Πολιτικό θρίλερ στη Γερμανία: Δεν υπάρχει πράσινο φως λέει ο Σουλτς και διαψεύδει την Bild

Πολιτικό θρίλερ στη Γερμανία: Δεν υπάρχει πράσινο φως λέει ο Σουλτς και διαψεύδει την Bild

Η κατάσταση περιπλέκεται ακόμη περισσότερο μετά τη συνάντηση των αρχηγών των κομμάτων με τον πρόεδρο της γερμανικής δημοκρατίας.

Την πληροφορία που μετέδωσε νωρίτερα σήμερα η εφημερίδα «Bild» και ήθελε τους αρχηγούς των τριών κομμάτων του «μεγάλου» συνασπισμού να έχουν συμφωνήσει να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης, διέψευσε ο αρχηγός του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD) Μάρτιν Σουλτς, αφήνοντας όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά και επισημαίνοντας ότι όλες οι πιθανότητες θα εξεταστούν στα όργανα του κόμματος.

«Συζητήσαμε στην ηγεσία του SPD εντατικά την κατάσταση και μετά την χθεσινή συνάντηση με τον Ομοσπονδιακό Πρόεδρο. Υπήρξε ευρεία στήριξη στο να μην αποκλειστεί καμία επιλογή για τον σχηματισμό κυβέρνησης. Έχουμε μια υπηρεσιακή κυβέρνηση, δεν έχουμε πίεση χρόνου», δήλωσε ο κ. Σουλτς και πρόσθεσε ότι «δεν υπάρχει αυτοματισμός για τον σχηματισμό κυβέρνησης». Το προεδρείο του κόμματος θα συζητήσει την Δευτέρα, σχετικά με το ποια πρόταση θα υποβληθεί στο Συνέδριο του SPD, το οποίο ξεκινάει την Πέμπτη, συνέχισε, για να διαψεύσει κατηγορηματικά τις πληροφορίες που είχαν κυκλοφορήσει νωρίτερα: «Την είδηση “πράσινο φως για διαπραγματεύσεις μεγάλου συνασπισμού” την διαψεύδω ξεκάθαρα, είναι απλούστατα λάθος. Επειδή φαίνεται να προέρχονται από κύκλους της Χριστιανικής Ένωσης, μόλις μίλησα τηλεφωνικώς και με την κυρία Μέρκελ για αυτό και της είπα ότι κάτι τέτοιο είναι απαράδεκτο. Ένα είναι σαφές: όποιος κυκλοφορεί λανθασμένες ειδήσεις καταστρέφει την εμπιστοσύνη».

Έχουμε πολλές επιλογές για τον σχηματισμό κυβέρνησης, θα μιλήσουμε για κάθε πιθανή επιλογή, επισήμανε ο αρχηγός του SPD. «Αυτό ακριβώς θα προτείνω στο προεδρείο του SPD την Δευτέρα. Ένα είναι σαφές, όλα τα βήματα θα τα αποφασίσουμε σε στενό συντονισμό μεταξύ ηγεσίας του κόμματος και της Κοινοβουλευτικής Ομάδας τις επόμενες ημέρες», κατέληξε.

Δημοσκόπηση Bild: Mόνο 22% των Γερμανών επιθυμεί νέο μεγάλο συνασπισμό

 

Καρφιά από το CDU για τη στάση Σουλτς

Η Χριστιανοδημοκρατική Ενωση (CDU) της Άνγκελα Μέρκελ ανακοίνωσε ότι είναι έτοιμη να συζητήσει με τους Σοσιαλδημοκράτες (SPD) τον σχηματισμό «σταθερής» κυβέρνησης για την έξοδο της χώρας από το πολιτικό αδιέξοδο, δείχνοντας έτσι την προτίμησή της για τον σχηματισμό «μεγάλου συνασπισμού».

«Η CDU είναι διατεθειμένη να διεξαγάγει σοβαρές συζητήσεις για τον σχηματισμό σταθερής κυβέρνησης», δήλωσε ο γενικός γραμματέας της Ενωσης στο Βερολίνο, τη στιγμή που οι Σοσιαλδημοκράτες αρνούνται στο χρονικό σημείο αυτό να δεσμευθούν προς την ίδια κατεύθυνση και σπεύδουν να δηλώσουν ότι θα συζητήσουν «όλες τις εναλλακτικές».

 

Ο Μάρτιν Σουλτς δήλωσε στην καγκελάριο Μέρκελ ότι, για να μπορεί να υπολογίζει στην υποστήριξη του SPD, πρέπει να σταματήσει να αντιτάσσεται στις προτάσεις του προέδρου της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν για την μεταρρύθμιση της Ευρωπαϊκής Ενωσης και της Ευρωζώνης.

Ως προς αυτό το σημείο, ο γενικός γραμματέας της CDU παρατήρησε ότι οι συντηρητικοί προσέρχονται στις συνομιλίες χωρίς όρους.

Η Χριστιανοδημοκρατική Ενωση είναι έτοιμη να ξεκινήσει συνομιλίες για τον σχηματισμό μεγάλου συνασπισμού με το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD) μετά τη χθεσινοβραδυνή συνάντηση Μέρκελ-Ζεεχόφερ-Σουλτς υπό την αιγίδα του προέδρου της Γερμανίας Φρανκ-Βάλτερ Στάινμάιερ για την άρση του πολιτικού αδιεξόδου, δήλωσε υψηλόβαθμο στέλεχος της CDU.

«Τώρα εναπόκειται στο SPD να ξεκαθαρίσει την κατάσταση», δήλωσε ο Κλάους Σούλερ, προσθέτοντας ότι οι συντηρητικοί σέβονται την προσέγγιση του προέδρου του SPD Μάρτιν Σουλτς που θέλει να συζητήσει περί του πρακτέου πρώτα στο συνέδριο του κόμματός του τη Δευτέρα.

«Αυτό που υπογραμμίζουμε σήμερα είναι ότι το γεγονός ότι είμαστε έτοιμοι να ξεκινήσουμε τέτοιες συνομιλίες με το SPD δείχνει ότι στόχος μας είναι να οδηγήσουμε τις συνομιλίες αυτές σε επιτυχή έκβαση», πρόσθεσε.