“Poll of Polls”: Η Νέα Δημοκρατία αυξάνει σε όλες τις δημοσκοπήσεις το προβάδισμα

“Poll of Polls”: Η Νέα Δημοκρατία αυξάνει σε όλες τις δημοσκοπήσεις το προβάδισμα
Πολίτης ρίχνει την ψήφο του στην κάλπη για τις Βουλευτικές Εκλογές 2015, στο 912ο Εκλογικό Τμήμα, στο 4ο Γυμνάσιο στο Αιγάλεω, Κυριακή 20 Σεπτεμβρίου 2015. Ομαλά και χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα διεξάγεται από τις 7 το πρωί η εκλογική διαδικασία. Οι κάλπες κλείνουν στις 7 το απόγευμα, ενώ πρώτη ασφαλή εκτίμηση του αποτελέσματος θα έχουμε λίγο μετά τις 9 καθώς τότε υπολογίζεται ότι θα έχει καταμετρηθεί το 10% των ψήφων της επικράτειας. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Τι δείχνουν οι μετρήσεις πέντε μεγάλων εταιρειών από το φθινόπωρο του 2018 μέχρι σήμερα.

Τις δημοσκοπικές προβλέψεις πέντε εταιρειών επεξεργάστηκε η εφημερίδα «Τα ΝΕΑ» βγάζοντας πολύ χρήσιμα συμπεράσματα σχετικά με τις επερχόμενες εκλογές.

Το λεγόμενο Poll of Polls με τα δεδομένα από τις εταιρείες Metron Analysis, Pulse, Rass, Alco και Prorata έδειξε ότι σε σχέση με το φθινόπωρο του 2018 η διαφορά της ΝΔ με τον ΣΥΡΙΖΑ όχι μόνο δεν μειώθηκε, αλλά αυξήθηκε κατά 0,4%. Πιο συγκεκριμένα ο μέσος όρος (ΜΟ) των δημοσκοπήσεων του 2019 δίνει στη Νέα Δημοκρατία ποσοστό 31,2% έναντι 22,6% του ΣΥΡΙΖΑ (διαφορά 8,6%). Ο αντίστοιχος δημοσκοπικός ΜΟ του φθινοπώρου του 2018 έδινε 30,2% στη ΝΔ και 22,0% στον ΣΥΡΙΖΑ (διαφορά 8,2%).

Τα συμπεράσματα

-Σε σχέση με το φθινόπωρο και όσο πλησιάζουμε προς τις εθνικές κάλπες, φαίνεται να μειώνεται ο αριθμός των αναποφάσιστων, όπως και οι απαντήσει αποχής (άκυρο, λευκό, δεν θα ψηφίσω). Οι πρώην αυτοί αναποφάσιστοι στρέφονται περισσότερο προς τη ΝΔ παρά στον ΣΥΡΙΖΑ, γεγονός που διαψεύδει το κυβερνητικό αφήγημα περί πιθανής επιστροφής των ψηφοφόρων της.

-Η ΝΔ με το 31,2% που συγκεντρώνει ως ΜΟ των 5 εταιρειών μπορεί να προσβλέπει κάλλιστα σε ποσοστά αυτοδυναμίας, καθώς το 13% των πολιτών παραμένουν αναποφάσιστοι. Πόσο μάλλον αν τελικώς η Βουλή έχει 5 ή μάξιμουμ 6 κόμματα, όπως προκύπτει από το Poll of Polls.

– Από τη “μητέρα των δημοσκοπήσεων” επιβεβαιώνεται επίσης ότι δεν υπάρχει κανένα μικρότερο κόμμα το οποίο θα μπορούσε να αποτελέσει την έκπληξη των εκλογών. ΧΑ, ΚΚΕ και ΚΙΝΑΛ κινούνται σταθερά μεταξύ του 6%-8% με μικρές αυξομειώσεις αναλόγως της συγκυρίας, ενώ τόσο το Ποτάμι όσο και οι ΑΝΕΛ δεν μοιάζουν να έχουν τη δυνατότητα ανάκαμψης προκειμένου να συγκεντρώσουν το πολυπόθητο 3%. Πιο συγκεκριμένα στο Poll of Polls (στην πρόθεση ψήφου με αναλογική κατανομή των αναποφάσιστων) η ΧΑ λαμβάνει 7,4%, το ΚΙΝΑΛ 6,7%, το ΚΚΕ 6,1%, η Ένωση Κεντρώων 2,3%, η Ελληνική Λύση 2,2%, το Ποτάμι 1,1% και οι ΑΝΕΛ 1,1%.

Καταλληλότερος πρωθυπουργός

Στο ερώτημα “ποιος είναι η καταλληλότερος για πρωθυπουργός”, ο αρχηγός της ΝΔ συγκεντρώνει 36% (έναντι 34% το 2018), ενώ ο πρωθυπουργός περιορίζεται στο 23% (έναντι 24% του 2018).

Πηγή: ΤΑ ΝΕΑ