Πολλαπλά τα οφέλη του fintech και της στροφής στο Bitcoin για την αντιμετώπιση της «δολαριοποίησης»

Πολλαπλά τα οφέλη του fintech και της στροφής στο Bitcoin για την αντιμετώπιση της «δολαριοποίησης»
Photo:
Σε κάποιες από τις μεγαλύτερες αγορές της Αφρικής αντικαθιστούν το δολάριο με το Bitcoin για να μειώσουν τον συναλλαγματικό κίνδυνο.

Για υπο-εξυπηρετούμενες χρηματοοικονομικές αγορές σε όλο τον κόσμο, η παράκαμψη των παραδοσιακών τραπεζικών συστημάτων και η στροφή προς το fintech μπορεί να σημαίνει πολλαπλά οικονομικά οφέλη.

Αυτό είναι το μήνυμα που κόμισε η Elizabeth Rossiello, ιδρυτής της εταιρείας χρηματοοικονομικής τεχνολογίας AZA Group με έδρα στο Ναϊρόμπι, μιλώντας στο Global Tech Forum που διοργάνωσε το Fortune στο Γκουανγκτζού της Κίνας.

Η AZA, η οποία εστιάζει στην παροχή λύσεων για την αγοραπωλησία συναλλάγματος, ήταν η πρώτη εταιρεία που χρησιμοποίησε ψηφιακά νομίσματα για να μειώσει τα κόστη πληρωμών και μεταφοράς χρημάτων στην Υποσαχάρια Αφρική. Η Rossiello ίδρυσε την AZA πριν από έξι χρόνια στο Ναϊρόμπι, έχοντας εργαστεί πρώτα σε έναν οίκο αξιολόγησης όπου και παρατήρησε ένα πρόβλημα συναλλαγματικής ρευστότητας που προερχόταν από τη «δολαριοποίηση» σε πολλές μικρές τράπεζες της Ανατολικής Αφρικής.

Αυτό σημαίνει ότι οι τράπεζες δανείζονταν από διεθνείς τράπεζες σε δολάρια ΗΠΑ ή ευρώ, και στη συνέχεια δάνειζαν σε τοπικό συνάλλαγμα, που σημαίνει ότι ακόμα κι όταν «έκαναν ό,τι τους έλεγαν να κάνουν» οι εποπτικές αρχές, «αν το σελίνι Ουγκάντας έπεφτε έναντι του ευρώ, δεν είχαν καμία τύχη».

Η Rossiello άρχισε την αγοραπωλησία συναλλάγματος, αρχικά μέσω του αμερικανικού λογαριασμού της και μετά μέσω Bitcoin, «κυριολεκτικά από το σαλόνι του σπιτιού μου, με τα παιδιά μου να μπουσουλάνε στη μοκέτα». Μέσω του Bitcoin, συνδέθηκε με χρηματομεσίτες σε όλο τον κόσμο.

Η AZA επεκτάθηκε στη Νιγηρία το 2015, μετά πήγε στο Ηνωμένο Βασίλειο και την Ισπανία, και τώρα έχει συναλλαγές ύψους 100 εκατομμυρίων δολαρίων τον μήνα και παρουσία σε 15 χώρες στην Αφρική.

Για παράδειγμα, το κρυπτονόμισμα αναδείχθηκε σε λύση για τους Νιγηριανούς πελάτες της AZA με εταιρείες που εισάγουν από την Κίνα – ήθελαν μια ισοτιμία νάιρα – ρενμίμπι, την οποία πολλές τράπεζες συνέδεαν πρώτα με το δολάριο ΗΠΑ.

«Χρησιμοποιήσαμε κρυπτονομίσματα στην αρχή επειδή τα εμπόδια εισόδου ήταν ελάχιστα» και η AZA δεν είχε παραδοσιακές υποδομές, λέει η Rossiello. Πλέον, η AZA είναι μια «υβριδική εταιρεία» η οποία κάποιες φορές χρησιμοποιεί κρυπτονομίσματα για τις συναλλαγές, αλλά έχει επίσης και τις απαραίτητες υποδομές.

Η Rossiello θέλει να δει μεμονωμένους τοπικούς παίκτες στις αγορές κρυπτονομισμάτων σε όλη την Αφρική. Όπως τονίζει, αγορές όπως το Χονγκ Κονγκ, το Λονδίνο, η Ζυρίχη και η Νέα Υόρκη προσφέρουν «μια ποικιλία παρόχων χρηματοοικονομικών υπηρεσιών». Εξάλλου, η ίδια είναι πεπεισμένη για την αξία υπέρβασης των παραδοσιακών χρηματοπιστωτικών συστημάτων. «Λατρεύω την ιδέα της παράκαμψης των καθιερωμένων συστημάτων και πιστεύω στην διαφάνεια και την ιχνηλασιμότητα πολλών από αυτά τα blockchain».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ