεν κατορθώνει να συγκεντρώσει την πλειοψηφία των βουλευτικών εδρών, προκειμένου να συγκροτήσει αυτοτελή κυβέρνηση.

Το κόμμα του πρωθυπουργού Εντα Κένι αναδεικνύεται πρώτο στις βουλευτικές εκλογές που διεξήχθησαν χθες στην Ιρλανδία αλλά με ποσοστό σαφώς χαμηλότερο σε σχέση με τις προηγούμενες εκλογές, ενώ το Εργατικό Κόμμα, εταίρος του στον κυβερνητικό συνασπισμό, καταρρέει, γεγονός που εκμηδενίζει την πιθανότητα των δύο κομμάτων να παραμείνουν στην εξουσία, σύμφωνα με δημοσκόπηση του δημόσιου ραδιοτηλεοπτικού δικτύου RTE.

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση που πραγματοποιήθηκε στην έξοδο των εκλογικών τμημάτων σε δείγμα 4.283 ψηφοφόρων σε όλη τη χώρα, το Φίνε Γκάελ λαμβάνει 24,8% (-11 μονάδες σε σχέση με το 2011), το Εργατικό Κόμμα, εταίρος του στο συνασπισμό, καταρρέει με 7,4% (-12 μονάδες).

Το κεντροδεξιό Φιάνα Γκάιλ ενισχύει τη δύναμή του κατά 4,5 μονάδες και αυξάνει το ποσοστό του στο 21,8% όπως και το αριστερό εθνικιστικό κόμμα Σιν Φέιν που λαμβάνει 16%, με αύξηση της δύναμής του κατά 6 μονάδες.